Vijenac 708

Filologija

In memoriam: Jozo Marević (Bagalovići, 25. IV. 1940–Zagreb, 11. IV. 2021)

Odlazak jednog od najvećih hrvatskih leksikografa

Piše Petar Ušković Croata

U nedjelju 11. travnja, u 81. godini, napustio nas je jedan od najvećih hrvatskih leksikografa, Jozo Marević. Rođen je 25. travnja 1940. u Bagalovićima. Osnovnu školu završio je u Opuzenu. Nakon klasične gimnazije u Dubrovačkom sjemeništu (Collegium Ragusinum) završio je 1966. Filozofski fakultet u Zadru, njemački jezik i književnost i latinski jezik i književnost.

Poslije dvogodišnjega rada u Osnovnoj školi u Kuli Norinskoj i višegodišnjega rada u Srednjoj školi u Novskoj (od l965) zaposlio se 1971. u nakladničkoj kući Školska knjiga, u kojoj je vodio marketing te godinama kao glavni urednik Društveno-humanističku redakciju. Magistrirao je 1979, a 1988. doktorirao je s temama iz pedagoškoga marketinga s posebnim obzirom na marketing znanstvenih informacija. Od 1990. do 1994. organizirao je i vodio nastup hrvatskih nakladnika na najvećoj svjetskoj smotri pisane riječi u Frankfurtu.

S grupom povijesnih istinoljubaca iz Hrvatske i svijeta organizirao je i vodio tri međnarodna znanstvena simpozija o Bleiburgu i križnim putovima te kao moderator i urednik priredio tri knjige – zbornike radova sa svakoga od tih simpozija. Urednik je i pet drugih zbornika znanstvenih (stručnih) radova. Uz više stručnih knjiga kao leksikograf autor je šest rječnika, od kojih četiri enciklopedijska s opsegom od 10.000 stranica, prevoditelj je pet knjiga, redaktor ili recenzent mnogih rukopisa.


Životno je djelo Joze Marevića Osmojezični enciklopedijski medicinski rječnik

Bio je član više svjetskih asocijacija i udruga, između ostalih Svjetske asocijacije kibernetičara, Društva hrvatskih klasičnih filologa, Akademije odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske, Svjetske asocijacije esperantista UEA u Rotterdamu. Također je bio član Udruge sv. Pavla – mljetskog brodolomca.

Bio je na mnogim međunarodnim skupovima, seminarima, simpozijima, kongresima u tuzemstvu i u inozemstvu, često u svojstvu predavača. U nekim međunarodnim projektima bio je recenzent ili pak konzultant.

Godine 1998. nagrađen je nagradom Mate Ujević Leksikografskog zavoda te Državnom nagradom za znanost iz područja humanističkih znanosti. Obje su nagrade za leksikografsko djelo Hrvatsko-latinski enciklopedijski rječnik kao najbolje i najuspjelije leksikografsko djelo u 1997. godini.

Za Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik dobio je 2001. godišnju nagradu za znanost Dubrovačko-neretvanske županije.

Životno je djelo Joze Marevića Osmojezični enciklopedijski medicinski rječnik, koji obuhvaća 50.000 medicinskih riječi i pojmova, a opsegom premašuje 3100 stranica. Tiskan je na biblijskom papiru i jedinstvena je knjiga u svijetu. Uz latinski i esperanto, pojmovi u Marevićevu rječniku prevedeni su na još pet svjetskih jezika: engleski, francuski, njemački, španjolski, talijanski i hrvatski. Životno je to djelo filologa, leksikografa, prevoditelja i urednika za čiju mu je izradu trebalo više od dvanaest tisuća radnih sati i deset godina života, a završio ga je i otisnuo u mirovini 2015.

Od drugih vrijednih publikacija koje svjedoče ljubav prof. Marevića prema latinskom jeziku vrijedno je istaknuti knjigu Latinski zauvijek (Latinum in aeternum), u kojoj se nalaze mudre izreke (aforizmi, frazeologizmi, raznoliki izričaji i neologizmi) mudroslovaca koji su živjeli u razdoblju od 2500 godina. Tu je i vrijedan prijevod djela Ignjata Đurđevića Sveti Pavao apostol brodolomac, naime i prof. Marević gorljivo je zastupao tezu da je upravo otok Mljet mjesto Pavlova brodoloma.

Smrt ga je zatekla u trenutku kad se spremao izdati dvije knjige, od kojih je jedna Vrila beside iz stine žive njegova brata Kleme Marevića.

Obično se kaže da je cijena priređivanja velikih enciklopedijskih rječnika jedan ljudski život posvećen samo tomu. Prof. Marević ostavio nam je mnogo više od toga i njegovo djelo nedvojbeno nadmašuje godine koje su mu bile dane te će zasigurno živjeti s generacijama sveučilištaraca koji će se njegovim radom koristiti.

Vijenac 708

708 - 22. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak