Vijenac 708

Druga stranica

Otvoren 31. Muzički biennale Zagreb, HGZ, 18. travnja

Šezdeseti rođendan nepokolebljiva duha

Marija Saraga

Muzički biennale Zagreb, festival koji je odmah po osnutku upisao ime Zagreba na svjetsku kartu suvremene glazbe, slavi šezdeset godina od utemeljenja. Festival je to koji se diči i ističe gustim, gotovo danonoćnim rasporedom događanja, intenzivnim međukoncertnim druženjima i raspravama, poticanjem nesputane komunikacije između autora, izvođača i publike, pozivanjem publike da i sama sudjeluje u iskustvu stvaranja umjetničkoga djela. Sve je to ove godine, uz pandemijska „novonormalna“ ograničenja, bilo nemoguće.


Muzički biennale Zagreb upisao je glavni grad na svjetsku kartu suvremene glazbe

Suočena s izazovom stvaranja međunarodnog festivala koji je u ranijim izdanjima znao donositi i po četrdesetak događanja u osam festivalskih dana, umjetnička ravnateljica MBZ-a, skladateljica Margareta Ferek-Petrić program je oblikovala tako da omogući što brojnijoj publici da iskusi bijenalske programe, kao i što većem broju autora i izvođača da prezentiraju svoj rad. Prvi put u povijesti, Muzički biennale Zagreb tako će se rasprostrti u četiri programska bloka, koji će sezati od „tradicionalnog“ bijenalskog travnja, preko ljetnih mjeseci pa sve do završnog slavlja – jesenskoga bloka prigodno naslovljena Celebration! Raspored zbivanja možda neće biti gust kao u „staronormalnim“ bijenalskim izdanjima, no umjetnička ravnateljica nastojala je održati umjetnički intenzitet i kvalitetu, osiguravajući dostupnost velikog broja programa internetom.

Prigodno, rastavljen i u četiri povezana bloka ponovno sastavljen program nosi ime (Re)konstrukcija – Continuum. Nakon uistinu brojnih pretfestivalskih programa nekoncertnog karaktera – instalacija, pop-up koncerata i improvizacija na otvorenom, izložbi i programa za djecu, koji su unatoč pandemijskim uvjetima uspjeli donijeti u grad malo poznatoga bijenalskog šušura, 31. Muzički biennale Zagreb vrata je službeno otvorio 18. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu, svečanim koncertom Zagrebačkih solista posvećenim isključivo hrvatskim autorima. Kao i Hrvatski glazbeni zavod, i Zagrebački solisti dio su programa MBZ-a još od njegova prvog izdanja 1961. Njihove kontinuirane suradnje s hrvatskim skladateljima urodile su brojim novim djelima, od kojih su mnoga danas antologijska ostvarenja hrvatske suvremene glazbe. Skladba kojom su Zagrebački solisti otvorili koncert ipak seže u doba kada je ideja međunarodnog festivala suvremene glazbe tek puštala svoje korijene u umu jedinstvenoga Milka Kelemena. Njegove Koncertantne improvizacije naručio je 1954. legendarni voditelj Zagrebačkih solista Antonio Janigro za potrebe predstavljanja hrvatske glazbe na vrlo intenzivnim i čestim međunarodnim turnejama ansambla. Osim te posvete „ocu“ MBZ-a, koncert otvaranja predstavio je (pod ravnanjem Tomislava Fačinija) još dvije skladbe iz avangardnih godina hrvatske glazbene povijesti, Lirske varijacije Rubena Radice (koji ove godine slavi 90. rođendan) te Perpetuum mobile Stanka Horvata. Novije stvaralačko pismo odjeknulo je u izvedbi skladbe Dva stavka za gudače Frane Paraća, koju je skladatelj posvetio Zagrebačkim solistima u povodu njihove 65. obljetnice rada 2019, kao i u praizvedbi novoga djela – skladbe Concerto scosso (Potreseni koncert) Gordana Tudora, posvećene stradalima u prosinačkom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prvi blok 31. MBZ-a, pod naslovom Furioso!, trajao je do 22. travnja 2020, a istaknuto mjesto u programu pripalo je Ansamblu Cantus, jedinom hrvatskom ansamblu koji neprekidno izvodi i promiče suvremenu glazbu domaćih i stranih autora. Ansambl je izniknuo upravo na MBZ-u, a nastupom u Hrvatskom glazbenom zavodu 20. travnja obilježio je dvadeset godina predanoga rada. Snimku toga koncerta, kao i mnogih drugih iz prvoga bijenalskog bloka, još možete poslušati i pogledati na kanalu YouTube MBZ-a.

Trideset i prvi Muzički biennale Zagreb nastavlja se u svibnju, prvo zajedničkim MBZ / Jazz.hr programom na platou ispred Muzeja suvremene umjetnosti (od 11. do 16. svibnja), a zatim i drugim festivalskim blokom – Shifting, koji se održava od 27. do 29. svibnja pretežito u muzejskim i galerijskim prostorima, s posebnim naglaskom na žensko skladateljsko pismo. Program Muzičkog biennala Zagreb pratite na mrežnim stranicama festivala.

Vijenac 708

708 - 22. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak