Vijenac 708

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Mira MUHOBERAC


 

Zbog smanjenja novinskoga prostora za kazališnu kritiku u dnevnim novinama dugo se činilo da je pisanje o kostimografskim i scenografskim prinosima predstavama posve zapostavljeno. U posljednje se vrijeme ta praznina obilno nadomješta objavljivanjem važnih knjiga o hrvatskim scenografima i kostimografima te iznimnim izložbama, koji pozitivne odjeke imaju i u inozemstvu. Izdvojit ću tri recentna takovrsna događaja.

Didlači Drage Turine Čarlija

Dragi prijatelj, kolega, istaknuti hrvatski scenograf  Drago Turina Čarli (Virje, 1943–Zagreb, 2020) ostaje zabilježen u sjećanjima i pamćenjima na zajednička druženja i remek-djela scenografije u nizu hrvatskih kazališta, na koja se podsjećamo i stalno iznova čitanjem reprezentativne monografije Drago Turina scenograf autorice Branke Hlevnjak i urednice Ivane Bakal (ULUPUH, Zagreb, 2013), koju smo prije nekoliko godina prikazali u Vijencu.


Didlač

Ovaj put pozivamo vas na izložbu Čarlijev svijet igračaka koju je u Galeriji Koprivnica osmislila i postavila, odabravši i izloške, muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec. Podnaslovljena Drago Turina – priča iza kulisa, izložba donosi „didaktičke igračke“ Drage Turine koje je Čarli godinama stvarao u svojemu domu u Zagrebu za svoju dušu, posvetivši ih umijeću i radosti modeliranja drvenih figurina, čombulina, čovuljica ljudskih i životinjskih izgleda. Kako zapisuje Olga Vujović, najbrojnije su igračke nazvane model quadro, „kojima  je sve osim kuglaste glave (s fiksiranim očicama, nosićem i širokim smiješkom) složeno od četvrtastih elemenata, pa im izgled i položaj tijela ovisi o rasporedu složivih elemenata“.  Ovom se izložbom Čarli vraća u svoj rodni, podravski kraj.

Monografija o Zlatku Kauzlariču Ataču

Podravec je i Čarlijev kolega i prijatelj, također jedan od najistaknutijih hrvatskih scenografa Zlatko Kauzlarić Atač (r. u Koprivnici 1945), ujedno kostimograf, kazališni redatelj, ugledni slikar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Naslovnica monografije

Nedavno, u prosincu 2020, objavljena reprezentativna monografija Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač autorice Martine Petranović i urednica Ivane Bakal i M. Petranović te grafičkog dizajnera Marija Aničića ušla je u konkurenciju za nagradu za najljepšu knjigu na svijetu. Luksuzno opremljena, s prozirnim ovitkom koji podsjeća na Atačevu estetiku, treća je znanstvena autorska knjiga u izdavačkome nizu Kazališna likovnost u knjizi Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU i ULUPUH-a, koji je pokrenut 2017. Gotovo tisuću likovnih priloga otvara ulazak u čarobni svijet Atačeve vizualnosti na 472 stranice, a 300 kartica autorskoga analitičkoga teksta teatrološko su blago. Vrijedi pročitati i inspirativne uvodne i završne tekstove Ivane Bakal i akademkinje Željke Čorak.

Izložba posvećena kostimografkinji Iki Škomrlj Ajki

Beskompromisno svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj Ajki naslov je prve i velike retrospektivne izložbe posvećene sjećanju na jednu od najvećih hrvatskih kostimografkinja Iku Škomrlj, za prijatelje Ajki (Zagreb, 1932–Zagreb, 2018). Izložba je otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu 8. travnja, a možete je posjetiti do 29. travnja.


Plakat izložbe

Autorice su izložbe kostimografkinja Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, organizatora izložbe, i teatrologinja Martina Petranović, zaposlena u HAZU i autorica velike monografije o Iki Škomrlj. Izložba obuhvaća impozantno djelovanje kostimografkinje od sredine 20. stoljeća do prvih desetljeća 21. stoljeća. Osim nekoliko desetaka originalnih kazališnih kostima mogu se pogledati i raznovrsne kostimografske skice te fotografije i snimke izabranih kazališnih predstava i filmova, ali i čuti autoričina, na Hrvatskom radiju zabilježena, osobna razmišljanja o kostimografiji. Iznimna izložba temelji na autoričinoj ostavštini u vlasništvu njezine obitelji i na građi iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU.

Vijenac 708

708 - 22. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak