Vijenac 708

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA


 

Čakovec

Središnja proslava 400. obljetnice rođenja hrvatskog bana i pjesnika Petra Zrinskog te 350. obljetnica njegove pogibije zajedno s pjesnikom Franom Krstom Frankopanom u Bečkome Novigradu 1671. bit će obilježena u Čakovcu 26. travnja 2021.


Božidar Petrač, Ivan Pranjić, Anita Novak i Miro Gavran

Petar Zrinski nakon pogibije brata Nikole VII. stolovao je u Čakovcu kao četvrti hrvatski ban iz obitelji Zrinskih. Urotom kralja Leopolda I. cijela obitelj Zrinskih i Frankopana zbrisana je pljačkaškim, zločinačkim pohodom Habsburga na grad Čakovec. Sva imovina najmoćnije srednjoeuropske plemićke obitelji rekvirirana je, a njezini članovi pritvoreni i pogubljeni. Tim povodom u Ogranku MH u Čakovcu 6. travnja sastali su se članovi Predsjedništva Ogranka s članom Predsjedništva MH Božidarom Petračem i članom Glavnog odbora Mirom Gavranom. Susretu je prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec. Dogovoren je protokol obilježavanja velike obljetnice u Centru za kulturu u Čakovcu 28. travnja 2021. u 18,00 sati. Na svečanosti će biti izvedeni fragmenti drame Mire Gavrana Urotnici koja govori o posljednjim satima života dvojice hrvatskih plemića, u izvedbi Dragana Despota i Roberta Kurbaše, a u nastavku večeri bit će predstavljena knjiga Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u djelima hrvatskih pjesnika. Priređivači su tog izdanja MH Petra Babić i Vladimir Lončarević, a recenzent Božidar Petrač. Cijeli tjedan od 26. do 30. travnja posvećen je životu i djelu članova obitelji Zrinski s nizom kulturnih programa (izložbe, koncerti, promocije), a najvažniji detalj otvaranje je obnovljene utvrde Staroga grada u kojemu je stolovala hrvatska dinastija. (Ivan Pranjić)

Čitluk

Vrijedne broćanske akademske umjetnice Anela Korać i Martina Vasilj, članice OMH u Čitluku, uoči najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa, izradile su lik Isusa i postavile u čitlučkom polju u samoj blizini ostataka srednjovjekovne crkve po kojoj i sam lokalitet nosi ime Crkvine.

 


Isus s trnovom krunom
u čitlučkom polju pored Crkvina

 

Isusa s trnovom krunom izradile su umjetnice od papira i uz pomoć volontera Marijine ruke postavile na površinu veću od 4000 m2, dimenzija 75,00 × 55,00 metara. Posjetiocima i svim prolaznicima kroz čitlučko polje pružili su lijep prizor i neobično ugodno vizualno iskustvo, ističući činjenicu da je Uskrs bio i ostao najveći blagdan kršćanstva koji se u ovim krajevima i šire obilježava na osobit i prepoznatljiv način. (Andrija Stojić)

Nova Gradiška

U Domu kulture u organizaciji OMH u Novoj Gradiški i Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković predstavljena je 13. travnja zbirka pjesama 50 sati leta mladog novogradiškog pjesnika Andreja Đeraja, studenta socijalnoga rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Uz autora, predstavile su ju Vjekoslava Bagarić, predsjednica Ogranka, i Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta, a oplemenili glazbenim nastupom Nina Ćorić, cijenjena flamenco-pjevačica i organizatorica Flamenco festivala u RH, te gitarist Goran Žegarac.


Danijela Juranović, Andrej Đeraj i Vjekoslava Bagarić

Posebnost, višedimenzionalnost i jedinstvenost Đerajeva izraza prepoznata je i nagrađena i na Goranovu proljeću 2018, kada je osvojio drugu nagradu u kategoriji srednjih škola. Godine 2019. pobjeđuje na Pjesničkim susretima u Drenovcima i nagrađen je izdavanjem rukopisnoga prvijenca, koji je objavljen 2020. u izdanju Knjižnice u Drenovcima. Pjesme su mu prošle godine objavljene i u Zborniku Knjževna riječ 3 slavonsko-baranjsko-srijemskoga ogranka DHK. Objavljivao je i u drugim zbornicima natječaja na kojima je sudjelovao.

Zbirka je objavljena u sklopu projekta OMH u Novoj Gradiški Poticanje stvaralaštva mladih novogradiškoga kraja kroz pisanu riječ, narodni i likovni izraz. S projektom je upoznala Vjekoslava Bagarić, predsjednica Ogranka i urednica zbirke te istaknula da je i ovaj projekt jedinstven u okviru rada ogranaka MH. Najavila je i predstavljanje dvije zbirke priča i slikovnice u stihu, također izdanja objavljena u sklopu projekta. Istaknula je kako se radi o intelektualnoj i angažiranoj poeziji u labirintu jezika.

Prva i druga zbirka pjesama Andreja Đeraja, Reinkarnacija i 50 sati leta, povezane su motivski, a inspiracija mu je svakodnevica, neobična zaokupljenost svemirom, brojevima, svim vrstama umjetnosti, kao i samom književnom teorijom. Potvrdio je to i sam autor te naglasio kako je glavna sličnost obje zbirke pristup pisanju.

Raniji Đerajevi stihovi, ali i stihovi u ovoj zbirci, pokazuju da je nepovratno pokrenut proces zadobivanja i potvrđivanja pjesničkoga identiteta čije će nove filozofsko-poetske misli zasigurno naći svoju publiku, ali i mjesto u suvremenoj hrvatskoj poeziji. (Ivanka Herceg)

Vis

OMH u Visu obilježio je 30. obljetnicu osnutka. Ogranak je osnovan 13. travnja 1991, unatoč predznacima rata u našoj Domovini, u svečanoj atmosferi prepunog Hrvatskog doma u Visu. Toj svečanosti prethodilo je formiranje Inicijativnog odbora za osnivačku skupštinu OMH u Visu, koji su činili: Jakša Darlić, Drina Dorotić, Dinka Kargotić, Ana Linčir i Mladen Živković. Osnivačka skupština bila je zakazana za 16. ožujka 1991, no zbog posebnih prilika u Hrvatskoj i bolesti Vlade Gotovca, predsjednika MH, odgođena je.

Kada je održana, 13. travnja, uveličana je prigodnim svečanim programom. Nakon prihvaćanja poslovnika, skupštinu je toplim riječima pozdravila gošća iz Splita, tajnica Ogranka Matice hrvatske – Split Smilja Grimani, zaželjevši svima mnogo uspjeha u budućem radu. Zatim se pristupilo upisu novih članova. Do tada je Ogranak MH u Visu brojio 30 članova, a nakon skupštine 67. Za prvu predsjednicu izabrana je Ana Linčir te su uslijedile mnoge aktivnosti viške MH, radi ostvarivanja kulturne zadaće, kako u vrijeme ratnih godina, tako i u narednim mirnodopskim godinama, sve do današnjih dana. Već te godine o Božiću izdan je i prvi broj Hrvatske zore, glasila OMH u Visu, koji izlazi trideset godina, te se upravo priprema dvobroj 85 i 86, o blagdanu sv. Jurja i Dana grada Visa.

Svim članovima i prijateljima Ogranka, s posebnom zahvalom i sjećanjem na one koji su vrijedno radili na ostvarivanju njegovih ciljeva, a više nisu s nama, te našem gradu, koji nas uvijek prati i podupire u radu, čestitamo tridesetu obljetnicu, nadajući se boljim vremenima i budućim zajedničkim susretima. (Dobrila Cvitanović)

Vijenac 708

708 - 22. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak