Vijenac 708

In memoriam, Matica hrvatska

In memoriam: Mirko Kovačević (1948–2021)

U spomen virovitičkom zavičajniku

Dražen Bunjevac

 

Dan poslije uskrsnog ponedjeljka, 6. travnja, Virovitičanima je iz Zagreba prispjela tužna vijest o iznenadnoj smrti profesora, pisca i velikog zavičajnika Mirka Kovačevića, rođena u Virovitici 29. listopada 1948, koju je radi školovanja u zagrebačkoj Interdijecezanskoj gimnaziji i na Filozofskom fakultetu, gdje je diplomirao hrvatski i latinski jezik te južnoslavenske književnosti, napustio zarana. Poezijom se ozbiljnije počeo baviti kao devetnaestogodišnjak, a zaposlivši se u INA-i 1977. osnovao je Književno-recitatorsku sekciju i Kulturno-umjetničko društvo INA-Naftaplin te 1980. osniva i Biblioteku koju je zajednički uređivao s Mijom Ivurekom do 2006, pripremivši i posloživši četrdeset knjiga eminentnih autora. Zanimajući se za kulturu postaje pratiteljem kazališnih i likovnih događanja pišući oglede i kritike za Vjesnik INA-e i druge časopise i novine.


Mirko Kovačević

Bio je i urednik novooformljene Galerije Miroslav Kraljević pišući mnogobrojne uvodnike, osvrte, programe i kataloge. U okviru poduzeća, također s Ivurekom, utemeljitelj je Nagrade INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu. Pripremio je i uredio monografije desetak dobitnika nagrada. Od osamdesetih godina prošlog stoljeća Mirko je bio član i promotor Hrvatskoga pjevačkog društva Rodoljub iz Virovitice, kojemu je napisao stihove za omiljenu prigodničarsku skladbu Krajolici pjesme. Početkom devedesetih godina postaje član Matice hrvatske i njezina virovitičkog ogranka. Njegovu prvu zbirku pjesama Svakidašnji krajolik (1994) tiskao je Nakladni zavod Matice hrvatske, a godine 2000. i 2011. OMH u Virovitici izdaje mu zbirke Čežnjive daljine i Prisne, razborite i poneka crnozlatna prožete likovnim ostvarenjima Bernarde Idžojtić. U Biblioteci INA-e, objavljene su mu: Slike srednjih godina (1997), monografija Dvadeset godina u hrvatskoj kulturi KUD-a lNA (1999), Članci i eseji (2005) i s Mijom lvurekom Jedanaest godina Nagrade INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu, iste godine.

Kao tajnik, stručni suradnik za književnu, kazališnu i likovnu kulturu te predsjednik Stručnog savjeta za književnost Hrvatskog sabora kulture organizirao je desetak susreta pripremivši i uredivši isto toliko zbornika i autorskih knjiga nagrađenih sudionika. Kruna je njegova života i djelovanja je objava Kronike Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu 1999–2019. kao vrijedni pregled zbivanja uvaženih zavičajnih gostiju i umjetnika te svih ostalih koji su se u rado pohođenom prostoru mogli i voljeli promovirati, koja nažalost još čeka veliku promociju u rodnome gradu.

Vijenac 708

708 - 22. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak