Vijenac 707

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Gloria FABIJANIĆ JELOVIć


 

 

Omnibus Meandri Putokaza

U vremenu pandemije i zatvaranja, u vremenu kada je utihnula kultura, i to i u gradu koji se zove europskom prijestolnicom kulture, u Rijeci, zbio se izvanredan kulturni događaj, emotivan, duboko umjetnički percipiran i snažan.


Naslovnica novog albuma

U Svečanoj dvorani riječke palače Šećerane, za 37. rođendan Putokaza, riječkih mladih glazbenih umjetnika pod svestranom rukom voditeljice Mirande Đaković, koji su izvrsnošću glazbenog izričaja obilježili Rijeku, ali i Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku, prikazan je premijerno audio-vizualni omnibus naslova Meandri, filmska preobrazba posljednjeg studijskog albuma Putokaza koji potpisuje mlada autorica i redateljica Gea Rajić, a prikazuje skup različitih čitanja s temom smrti i prolaznosti. Ekskluzivna javna promocija filma održana je u tjedan dana u odabranim riječkim četvrtima na fasadama zgrada. Treba pogledati i poslušati taj sjajni art-uradak u kojem nas do srži dotiču izvrsni filmski kadrovi Gee Rajić i neiscrpna umjetnička i glazbena inspiracija vrhunskih riječkih Putokaza.

Simfonijski koncerti 1. i 2. travnja u Rijeci

Simfonijski koncerti Mozart, Strauss – čežnja za vječnošću početkom travnja održani su u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, u izvedbi Riječkoga simfonijskog orkestra pod vodstvom dirigenta Valentina Egela, a u spomen na nedavno preminula dirigenta Miroslava Homena, koji je velik dio života proveo u riječkom teatru.


Orkestar Opere HNK pl. Zajca u Rijeci /
Izvor HNK pl. Zajca, Rijeka

Na programu je bio Straussov koncert za obou i orkestar, jedan od njegovih posljednjih djela, a osamdesetogodišnji skladatelj ga je posvetio američkom vojniku Johnu de Lanciju, prvom oboistu Pittsburškog orkestra u civilnom životu. Njegova druga posveta odnosi se na ratom uništena kazališta u njegovim Metamorfozama. U riječkoj izvedbi se fascinantnom virtuoznosću predstavio kao solist član orkestra, oboist Antonio Haller. U prvoj i posljednjoj Mozartovoj simfoniji pronalazi se jednak notni motiv kojim kao da je zagledan u djetinjstvo, kao da je predosjećao, tako mlad, da je Jupiterova simfonija njegovo posljednje djelo, pa je tako svoj životni ciklus zaokružio i stvorio simbol vječnosti.

Filip Fak novi ravnatelj riječke Opere 

Novi je ravnatelj Opere riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca pijanist i skladatelj Filip Fak, rođeni Riječanin, koji se može podičiti bogatom solističkom karijerom.


Filip Fak

Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima, u mnogim europskim zemljama, kao i u SAD-u, Meksiku i Kini, a od 2009. kao docent predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dio je programskih planova Opere naslijedio, ali ima i velikih planova – nove cikluse komornih koncerata članova kućnih ansambala, kao i inovacije u opernom i simfonijskom repertoaru. Pod njegovim mandatom uskoro očekujemo praizvedbu opere Kamov riječkog skladatelja i dirigenta Zorana Juranića.

Vijenac 707

707 - 8. travnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak