Vijenac 707

Glazba

Jazz ad libitum

Manhattan School of Music

Mladen Mazur


 

Glasovita njujorška glazbena škola Manhattan School of Music (MSM), osnovana 1917, proslavlja 105. godišnjicu svoje opstojnosti. U sklopu edukacijskih odjela klasične glazbe od samih početaka, ta privatna glazbena ustanova ima već godinama i zapažen studij jazza, koji je dosad iznjedrio velik broj darovitih i poznatih interpreta toga specifičnog američkog glazbenog fenomena.

U ovoj je rubrici već davno bilo govora u jazz-edukacijama naših mladih glazbenika, koje su potražili ponajprije u nama nedalekoj Austriji, odnosno u Švicarskoj, manji broj na Kraljevskom jazz-institutu u Rotterdamu, dok za one imućnije, koji imaju sredstava potegnuti do New Yorka, nije baš bilo mnogo riječi. Ipak koristeći godišnjicu te ustanove valja možda i malobrojnim hrvatskim džezistima omogućiti uvid i u taj nama udaljen izvor autentičnog znanja jazza i o jazzu. Neki su od naših mlađih džezista imali i do sada prilike usavršiti se kod pojedinih istaknutijih američkih edukatora poput kontrabasista Reggieja Workmana ili bubnjara Tonyja Inzalaca na američkoj Zapadnoj obali. Rezultati su takvih autentičnih iskustava, i to kod nažalost tek malog broja hrvatskih jazz-glazbenika koji su si takvu praksu mogli priuštiti, itekako vidljivi.


Manhattan School of Music glasovita je glazbena škola u New Yorku /
Izvor službene stranice MSM

Manhattan School of Music, locirana na adresi 130 Claremont Avenue u New Yorku, uz već svjetski poznate edukacije klasične glazbe i glazbenog teatra, uvela je prije nekog vremena i studij pod naslovom New Jazz Arts Faculty, angažiravši za taj odjel nekoliko istaknutih nastavnika – vrlo poznatih jazz-glazbenika, ali i nekolicinu izvrsnih instrumentalista o kojima će nešto moći reći sami polaznici. Ta institucija sada i s odjelom za jazz-edukaciju podijeljena je po instrumentima i sektorima prema afinitetima polaznika, odnosno njihovim prijavama i željama, koje se dakako moraju navesti prilikom ispunjavanja obrasca za prijemni ispit. Nakon završetka studija polaznici mogu dobiti titule bachelora, mastera ili doktora jazza. Studentima su na raspolaganju specijalizirani kolegiji: kompozicija, truba, trombon, glasovir – za što se pretpostavlja stanovito predznanje prijavljenih, zatim vibrafon, violina, klasični upright odnosno električni bas, bubnjevi te vokal odnosno jazz-pjevanje.

Dekan je škole trenutačno mladi nadareni vibrafonist i perkusionist Stefon Harris, a među profesorima nalazimo i neka vrlo istaknuta imena svjetskog jazza kao što su: trubač Jon Faddis, violinistica Regina Carter, klarinetist iz Kube Paquito D’Rivera, trombonisti Steve Turre i James Burton, kontrabasisti Ron Carter i Buster Williams, vibrafonist Joe Locke, zatim bariton-saksofonistica Lauren Sevian i bubnjar Kendrick Scott. Od nama slabije poznatih, ali svakako vrlo dobrih nastavnika, vrijedi spomenuti saksofoniste Dayna Staphensa, Jima Saltzmana i Jaleela Shawa. A u nastavničkom zboru škole su i za jazz-edukaciju neizbježni stručnjaci, skladatelj Arturo O’Farril i etnomuzikolog Elio Villafranca. Razumljivo da u školovanju postoji i obvezno sudjelovanje u big bandu, koje kod polaznika stvara dobar i nužan osjećaj čitanja aranžmana i kolektivnog sviranja. Istovremeno se i studenti drugih smjerova studija glazbenog teatra i drugih kolegija škole upoznaju i s temeljima jazza.

Jazz je specifičan američki glazbeni fenomen nastao u posebnim društvenim i političkim prilikama i u specifičnom okruženju američkoj Juga te je opravdano očekivati da i njujorška glazbena edukacija visoke škole Manhattan School of Music daje mladim zainteresiranim polaznicima najispravnije temelje i znanja interpretacije i shvaćanja jazza.

Vijenac 707

707 - 8. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak