Vijenac 707

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja BABić


Vladimir Tomić u Galeriji MH

U Galeriji Matice hrvatske crteže kemijskom olovkom na papiru javnosti predstavlja Vladimir Tomić. Taj zanimljiv autor srednje generacije prepoznatljivost na likovnoj sceni stekao je ponajprije kao izvođač grafita i street arta, djelujući na tom području pod pseudonimom Mosk.


Plakat izložbe

Izložba u Galeriji Matice hrvatske Vladimira, dakle, predstavlja u različitom mediju od onoga po kojemu je poznat nešto široj publici. Njegovi crteži objedinjeni pod naslovom Dobar dan i snoviđenja virtuozno su izvedeni, a karakterizira ih specifičan metafizički ugođaj ostvaren posredovanjem motiva fantastične arhitekture, koja, najčešće u kontrastu s prirodom te uz potpunu odsutnost ljudskih likova ili tek njihovu diskretnu naznaku u obliku sićušnih figura, djeluje istodobno utopijski i distopijski. Vladimir se u svojim crtežima kemijskom olovkom iskazuje kao autentičan baštinik metafizičkog slikarstva odnosno nadrealizma, a daleko ishodište njegovih promišljanja moguće je pronaći i u nekim vizijama francuskog neoklasicističkog arhitekta Boulléea iz 18. stoljeća.

Sofiasilvia u Galeriji MSU-a

SofiaSilvia (umjetničko ime Silvije Potočki) trenutno izlaže svoje fotografije u Galeriji MSU-a. Riječ je o inventivnoj i zanimljivoj autorici koja živi na relaciji Pariz – Pula.


Jedan od radova /
Izvor stranice MSU

Ovaj put zagrebačkoj se publici predstavlja izložbom pod naslovom Equilibrium, koju sačinjava niz fotografija odabranih iz njezinih ciklusa Urban Animal, Pulsations, About to Leave, Dust to Dust i Sound of Water. U fotografijama SofiaSilvia dokida dualističku podjelu našega svijeta na prirodu i kulturu (odatle i naziv Equilibrium) te – kako piše kustosica Leila Topić – ne nameće fotografski vokabular prirodi već nastoji oponašati njezine ritmove i oblike. Promatrajući te fotografije počinjemo shvaćati kako čovjek nipošto nije, ili barem ne bi trebao biti, odvojen od prirode, nego je tek jedan od njezinih neodvojivih integralnih dijelova.

Igor Manasteriotti u HDD-u

U izložbenom prostoru Hrvatskoga dizajnerskog društva u tijeku je mini-retrospektiva pod naslovom Ideja-Znak-Objekt jednog od najzanimljivijih hrvatskih dizajnera vizualnih komunikacija Igora Manasteriottija. Njegov se rad na području dizajna znakova i logotipa, odnosno vizualnih identiteta i ambalaže, već dva desetljeća nalazi u vrhu domaće produkcije.


Plakat izložbe /
Izvor stranice HDD

Autorovi radovi, po riječima Marka Goluba, posjeduju iznimnu konceptualnu i estetsku jezgrovitost te su povezani čvrstim oblikovnim načelima. Nevelikom – izložbeni prostor svojim dimenzijama nameće takvu odrednicu – ali izvrsno osmišljenom, pregledno postavljenom te edukacijski potentnom izložbom Hrvatsko dizajnersko društvo pod vodstvom spomenutoga Marka Goluba nastavlja se potvrđivati kao jedan od najagilnijih i najsvrsishodnijih kulturnih punktova u Zagrebu.

Vijenac 707

707 - 8. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak