Vijenac 708

Matica hrvatska, Naslovnica

Govor predsjednika Stipe Botice pripremljen za glavnu skupštinu Matice hrvatske održanu 27. ožujka

Matica hrvatska ovdje i sada

Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske

Matica hrvatska, od početaka do danas, otisnula je više od tri tisuće naslova, a i prošla, teška godina dala je hrvatskoj kulturi i društvu tridesetak uzornih naslova Središnjice i 131 izdanje knjiga i periodike 52 ogranka. Matica će morati ubrzati i temeljitu obnovu Matičine palače, stradale u potresu

Poštovani i dragi matičari, skupštinari na godišnjoj skupštini MH za 2020, najsrdačniji pozdrav, zdravi i veseli bili, pa i u ovim iznimnim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19 i potresima. Pandemija je posvema izmijenila živote svih, pojedinaca i zajednice, pa se to itekako osjetilo u životu i djelatnosti naše Matice hrvatske, i u Središnjici i u ograncima. Ipak, za utjehu, tijekom ovih 179 godina umjela je Matica hrvatska opstati usprkos mnogim nedaćama koje su je pratile. Siguran sam stoga da će i iz ove krize izići krepka, ostati dosljedna, možda čak biti još čvršća i pouzdanija u svojoj temeljnoj djelatnosti – posvemašnoj brizi oko svih aspekata hrvatske kulture i državotvornog hrvatstva.

Da izbjegnem dvije tamne teme, pandemiju i potrese, bilo bi korisno, kao što je bilo uobičajeno na godišnjim skupštinama MH, progovoriti o povijesti, sadašnjosti i budućnosti naše Matice, pa ću iz ovoga aspekta izreći samo nekoliko misli. Uvodna misao: Matica njeguje model neprekinutog razgovora, u kojem bi se sadašnjost mogla razumijevati kao produljena prošlost koja ukupnom djelatnošću prelazi u budućnost.

Glede povijesti, ova kulturna ustanova, najstarija u našem novom vijeku, ugledna u javnosti, od svoga osnutka stajala je na braniku hrvatske kulturne i nacionalne prepoznatljivosti. Glede sadašnjosti i budućnosti, naša Matica hoće, zna i može dati svoj prinos i u novom tisućljeću jer je i sada i uvijek potrebna briga za njegovanje kulturnog i nacionalnog identiteta i svih sastavnica tog identiteta. U ovo vrijeme, vrijeme pojačane relativizacije, globalizacije, sveopćeg obezvrjeđenja tradicijskih vrijednosti – Matica hrvatska ima još snažniju zadaću: u moderniziranu obliku ostati vjerna sebi i svome narodu.

Uspješna prilagodba
novim uvjetima

Sve su ove misli vodilje i dio moga obnašanja predsjedničke dužnosti i godišnjeg programa Matice hrvatske za 2020. i 2021. I za mene osobno i Maticu kao cjelinu ima jedna čvrsta stavka po kojoj sam posve uvjeren, a to bi potvrdio izbor važnijih Matičinih ostvaraja do sada, i iz cjeline Matičine povijesti, da je Matica hrvatska daleko jača, i u Središnjici i u ograncima u zemlji i inozemstvu, nego se to na prvi pogled čini, naročito iz nekih Matici nesklonih vizura: iz nekoliko tiskovina te pojedinaca koji se vode logikom via negationis. Snažna je prije svega u svojim kompetentnim članovima, onima koji imaju sveukupan ljudski potencijal, koji su ili dio ili cijelo svoje djelovanje stavili u službu Matice. To su oni preko kojih se Matica hrvatska prepoznaje i koje nepristrani i objektivi ljudi identificiraju s ovom uglednom ustanovom, a takvih je od 1990. bilo više od 16 tisuća.

Plodan rad dokazuju i Matičini programi i u naše vrijeme, pa i tijekom ove teške godine, kao što su posvjedočili prošlogodišnji učinci (za 2019), ovi za 2020, ali i plan što ćemo raditi 2021. Lijepo se vidi da je cijela 2020, usprkos pandemiji, potresu i drugim nedaćama, dala dobre rezultate, kojima smo unaprijedili hrvatsku kulturu, dali joj matičarski pečat i obilježje. Odnosi se to na nakladničku djelatnost, na sve tri Matičine periodike (Vijenac, Kolo, Hrvatska revija), na rad Galerije, Službu prodaje, razgranat rad odjela (prije svega Komunikološke škole MH, Mladih glazbenika u MH), na rad Tajništva za ogranke, Tajništva Predsjedništva…, a da i ne spominjem plodan rad u većini naših ogranaka. Hvala svima koji su nesebično i velikodušno u tome sudjelovali. Jednako je tako ambiciozan plan za 2021. i daj Bože da ga uzmognemo ostvarivati u miru, slozi, zdušno, prijateljski i matičarski.

Pandemija COVID-19, kao i potresi u ožujku u Zagrebu te u prosincu na području Sisačko-moslavačke županije prouzročili su mnogo promjena u načinu djelovanja Matice hrvatske i distribuciji njezinih sadržaja. Matičina upravna tijela uspješno održavaju redovite sjednice dijelom uživo, dijelom putem Zoom-aplikacije i elektroničke pošte, a Matičine promocije, manifestacije i ostali sadržaji aktivno se objavljuju na digitalnim platformama – službenim mrežnim stranicama te društvenim mrežama Facebooku i YouTubeu.

Temeljita obnova Palače Matice hrvatske

Nadalje Matica će, kao što pokazuju i radovi u 2020, morati ubrzati temeljitu obnovu Matičine palače, posebno sada nakon potresa, koji je dobro „prodrmao“ Matičinu zgradu, osobito njezinu unutrašnjost i dvorišnu fasadu. Obnova je u tijeku, stručno i postupno, naravno, i u interijeru i eksterijeru, ali i u skladu s financijskim mogućnostima. Kao jedan od sigurnih novčanih pratitelja obnove jest i ispunjena dana obveza (preuzimanjem svoje predsjedničke dužnosti): da se najmanje 15% sredstava od ostvarene najamnine utroši u obnovu dotrajalih dijelova zgrade.

Nakon potresa, ogranci, članovi i prijatelji Matice hrvatske vlastitom su inicijativom počeli uplaćivati novčane priloge za obnovu štete, za što im najljepše zahvaljujemo. Obnova će sigurno potrajati i ove godine, i nadam se da će Palača zasjati novim obnovljenim izgledom. Glede Matičinih donatora, trebalo bi otisnuti knjigu o njima (u Planu za 180. obljetnicu MH). Također se nadam da će se, unutar same Palače, učinkovito urediti Matičino skladište knjiga. Zalihe otisnutih knjiga postupno se smanjuju i sretni smo što Matica dio svojih knjiga daruje ograncima, kulturnim, obrazovnim i vjerskim institucijama. Radit ćemo i na uspostavi cjelovite Knjižnice Matice hrvatske. U njoj bi se našle sve knjige koje je Matica otisnula, ali bi bilo mjesta i za knjige iz naših ogranaka. I što je naročito važno, za okupljanje cjeline Matičine dokumentacije, koja nije predana Hrvatskom državnom arhivu.

Ako nam se planovi s obnovom ostvare, i čim mine ova epidemija i završi se obnova, ustrojili bismo Klub Matice hrvatske, kao mjesto širenja matičarskih ideja, okupljalište matičara i svih zainteresiranih za sve vidove hrvatske kulture i identiteta.

Pomlađivanje upravnih tijela
i članstva

Glede života i rada u Matičinim upravnim tijelima, ograncima i odjelima poradit ćemo na potrebi pomlađivanja i upravnih tijela i članstva MH. Kvalitetnom životu MH pomoglo bi kontinuirano pomlađivanje upravnih tijela i ravnomjeran odnos muških i ženskih članova upravnih tijela, ali i u čelništvu naših ogranaka i odjela. Ono što mora obilježiti novost u Matičinu radu jest pojačana briga za rad ogranaka i odjela i njihovo jače povezivanje, što bi bilo moguće učiniti preko novozamišljena Ureda za odjele i ogranke.

I sadašnji rad u Matici, glede ustroja i djelatnosti odjela i ogranaka, zadovoljavajući je, realan, moguć u izvedbi. Ovo je važno tim više što je pandemija znatno naškodila radu u ograncima i odjelima, ali oni su uglavnom radili i ostvarili zacrtane rezultate. Žao mi je što nije bilo više sastanaka naših ogranaka po regijama, jer se taj model pokazao korisnim i plodnim, osobito u povezivanju sličnih aktivnosti ogranaka po županijama i regijama. Zahvaljujem i ovom prilikom svima koji su u tom pogledu uložili goleme napore da se dosegnu rezultati mirnih ranijih godina.

Kad kažem da moramo i više i bolje, nije mi, ipak, u naravi zanositi se nerealnim planovima, iluzornim i neostvarivim željama. Umjesto toga, a to je i moj putokaz, potrebno je stalno propitkivanje realnosti Matičine uloge ovdje i sada, realna analiza tjednog i mjesečnog rada, postupno unapređivanje rada, otklanjanje uočenih slabosti, okupljanje više ogranaka na sastancima, dogovaranje zajedničkih akcija ogranaka. Maticu je odlikovala maksima da se u radu njeguje suradnja, dijalog, kolegijalna solidarnost, uvažavanje, međusobna potpora i u idejama i u ostvarajima. Sve je to bilo zbog ove krize, ali i nedostatnih financija, u smanjenu opsegu, ali ostaje ono glavno: ono po čemu bi se trebali prepoznavati i Matica i matičari jest osobni kredibilitet njezinih članova. Samo će tako Matica zadržati uvaženu ulogu u hrvatskom društvu.

Važno je također ovdje istaknuti i obvezu: predstavljati i pospješivati Matičin rad i prepoznatljivost u javnosti – što uključuje i pomno izvršavanje preuzetih obveza i odgovornosti – pomno osluškivati i glas svih matičara, ali i glas hrvatskoga naroda koji točno zna što od svoje Matice očekuje. Obvezu također da će se neke uočene slabosti i nedostaci u cjelokupnom Matičinu radu otklanjati. I što mi se čini najvažnije, zadržati realnu izvodivu Matičinu djelatnost i u Središnjici i u ograncima te poboljšati ondje gdje je to moguće. Sve drugo bilo bi neodgovorno obećanje, a Matici je kao i Hrvatskoj u cjelini dosta nerealnih obećanja.

Matica se, primjerice, može pohvaliti da je do sada, od početaka do danas, otisnula više od tri tisuće naslova… Pa i prošla, teška godina dala je hrvatskoj kulturi i društvu tridesetak uzornih naslova u Središnjici i 131 izdanje knjiga i periodike otisnuto u 52 ogranka (evidencija do 8. ožujka 2021). Matičina se snaga uvijek očitovala u dobrim i vrsnim knjigama, potrebnim razvoju i unapređenju hrvatske kulture i društvene zbilje. Matica se tijekom svoga života i rada ogledala, među ostalim, i u razgranatoj periodici i ne može se ni razumjeti razvoj periodike u hrvatskoj sredini bez Matičine djelatnosti. Glede Središnjice treba zadržati postignutu razinu novina i časopisa (Vijenac, Hrvatska revija, Kolo) i gdje je to moguće još unaprijediti, a poticati i (kad god je moguće) potpomagati Matičinu periodiku i tiskovine u ograncima jer su to nezamjenjivi kulturni sadržaji cjeline hrvatske kulture.

50 godina od Hrvatskog proljeća

Uz već postojeće i profilirane kulturno-stručno-znanstvene manifestacije potrebno je razvijati i druge oblike manifestacijskog djelovanja koji su primjereni i suvremenom vremenu i potrebama hrvatske znanosti, kulture, društvenog razvoja. Zbog toga smo dogovorili ciklus od desetak predavanja o poveznicama hrvatske i europske kulturne baštine (i kulture u cijelosti) pod naslovom Stara Europa i naša Europa. Koordinator predavanja desetak uglednih stručnjaka jest prof. dr. Dino Milinović. Matica se i sada brine – a treba tu brigu i pojačati – za suradnju sa sličnim ustanovama u Hrvatskoj i među Hrvatima u inozemstvu, ali i za druge oblike bilateralne suradnje. Matica će svakako pojačati i niz obilježavanja važnijih obljetnica društvenoga i kulturnoga života, kao i prisjećanje na nizove istaknutih pojedinaca. To osobito vrijedi za ovu godinu, kada ćemo, među ostalim, na najvišoj razini obilježiti pedesetu obljetnicu Hrvatskoga proljeća i tridesetu obljetnicu početka Domovinskoga rata. Drago mi je spomenuti da je svečani početak obilježavanja tih važnih obljetnica trebao biti 26. veljače 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz kratko obraćanje predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatske vlade i predsjednika Hrvatskog sabora, i uz operu Nikola Šubić Zrinjski. Zbog nepovoljnog epidemiološkog stanja najprije je odgođeno za prvu polovicu travnja, a prema najnovijim planovima odgađa se za svibanj.

Već smo započeli, a to moramo i pojačati i proširiti novoosnovanu Tribinu Matice hrvatske, koja bi se održavala mjesečno, na kojoj bi i matičari i uglednici hrvatskoga kulturnog i znanstvenog života progovorili o Matičinoj današnjoj i budućoj ulozi u hrvatskome javnom i kulturnom životu.

Mnogi sadržaji, teme, u cjelokupnom hrvatskom kulturnom krugu još vape za dostojnom obradom, bez Matičine obrade još su uglavnom samo sirovi materijal koji čeka povoljnu priliku. Tu priliku u mnogim našim sredinama, gdje postoje ogranci, samo mu oni mogu dati, uz svestranu pomoć Središnjice. To i jest razlog formiranju (negdje i obnovi) novih ogranaka Matice hrvatske. Kao i dosad, Matica hrvatska u ovome dijelu svoje djelatnosti nema takmaca u hrvatskim razmjerima. Ono što je bila, kako su to njezini osnivači i predvodnici tijekom povijesti ponavljali – narodna akademija – to će i ostati. Brinut će se za cjelinu hrvatske kulture, ali i društvenog i gospodarskog napretka. To je jedino što mogu zajamčiti za sadašnji i budući rad, a vrsnoća rada ovisit će ponajprije o učinkovitosti i pojedinaca i ustanove, pojedinog ogranka i odjela, dužnosnika u Matičinim upravnim tijelima. U tom radu nema čarobnog štapića koji bi samim imenom zajamčio uspjeh.

Naposljetku: i dalje ćemo što preciznije odmjeravati cilj i svrhu Matice hrvatske, što točnije ispunjavati godišnje planove i o tome redovito izvještavati na mrežnim stranicama i u svim oblicima suvremene komunikacije. Matica živi, radi, djeluje, reprezentira sveukupnu hrvatsku kulturu, i od toga ne smije niti želi odustati. Hvala!

Vijenac 708

708 - 22. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak