Vijenac 709

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Jana Haluza

Program za najmlađe i one koji se tako osjećaju

Pričom do glazbe

U hrvatskom glazbenom školstvu uglavnom se isključuju djeca predškolske dobi. Ukoliko uzmemo u obzir da tzv. glazbeni vrtići pojedinih glazbenih škola uvjetuju da je dijete navršilo šest godina, oni raniji – ukoliko im netko u obitelji nije glazbenik – prije toga teško dolaze u kontakt s aktivnim muziciranjem. U svijetu je danas uobičajeno da se talenti prepoznaju i mogu početi razvijati već u trećoj godini, a u ponudi gradskih vrtića uz sportske, vjerske, jezične i dramske sadržaje još nema nigdje razvijenoga glazbenog programa.


Izd. Glazbaonica Ljubav,
Zagreb, 2020.

U tom je svjetlu od nemjerljivog značaja priručnik Pričom do glazbe, s podnaslovom Priča kao polazište u glazbenom odgoju i obrazovanju djece mlađe i predškolske dobi koji su timski sastavile književnica za djecu Željka Horvat-Vukelja i autorica glazbene pedagogije za najmlađe (od 2015. verificirane u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH) i osnivačica privatne glazbene škole neobičnog imena Glazbaonica Ljubav Petra Heisinger. Obraćajući se glazbenim i dramskim pedagozima, odgojiteljima u vrtiću, učiteljima, voditeljima igraonica, ali i roditeljima, tetama, bakama i djedovima, autorice otkrivaju tajne senzibiliziranja male djece, od četiri do osam godina, za klasičnu glazbu, kroz priče i poticaje na muziciranje. Štivo zanimljivo i za svakog odraslog da obnovi radnje opera i baleta te osvijesti terapijsku i odgojnu moć glazbe.

Tko se boji zvuka još!

Nastavljamo s temama za najmlađe: 31. Muzički biennale Zagreb ove se godine odvija u nastavcima između travnja i rujna 2021. Posebno važan i ekskluzivan dio programa čine sadržaji za djecu u svjetlu odgoja buduće kreativne publike bez straha i predrasuda spram suvremenih zvukova. Kao dio prvog bijenalskog bloka u travnju mogli smo tijekom dvije nedjelje (18. i 25. travnja) pratiti dječji program Svirkaonica u Maloj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda, koji je okupio mnoštvo zainteresiranih mališana i njihovih pratitelja.


Plakat festivala

  Ne samo da su čuli da je „Biennale kul“ i da „tonove pišu skladatelji”, nego su i svi polaznici mogli sami od recikliranih materijala izrađivati bijenalske instrumente i na njima spontano i aleatorički vođeno muzicirati. Do neke druge seanse koja će zasigurno doći kao prateći sadržaj novih bijenalskih blokova, kao konstanta ostaje nam bogat sadržaj stranice kidz.mbz.hr pod naslovom MBZ za Velike malene koji su, kao i Svirkaonicu, zajednički osmislile glavna producentica Biennala Nina Čalopek te violinistica i glazbena edukatorica Lucija Stanojević. U filmićima, kvizovima i razgovorima, kroz tajne suvremene glazbe vode nas njihova djeca, Dan i Mara, te maskota programa, animirana klavijaturna zmija Svirko.

Vijenac 709

709 - 6. svibnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak