Vijenac 710

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Gordana KRPAN

Bachova izgubljena Pasija u Zagrebu

Studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu ostvarili su sjajnu izvedbu Muke po Marku Johanna Sebastiana Bacha u dvorani Bersa 27. ožujka. Projekt je vodio njemački dirigent i orguljaš Hansjörg Albrecht, posebno cijenjen kao izvrstan poznavatelj Bachova opusa i stručnjak za baroknu interpretaciju. Riječ je o djelu čija je glazba izgubljena, no sačuvan je libreto.


Plakat koncerta /
Izvor MUZA

 

Zna se da je Bach mnoge dijelove oblikovao na temelju stavaka iz ranije skladanih kantata, tako da okosnica Pasije postoji. No izvedba je nemoguća bez rekonstrukcije i danas postoji dvadesetak različitih verzija djela. U Zagrebu je izvedena inačica Rudolfa Kelbera iz 1998. Maestro Albrecht je sa solistima, Zborom i Orkestrom MA ostvario sugestivnu izvedbu, sviranu precizno na način komorne glazbe, ali interpretiranu dramatski bogato poput opere. Cijeli je projekt još jedan doprinos ugledu institucije koja ove godine slavi 100. obljetnicu. Izvedba je ponovljena dan poslije pod ravnanjem Jurice Petra Petrača, kao njegov diplomski koncert na odsjeku za dirigiranje. Audiozapis je emitiran na Trećem programu Hrvatskog radija (7. i 21. svibnja), a videosnimke su dostupne na kanalu You Tube Muzičke akademije.

Maestro Ivan Repušić u Berlinu

Ivan Repušić, najuspješniji hrvatski dirigent na svjetskim podijima, održao je 22. veljače ove godine koncert u dvorani Berlinske filharmonije, ravnajući Simfonijskim orkestrom Berlinskog radija. Uz skladbe Josepha Haydna i Ottorina Respighija, izveo je Sinfoniettu za gudače Borisa Papandopula – majstorsko ostvarenje barda hrvatske glazbe 20. stoljeća.

Posredovanjem Europske radijske unije koncert je u travnju emitiran na Trećem programu Hrvatskoga radija. Maestro Repušić niz godina živi i radi u Njemačkoj, prvi je dirigent Berlinske opere, te šef dirigent Orkestra Münchenskog radija. Njegova dirigentska karijera trajno je usmjerena promociji hrvatske glazbe u svijetu. Koliko je u tome uspješan, dokazuje i ugledna međunarodna nagrada dodijeljena mu početkom ove godine – International Classical Music Award, koju zovu i Oscarom glazbe, za snimke djela Igora Kuljerića i Jakova Gotovca.

23. Festival sv. Marka

Izvorno zamišljen kao festival koji glazbom oživljava brojne koncertne prostore zagrebačkoga Gornjeg grada, Festival sv. Marka morao se zbog potresom oštećenih prostora preseliti u Donji grad, ali i dalje privlači publiku atraktivnom koncertnom ponudom, mahom mladih umjetnika.


Plakat festivala

Festival je 29. travnja otvorio pijanist Ivan Krpan (o tom je koncertu već bilo riječi u ovom listu), čuli smo zatim nastup flautistice Lucije Stilinović uz pijanisticu Zrinku Ivančić Cikojević i harfisticu Veroniku Ćiković, 1. lipnja očekuje nas koncert Festivalskog orkestra pod ravnanjem Filipa Šljivca s violinisticom Evom Šulić kao solisticom, a čim pandemijske prilike dopuste, bit će izveden Mozartov Requiem u sjećanje na dugogodišnjeg ravnatelja Festivala, maestra Vladimira Kranjčevića.

Vijenac 710

710 - 20. svibnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak