Vijenac 709

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA


 

Drniš

OMH u Drnišu, u suradnji s Narodnom knjižnicom Drniš, u povodu Noći knjige 23. travnja predstavio je broj 4 časopisa Drniški libar. Predstavljanje je održano u Narodnoj knjižnici, nažalost zbog epidemiološke situacije praktički bez publike uz prisutnost medija. Časopis je godišnjak Ogranka MH u Drnišu koji objavljuje teme iz područja kulture, povijesti i umjetnosti.


Predstavljanje Drniškog libra

U njemu se kroničarski prate društveno-kulturna zbivanja te važnije obljetnice. U 4. broju objavljeni su tekstovi: u rubrici Kronika: Kuga ili covid, ponavlja li se povijest?; 60 godina Gradskog muzeja Drniš, u rubrici Iz zbilje…iz prošlosti: Vojno-redarstvena operacija Oluja na drniškom području; Franjevački doprinos kulturi drniškog kraja; O nekim demografskim pokazateljima drniškog kraja, a sadržava i rubriku Poetski i prozni tekstovi. (Stipe Ramljak)

Koprivnica

U organizaciji Pastoralnog centra Bl. Alojzije Stepinac i OMH u Koprivnici održano je 27. ožujka predstavljanje knjige Zvonimira Igreca Kotač živlenja. Program se odvijao u kontroliranim epidemiološkim uvjetima. U uvodnom dijelu nastupio je s dvjema skladbama Zbor mladih Župe, a lijepo uvodno slovo održao je domaćin vlč. Davor Šumandl. Vrsni odabir pjesama čitali su Krešimir Blažek i autor. Knjiga je autorov prvijenac, objavljena je u Maloj biblioteci Ogranka pod rednim brojem 22, sadrži 105 kajkavskih i štokavskih efektnih, refleksivnih, jednostavnih i neobičnih pjesama s nimalo klasičnim pjesničkim slikama, podijeljenih u cikluse Vrti se kaj, Goričke popevke, Domovini, Podravki, Vrti se što i Huncutarije i humoreske, Mali kajkavski rječnik i kritičke osvrte književnica Maje Kušenić Gjerek i Božene Loborec. (Dražen Ernečić)

Križevci

U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u povodu 30 godina obnovljenog rada Ogranka i Dana Grada Križevaca održan je 23. travnja koncert na kojemu su nastupili Ivana Galić, vokal, i Darko Horvat, gitara. Gošće su bile Ana Marija Paladin, sopran, i Tatjana Vorel, klaviristica i skladateljica.


S nastupa u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice

Izvodile su se pjesme hrvatskih i argentinskih kompozitora, tradicionalne pjesme engleskoga govornog područja i gospel-glazba. Koncert je otvorio križevački vladika Milan Stipić. (Martina Valec Rebić)

Sisak

Prva Stihovnica Siska u 2021. godini 24. travnja ugostila je uvažene članove Društva hrvatskih književnika. Dočekali su ih i ugostili Tomislav Škrbić, predsjednik OMH u Sisku, potpredsjednica Đurđica Vuković i moderator Stihovnice Siniša Matasović. Tribina je održana na otvorenom prostoru nedaleko zgrade Matice hrvatske stradale u potresu i označene crvenom naljepnicom. Uz moderatorsku palicu Siniše Matasovića, dugogodišnjeg voditelja Stihovnice, ujedno predsjednika DHK-a Sisačko-moslavačke županije, kao glavni gosti nastupili su predsjednik DHK-a Zlatko Krilić te članovi Diana Burazer, Hrvoje Marko Peruzović i Zvonimir Grozdić.


Članovi Društva hrvatskih književnika u potresom oštećenim prostorijama Ogranka MH u Sisku /
Snimio Ivica Jerry Bohorc

Njima su se čitanjem svojih pjesama u nastavku tribine pridružili i članovi Ogranka DHK-a Sisačko-moslavačke županije Sanja Bužimkić i Ratko Bjelčić, zatim Žarko Jovanovski, autor jedanaest zbirki poezije i dobitnik VBZ-ove nagrade za najbolji roman u 2020. te još nekoliko pjesnika iz drugih gradova. Glazbeni dio programa priredili su poznati petrinjsko-sisački izvođači Antonija Kihalić (vokal) i Lordan Badanjak (klavijature). Predsjednik DHK-a Zlatko Krilić u uvodnoj je riječi pružio potporu Ogranku MH u Sisku i njihovu projektu Stihovnica Siska, koji je ušao u jedanaestu godinu postojanja. Tribinu je pratilo više desetaka Siščanki i Siščana raspoređenih na terasama obližnjih kafića uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Po završetku programa delegacija DHK-a odvažno se uputila u kratko razgledavanje zgrade Matice hrvatske stradale u potresu. OMH u Sisku, kao i pjesnička tribina Stihovnica Siska do daljega ostaju beskućnici. Neizvjesno je kada i na kojoj će se lokaciji održati sljedeća okupljanja.

(Siniša Matasović)

Split

U organizaciji OMH u Splitu održan je javni natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu pod naslovom Splitska riva. Odaziv na natječaj bio je jako dobar te je prijavljen velik broj pjesama. Članovi natječajnog povjerenstva od svih prispjelih pjesama izabrali su tri pjesme kao najbolje iako je o tome bilo teško odlučiti jer su i ostale pjesme, svaka na svoj način, pokazale svoju draž i ljepotu, i sve su pisane s mnogo ljubavi prema rivi i Splitu. Prvo je mjesto zauzela pjesma Splitskoj rivi autorice Anđele Krišto, drugo mjesto pjesma Splitska riva autora Antonija Ćurkovića, a treće mjesto pjesma Moja lipa rivo autorice Lee Lucije Vukoja. Za prvonagrađenu pjesmu nagrada iznosi 1000 kn, za drugonagrađenu 500 kn, a za trećenagrađenu 300 kn. Nagrađeni autori dobit će po jednu knjigu u nakladi OMH u Splitu, a GKMM će im omogućiti besplatan upis u knjižnicu. OMH u Splitu planira tiskati Zbornik pjesama o Splitskoj rivi u kojem će pored nagrađenih biti uvrštene i sve ostale pjesme prijavljene na natječaj. Prigodna svečanost uručivanja nagrada bit će u dvorani Ogranka MH u Splitu ili eventualno na otvorenom prostoru na Rivi u vrijeme koje će biti naknadno objavljeno, ovisno o epidemiološkoj situaciji. (Joško Kalilić)

Vijenac 709

709 - 6. svibnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak