Vijenac 709

Druga stranica

Objavljeni dobitnici Akademijinih nagrada

Knjizi MH nagrada HAZU

Redakcija

U prigodi obilježavanja Dana HAZU i 160. obljetnice osnutka 29. travnja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je imena ovogodišnjih dobitnika nagrada za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2020. Jednoglasnom odlukom Predsjedništva HAZU nagradu u području filologije dobila je Vera Blažević Krezić za knjigu Matice hrvatske Književnimi radnjami za crkvu i domovinu. O novocrkvenoslavenskome jeziku Parčićeva misala iz 1893, dok je Evelina Rudan dobitnica nagrade iz područja književnosti za knjigu Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove). Miroslav Akmadža laureat je u području društvenih znanosti za knjigu Franjo Kuharić. Kardinal i vlast.


Izd. MH, Zagreb, 2020.

Sanja Majer-Bobetko dobitnica je nagrade iz područja glazbene umjetnosti i muzikologije za knjigu Hrvatska glazbena historiografija od početka 20. stoljeća do 1945. godine, dok je Boris Ljubičić dobitnik nagrade iz područja likovne umjetnosti za seriju izložbi održanih 2017. i 2018. u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Berlinu i Lyonu (20. studenog 2019. do 1. ožujka 2020) te za knjigu Logo protiv kaosa, stoji u priopćenju.

Dobitnici su nagrada u području prirodnih znanosti Jadranka Šepić za znanstvena istraživanja o postanku meteoroloških tsunamija, njihovu gibanju u raznim morima te transformaciji u obalnom području, koja su objavljena u petnaest članaka u posljednjih pet godina te Ivica Kisić za djelo Antropogena erozija tla i 28 radova o istoj temi, referiranih u bazi znanstvenih podataka Web of Science. Za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti nagrađen je Ivo Piantanida za „izvanredan znanstveni opus od 52 rada od 2016. do 2020. te za otkriće višenamjenskoga senzora za DNA, RNA i proteine“.

U području medicinskih znanosti nagrađen je Vedran Velagić za 25 znanstvenih radova iz područja liječenja fibrilacije atrija objavljenih u posljednjih pet godina, dok je u području tehničkih znanosti nagrada pripala Hrvoju Kozmaru za znanstvenu cjelinu Geofizička i industrijska strujanja fluida i njihov utjecaj na inženjerske konstrukcije i vozila, koja se sastoji od ukupno trideset radova objavljenih u prethodnih pet godina, odnosno objavljenih 28 znanstvenih članaka u relevantnim međunarodnim časopisima i dva poglavlja u knjigama.

Dobitnicima će nagrade biti uručene u skladu s epidemiološkim okolnostima, naglasio je prilikom objave predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt.

Vijenac 709

709 - 6. svibnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak