Vijenac 707

Matica hrvatska

Održana Glavna skupština Matice hrvatske
27. ožujka na sustavu Zoom

Matičarska snaga u kriznim vremenima

Piše Ida Hitrec

Matičari iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva okupili su se u subotu 27. ožujka na Glavnoj skupštini Matice hrvatske za 2020, na kojoj se odlučivalo o prihvaćanju izvješća glavnoga tajnika, Časnoga suda MH, Nadzornoga odbora MH i financijskog izvješća za 2019. te prijedloga rebalansa Financijskoga plana za 2020. i 2021. Na skupštini je sudjelovalo 120 zastupnika iz Matičinih odjela, ogranaka i upravnih tijela – Predsjedništva, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Časnog suda. Prvi put u Matičinoj povijesti Glavna skupština nije održana uživo, već je zbog pandemije koronavirusa organizirana na sustavu Zoom, čime se i Matica prilagodila vremenu u kojemu je uporaba digitalnih platformi nužna.

Glavnu je skupštinu vodio predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, uz potporu Matičina Predsjedništva. Nakon prihvaćanja Poslovnika o radu, Provjerbenoga odbora, zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, predsjednik se osvrnuo na uvjete u kojima je Matica djelovala u protekloj godini te na ostvarene izvrsne rezultate u Središnjici i u ograncima usprkos pandemiji i potresu. Naglasio je pritom da su matičari brojnim sadržajima unaprijedili hrvatsku kulturu, davši joj matičarski pečat i obilježje. Istaknuo je da je Matica 179 godina umjela opstati usprkos mnogim nedaćama koje su je pratile zaključivši kako je siguran da će i iz ove krize izići krepka, ostati dosljedna, možda čak biti još čvršća i pouzdanija u svojoj temeljnoj djelatnosti – posvemašnoj brizi o svim aspektima hrvatske kulture i državotvornog hrvatstva.


Prvi put u Matičinoj povijesti Skupština je održana online

Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić istaknuo je najvažnije projekte ostvarene u 2019. Središnjica je, kazao je, prethodnih godina posebnu brigu posvećivala koheziji s ograncima i među njima, pa su do kraja 2019. održani susreti ogranaka u osam županija. S tim je ciljem 2019. održan i veliki znanstveni skup Jezikoslovna i književna kroatistika u izdanjima ogranaka MH u Ozlju. Važna je u toj godini bila i 150. obljetnica Vi(j)enca u sklopu koje su održani okrugli stol, znanstveni skup, izložba, predstavljanja u Matičinim ograncima te svečana akademija popraćena izravnim prijenosom na HRT-u. Godina je to važna i po tome što je Matici hrvatskoj vraćen prostor knjižare u Dubrovniku. Već 2019. počele su pripreme za obilježavanje 50. obljetnice Hrvatskog proljeća 2021. te je najavljena knjigu memoarskih zapisa sudionika Hrvatskog proljeća, koju priređuje akademkinja Dubravka Oraić Tolić. HRT već je snimio materijal za seriju o Hrvatskome proljeću. Matica usto zajedno s Državnim arhivom priređuje izložbu, a s LZ Miroslav Krleža knjigu proljećara. U teškoj 2020. godini i u Središnjici i u ograncima održane su mnoge važne aktivnosti, na koje se tajnik osvrnuo. Tako se već afirmiranoj Komunikološkoj školi MH pridružila Kulturološka škola MH u organizaciji Ogranka MH u Skradinu. I Središnjica i ogranci prilagodili su sadržaje pandemijskim okolnostima te ih distribuirali preko mrežnih platformi – Facebooka i Youtubea.

Posebno svečan trenutak bio je dodjela zlatnih i srebrenih povelja za knjige ogranaka Matice hrvatske, koji su u prošloj godini objavili više od 150 naslova. Kako bi se pridonijelo njihovoj valorizaciji, predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica u ime Matičina Predsjedništva dodijelio je ograncima sedam zlatnih i sedam srebrenih povelja. Pritom je naglasio da se u njihovim izdanjima, kao nezamjenjivim kulturnim sadržajima cjeline hrvatske kulture, ogleda snaga koju treba poštovati, podupirati i unapređivati.

Vijenac 707

707 - 8. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak