Vijenac 708

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara Jurkić Sviben


 

Zagrebačka filharmonija – 150 godina i Valentin Egel


Unatoč nemogućnosti muziciranja najvećega simfonijskog hrvatskog orkestra u vlastitom prostoru Zagrebačka filharmonija dostojanstveno čuva tradiciju njegovanja simfonijske literature na najvišoj razini. Tako je 16. i 17. travnja u dvorani Gastro Globus zvučno ostvarenje simfonijskog korpusa maestralno realizirao mladi maestro Valentin Egel.


Valentin Egel /
Izvor službene stranice ZF

Vodeći simfonijski zvuk, razrađen stilski do najfinijih artikulacijskih detalja, Egel je s vrijednim glazbenicima Zagrebačke filharmonije ostvario puno zvučno zadovoljstvo prisutne publike u prezentaciji Londonske simfonije Josepha Haydna (Hob I:104) i 3. simfonije u F-duru, op. 90 Johannesa Brahmsa. Maestru i filharmoniji nekoncertantni prostor dvorane Gastro Globus nije omeo realizaciju najfinije klasicističke simfonijske artikulacije, kao ni oblikovanje romantičarskog harmonijskog sloga koji se u rasprostiranju prostorom doimao poput zvuka orguljskog korpusa. Ovaj koncert uživo dokazao je još jednom koliko ljudski duh žeđa za kulturom i živom umjetnosti.

Svečanost glazbe u Majstorskom ciklusu SO HRT-a

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom Aleksandra Markovića u Majstorskom ciklusu u Maloj je dvorani Doma sportova 15. travnja izveo, kao poseban izazov u pandemijskim uvjetima, veličanstvenu 8. simfoniju u c-molu Antona Brucknera.


Simfonijski orkestar HRT-a /
Snimila Marija Štilinović / HRT

Maestru i velikom sastavu simfonijskog orkestra od gotovo osamdeset glazbenika, raspoređenih na prostranoj pozornici Male dvorane Doma sportova, bio je poseban izazov uskladiti zvuk s prostorom među glazbenicima te postići raskoš i ekspresiju zvuka kakvu zahtijeva Brucknerovo simfonijsko djelo, izvedeno u ediciji Roberta Haasa. Visoko postavljenu izazovu i maestro i orkestar odlično su odgovorili, što s radošću pohvaljujemo.

Muzički Biennale Zagreb u čast Milku Kelemenu

Kao dio predbijenalskog programa ovogodišnjeg Muzičkog Biennala Zagreb, u čast Milka Kelemena, otvorena je 13. travnja izložba Kelemenov pozdrav svijetu. Izložba je nastala u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina te je postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu i može se pogledati do 9. svibnja.


Izložbu čine osobni predmeti i fotodokumentacija obitelji Kelemen, a ističu se fotografije i uspomene s putovanja kojima se obogaćivao Kelemenov skladateljski svijet. Autor je izložbe Srđan Đuričić (Zavičajni muzej Slatina), a kustosica je Željka Petrović Osmak (Etnografski muzej). Program pogledajte na mrežnoj stranici MBZ-a.

Premijera Orfeja i Euridike u HNK-u u Zagrebu

Opera Orfej i Euridika Christopha Willibalda Glucka prema libretu Ranierija de Calzabigija bit će premijerno izvedena 23. travnja.


Izvor HNK-a

Operom će ravnati maestro Aleksandar Kalajdžić, a režiju potpisuje Anica Tomić. Ulogu Orfeja nosi Dubravka Šeparović Mušović, dok uloge Euridike i Amora utjelovljuju Valentina Fijačko Kobić i Ivana Lazar.

Vijenac 708

708 - 22. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak