Vijenac 708

Druga stranica

Dan hrvatske knjige, Svjetski dan knjige i autorskih prava 2021.

Ljekovita moć knjiga

Tina Marušić

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. u spomen na Marka Marulića koji je tog datuma 1501. dovršio ep Juditu. Od 1997. u Splitu se 22. travnja, u sklopu znanstvenoga, književnoga i nakladničkoga programa Marulićevih dana, u organizaciji DHK-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, dodjeljuju godišnje nagrade Dana hrvatske knjige, Judita – za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini; Davidias – za najbolji prijevod djela hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu/studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini i Slavić – za najbolju prvu autorsku objavljenu knjigu.


Babuška Knjiguška pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča zaštitno je lice manifestacije Noć knjige / Izvor službena stranica Noći knjige

Dan poslije, 23. travnja, obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a (1616. – smrt Shakespearea, Cervantesa i De la Vege), a u povodu tih dvaju važnih datuma 23. travnja diljem Hrvatske održava se Noć knjige, ove godine 10. jubilarna, u kulturnim, društvenim i obrazovnim institucijama – ove godine, kao i prošle, više u virtualnom prostoru svijeta radionica, predavanja, tribina, gostovanja, promocija knjiga i umjetnika. U godini epidemije i izoliranosti 2021. proglašena je Godinom čitanja, kao realizacija mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, sa svrhom promoviranja važnosti čitanja, pisane riječi i položaja te vrijednosti knjige u suvremenom svijetu. Tematski su ovi dani usmjereni na ljekovitu moć knjiga, a zaštitno je lice pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča, babuška Knjiguška.

Uz brojne fizičke i virtualne programe od 23. do 30. travnja održat će se akcija Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore u kojoj sudjeluje više od sto knjižara (i u virtualnoj trgovini) sa sajamskim cijenama knjiga, s popustima do 70 posto za starija i 20 posto za novija izdanja. Matica hrvatska, kao jedna od najvećih i najvažnijih izdavačkih kuća u Republici Hrvatskoj, na popisu je brojnih uključenih nakladnika koji se nalaze u tom projektu. Vrijedno je spomenuti neke od najnovijih naslova Matice hrvatske: Veliki zagrebački potresi Dragana Damjanovića, Zaslijepljenost Eliasa Canettija, Truplo puno meda Josipa Novakovića, Biti ili ne biti Sonje Delimar, Andrić i Krleža: poetike i politike Borisa Škvorca, Iz radionice duha Damira Barbarića, Emisija i recepcija (zbornik radova sa znanstvenoga skupa održana u Omišu 2018; uredila Cvijeta Pavlović), Izabrana djela Stojana Vučićevića i Željka Sabola i Izabrana djela Đure Arnolda u ediciji Stoljeća hrvatske književnosti.

Knjižnice grada Zagreba organiziraju izložbu Moćna desetka: 10 godina Noći knjige, autoricâ Vanje Štalec Obradović i Ivane Radenović u Auli Gradske knjižnice na Starčevićevu trgu (14. travnja–10. svibnja). Izbor „ljekovitih“ knjiga – „knjiga koje brišu brige“ čitatelja bit će izložen u Informativno-posudbenom odjelu Gradske knjižnice i dostupan za posudbu, a popis će se objaviti i na stranicama Knjižnica grada Zagreba. Također će biti predstavljeno istraživanje čitanosti i kupovine knjiga u Republici Hrvatskoj koje će pokazati jesu li se promijenile navike čitatelja u pandemiji koronavirusa. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara provodi i nagradni literarni natječaj Ljekovita lektira za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj koji će predstaviti najbolja lektirna djela u prozi ili stihu.

Knjižnica Goethe-Instituta priprema virtualne radionice ukrasnoga pisanja (ilustratorica Jule Pfeiffer-Spiekermann), izrade predmeta od starih majica (Mateja Medić), radionicu Mašta reciklira svašta – knjige koje pokreću djecu na razgovor, akciju, igru (Jule Pfeiffer-Spiekermann i Katrin Seewald) i jogu online (Ljiljana Rek Solaro). Brojne knjižnice diljem Hrvatske organiziraju aktivnosti u svojim prostorima ili virtualno – od traženja Knjiguške po parkovima, muzejima, trgovima u Đakovu, promocija knjiga (Sanja Baković, Tihomir Dunđerović, Maja Klarić, Robert Bryndze…), Večeri pripovijedanja u organizaciji Kreativnog studija Logos do šibenskog Bookmobilea – putujuće knjižare za razmjenu knjiga. Moćni vremeplov – šetnja kroz desetljeće manifestacije – podsjetit će čitatelje i publiku na same početke dana posvećenih hrvatskoj i svjetskoj knjizi.

Vijenac 708

708 - 22. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak