Vijenac 710

Druga stranica, Naslovnica

Laureati nagrada Vladimir Nazor

Dubravki Oraić-Tolić Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo

Petra Miočić Mandić

Ministarstvo kulture i medija objavilo je početkom ožujka pozivni natječaj za dodjelu nagrade Vladimir Nazor, a na 7. svibnja održanoj sjednici odbora za dodjelu nagrade koja se neredovito dodjeljuje od 1959, a status godišnje nagrade ima od 1997, donesena je odluka o imenima dobitnika godišnjih nagrada i nagrada za životno djelo, zaslužnih pojedinaca čija su postignuća ili ukupnost njihovih opusa pridonijeli cjelovitosti, nadgradnji i promicanju hrvatske kulture.

Nagradom za životno djelo na području književnosti nagrađena je potpredsjednica MH akademkinja Dubravka Oraić-Tolić, pjesnikinja, književna teoretičarka, esejistica i prevoditeljica te pasionirana proučavateljica Matoševa rada. Među njezina se brojna postignuća ubrajaju suradnja na Flakerovu projektu Pojmovnik ruske avangarde i objava više desetaka književnoteorijskih, znanstvenih i publicističkih naslova kao i djela lijepe književnosti. U području filmske umjetnosti odbor je odlučio nagraditi životno djelo filmskog i televizijskog redatelja i scenarista Branka Ivande. Iako ga šira javnost vjerojatno ponajviše pamti kao redatelja telenovela, kao profesor je, uz zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti, predavao i na Kalifornijskom sveučilištu, a njegovi radovi, među koje se ubrajaju filmovi Konjanik i Lea i Darija, nagrađeni su važnim domaćim i inozemnim nagradama struke.


Dubravka Oraić-Tolić potpredsjednica je Matice hrvatske / Izvor PVZG press

Istu je nagradu, u kategoriji kazališne umjetnosti, ponijela umirovljena prvakinja HNK-a i dekanica Fakulteta za film i scenske umjetnosti na Međunarodnom sveučilištu Libertas Branka Cvitković, kojoj je glumačka izvrsnost već priskrbila nagrade poput one Najhistrionke 1996, Zlatni smijeh, Nagradu hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Nagradu Grada Zagreba i nagradu Mila Dimitrijević. Za doprinos glazbenoj umjetnosti nagrađeno je životno djelo Sretne Meštrović, pijanistice i glazbene pedagoginje. Njezina se izvedba Lisztova ciklusa Harmonies peotiques et religiues smatra pravim glazbenim podvigom, a u sličnim se terminima govori i o likovnom opusu Jurja Dobrovića, hrvatskoga predstavnika op-arta i pripadnika međunarodnog pokreta Nove tendencije, nagrađena istom, životnom nagradom za likovnu umjetnost. Nagradu za životno djelo u posljednjoj kategoriji, arhitekture i urbanizma, ponio je slikar i arhitekt Vlado Uhlik, autor detaljnog urbanističkog plana stambenog naselja Zapruđe i ekspert organizacije Ujedinjenih naroda za područje urbanističkoga prostornog planiranja, arhitekture i krajobrazne arhitekture.

Uz nagrađene za životno djelo odbor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića objavio je i nagrađene godišnjom nagradom, za iznimna ostvarenja u lanjskoj godini, kad su umjetnost i kultura ljudskoj svakodnevici bili nasušno potrebni. Tako je književnik Marko Gregur nagrađen za svoj već nagrađivan roman Vošicki o životu Vinka Vošickog, literariziranu monografiju autorove rodne Koprivnice i veliku priču o „pravom čovjeku u krivom vremenu“. Redatelj Danilo Šerbedžija drugi je put, nakon 2011. i filma Sedamdeset i dva dana, godišnjom nagradom ovjenčan za višestruko nagrađivan dugometražni igrani film Tereza37 o tridesetsedmogodišnjoj ženi koja, suočena s vjerojatnošću nemogućnosti ostvarivanja kroz majčinstvo, počinje preispitivati svoj brak i život uopće.

Glumica Doris Šarić Kukuljica nagrađena je za izvrsnu ulogu Elze u drami Dobro je dok umiremo po redu Ivora Martinića što je u režiji Aleksandra Švabića postavljena na pozornicu Zagrebačkog kazališta mladih. Operni i koncertni nastupi u 2020. godišnju su nagradu na polju glazbe donijeli opernoj prvakinji zagrebačkoga HNK-a Valentini Fijačko Kobić, koja nagradu ističe kao „veliku čast, radost, vjetar u leđa i potvrdu vrijednosti onoga što radi“. Izložba Tenebroso postavljena u Gradskom muzeju u Varaždinu i postavljanje skulpture K19 na Šetalištu Vatroslava Jagića u istome gradu donijeli su Zlatku Kopljaru nagradu za područje likovnih i primijenjenih umjetnosti, a kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku, već nagrađen nagradom struke za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2020. godišnju je nagradu na polju arhitekture i urbanizma donio Tinu Svenu Franiću, Vanji Risteru i Ani Martinčić Vareško.

Nagrade bi laureatima trebale biti uručene na svečanosti koja se tradicionalno održava 19. lipnja, o obljetnici smrti književnika po kojem nosi ime.

Vijenac 710

710 - 20. svibnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak