Vijenac 708

Kolumne

Banovina na vjetrometini budućnosti

Može li se spasiti Trg hrvatskih branitelja u Petrinji

Piše Davor Salopek

Sanaciju štete učinjene nepotrebnim rušenjem Petrinjke u urbanističkom smislu moguće je provesti ponovnom uspostavom urbanističko-arhitektonskoga konstitutivnog okvira trga na njegovoj južnoj strani, to znači izgraditi ponovno građevinu javne namjene

Svjedočimo opustošenom prostoru Trga hrvatskih branitelja u Petrinji, izgubljenu štetnim rušenjem robne kuće Petrinjka, njegove južne prostorne odrednice. Gradonačelnik Petrinje, inspirator i „urbanist“ rušenja, kako reče, „tog rugla“, nedavno je izjavio da bi taj trg trebao biti prozračan. Upravo to je i postigao, trg je toliko prozračan, da ga više uopće nema. Razorena je i uklonjena građevina koja je definirala njegovo južno pročelje s pasažem, kroz koji se poslovni Trg hrvatskih branitelja pretapao u manji Trg učitelja, okružen stambenim zgradama.


Na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji dominira pustoš, nastala štetnim rušenjem robne kuće
Petrinjka, njegove južne prostorne odrednice

Svu apsurdnost upropaštavanja armiranobetonski definirana prostora od 3700 m2 robne kuće, koji je mogao uz minimalne adaptacije odmah primiti bilo koji od sadržaja potrebnih gradu, pokazuje kontejnerski smještaj važnih gradskih sadržaja na susjednom Trgu učitelja, stisnutih u kontejnere pojedinačne površine oko 15 m2 (riječ je o Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Sisku, Ispostavi za katastar nekretnina Državne geodetske uprave, Matičnom uredu Sisačko-moslavačke županije, Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje SMŽ, Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj SMŽ…).

Opseg štete nastale rušenjem zgrade Petrinjke obuhvaća u prvom redu urbanističku štetu zbog nestajanja Trga hrvatskih branitelja, financijsku štetu gubitka armiranobetonske zdrave prostorne strukture (vrijednosti oko 11.000.000 kuna), financijsku štetu troškova rušenja nadzemnog dijela, koje je trajalo mjesec dana, te društvenu štetu izgubljenog vremena u procesu oporavka gradskog centra, za koji će trebati mnogo više vremena od vremena u kojem se moglo adaptirati raspoloživi prostor građevine za trenutne potrebe grada.

MOŽE LI SE POČINJENA ŠTETA SANIRATI ?

Izgubljeno vrijeme nije moguće nadoknaditi.

Sanacija financijske štete nije moguća, jer je šteta već nastala.

Ipak, sanaciju počinjene štete u urbanističkom smislu moguće je provesti ponovnom uspostavom urbanističko-arhitektonskoga konstitutivnog okvira trga na njegovoj južnoj strani, to znači izgraditi ponovno građevinu javne namjene, koja će obuhvatiti sadržaje primjerene gradskom središtu i potrebama građana. Kako se rušitelji zasad nisu odlučili na rušenje podrumske konstruktivne strukture, armiranobetonskih stropnih ploča na armiranobetonskim gredama sa stupovima u rasteru 10 x 10 metara, atomskim skloništem i armiranobetonskom temeljnom pločom, očekujemo da će ta podzemna prostorna sazdanost poslužiti kao uporabljiv prostor te kao oslonac za novu nadzemnu gradnju u istom rasteru, poželjne i primjerene namjene.

O tijeku devastacije gradskog trga rušenjem robne kuće Petrinjka, kao i o apelu petrinjskih inženjera, kojim se pokušalo spriječiti taj štetočinski prostorni zahvat, već smo izvijestili. Kako je uopće moglo doći do tako nerazumna poteza? Mislim da je naše društvo sa svojom vlasti nažalost još izloženo politički motiviranu odlučivanju što za takve poteze pronalazi rješenja izvan zbilje, ignorirajući meritorne sudove osoba koje su ih zahvaljujući svom stručnom i moralnom statusu kadre donositi.

Vijenac 708

708 - 22. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak