Vijenac 707

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Leon Žganec-Brajša


 

U grubom vremenu, kada se nad društveni i kazališni život ponovno nadvija neizvjesnost, iako ga zapravo nije napustila već više od godine, lako bi se moglo izdvajati simptome tog stanja. Ipak, to ovdje nije cilj, stoga evo nekoliko zanimljivih i vrijednih momenata za bijeg u neku drukčiju stvarnost.


Revija lutkarskog kazališta Lutkokaz

Osječka Akademija za umjetnost i kulturu svoj je Lutkokaz, reviju lutkarskog kazališta, bila primorana premjestiti u virtualnu okolinu. U tri bloka (22. do 26. ožujka, 26. do 30. travnja i 24. do 28. svibnja) Lutkokaz (koji je dio projekta Kreativne Europe naslovljena Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU) odvija se u izboru umjetničkog voditelja i nastavnika na osječkoj Akademiji Igora Tretinjaka. Suvremeni lutkarski izraz u Hrvatskoj i regiji bogat je i zanimljiv, a iako se moć lutke ne može u potpunosti prenijeti na snimke, taj pristup ima prednosti. Naime, uglavnom je riječ o kvalitetnim adaptacijama koje tako čine osobito iskustvo gledanja, a dostupnost im je veća.


Izvor AUKOS

Lutkarstvo, koje odveć često ostaje nekako izvan dosega vidljivosti publike unatoč kreativnosti, tako se može vidjeti i iz kućne fotelje. I to ne samo u terminima premijera snimki, već i nekoliko dana poslije, na zahtjev. Tako su u prvom bloku, između ostalih, prikazane Glluglova Duga, nastala kao diplomski ispit osječkih glumaca-lutkara u režiji neumorne redateljice i profesorice Tamare Kučinović te svojevrsni raritet iz davne 2001, Djevin skok ili proljeće u slijepoj ulici, vizualna fantazija po motivima Slave Raškaj, autorski projekt Krune Tarle i grupe Fasade izvođen u ZKM-u.

U drugom, travanjskom bloku najavljene su još i, primjerice, Samoizolacija u 40 minuta studenta Jure Ruže, aktualni i izvedbeno vješt projekt te Bračne muke iz vizure ruke, završni rad također studenta Tonija Leakovića, urnebesna, gorkohumorna priča o obiteljskim odnosima. U trećem, svibanjskom, bloku publiku, uz još nekoliko AUKOS-ovih produkcija, očekuje i Pješčanik Lutkovnog gledališča iz Ljubljane autora i redatelja Mihe Goloba te Pekel na zemli Gllugla, još jedan završni ispit pretočen u uspješnu predstavu. Sve se snimke mogu vidjeti na poveznici: Contemppuppetry.eu/hr.

Hrvatski radio dobitnik nagrade za najbolju europsku radijsku dramu

Potres, radiodrama nastala prema tekstu legendarnog rodonačelnika svih pobunjenika i nekonformista hrvatske književnosti Janka Polića Kamova, u režiji Darija Harjačeka, urednice Katje Šimunić, osvojila je Nagradu BBC-ja za najbolju europsku audio­dramu 2021. To sjajno priznanje ne stiže prvi put na Hrvatski radio, već ga je prije dvije godine (a nagrada postoji ukupno tek tri) osvojila radiodrama Munch Munuh Jasne Mesarić. Snimljena i emitirana prije prošlogodišnjih potresa, ta radiodrama poziva na uranjanje u taj žanr koji poklonjenu slušateljsku pozornost višestruko nagrađuje. BBC-jevo priznanje tu je poticaj i jamac kvalitete.

Knjiga radova dizajnera Vanje Cuculića

Vanja Cuculić bio je kućni dizajner plakata zagrebačke Gavelle petnaest godina i tako zapravo trajno obilježio razdoblje u plakatu i vizualnom identitetu, tim vjerojatno najvidljivijim vanjskim znakovima identiteta nekog teatra.


Monika Džakić / dizajn.hr

Rad Vanje Cuculića, popraćen uvodnim tekstom Marka Goluba, sabran je u knjizi jednostavna naslova, Drama, koju je nedavno objavilo Hrvatsko dizajnersko društvo. Knjiga je zanimljiva kao vizualno, ali i kroničarsko iskustvo kroz koje se mogu pratiti mijene i konzistencije u dugom kreativnom suodnosu jednog dizajnera i jednog kazališta.

Vijenac 707

707 - 8. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak