Vijenac 706

Druga stranica

Predstavljen model obnove kulturno-povijesne cjeline Petrinje

Obnova zgrada, ali i duha na Banovini

Petra Miočić Mandić

Da će Ministarstvo kulture i medija i dalje aktivno sudjelovati u pripremi obnove i brizi o svim kulturnim djelatnostima, potvrdio je posjet ministrice Nine Obuljen Koržinek Banovini 19. ožujka, kada je članovima Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa u Petrinji i potom novinarima predstavila nacrt plana obnove pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara u kulturno-povijesnoj cjelini Petrinje. Okupljene je izvijestila kako se, kada je o kulturnim dobrima i ustanovama u kulturi riječ, na području za koje je proglašena katastrofa radi o gotovo 400 milijuna eura štete, uz još nešto više od 200 milijuna eura u području ostalih šest županija koje su pretrpjele štete od potresa.


Ministrica Nina Obuljen Koržinek u Petrinji je 19. ožujka izvijestila da se šteta na kulturnoj baštini Banovine i okolice procjenjuje na 400 milijuna eura / Snimio Nikola Ćutuk / PIXSELL

Nakon provedenih hitnih mjera zaštite na kulturnim dobrima i stabilizaciji kulturnih dobara kojima je prijetilo urušavanje te hitnih evakuacija pokretnih kulturnih dobara (zbirki i inventara), stručnjaci Ministarstva završili su i utvrđivanje popisa i procjene šteta na kulturnoj baštini za devet županija, izvijestila je ministrica. Dodala  je kako očekuju da se hitne mjere obnove i zaštite trideset i dviju zgrada pod ingerencijom Ministarstva, o kojima je ministrica odluke donijela prije dva tjedna, u potpunosti financiraju iz Fonda solidarnosti pa u Ministarstvu pristupaju sljedećoj fazi i pripremaju dokumentaciju za pojedinačno zaštićena kulturna dobra koja bi bila u skladu sa Zakonom o obnovi.

Ministrica je istaknula je kako će se prije završetka te faze obaviti konzultacije sa svim jedinicama lokalne samouprave. „Svi stručnjaci Ministarstva kulture i medija rade po međunarodnoj, stručnoj metodologiji koristeći se iskustvima i načelima obnove spomenika“, podsjetila je dodavši kako će za svaku od zgrada u nadležnosti Ministarstva obnova omogućiti očuvanje svih obilježja kulturno-povijesne cjeline uz sigurnosno, protupotresno učvršćenje i energetsku obnovu u skladu s najsuvremenijim standardima. „Ovom projektu ne pristupamo kao nekoj običnoj rekonstrukciji, nego kao širem identitetskom pitanju“, istaknula je ministrica zaključivši da je teško govoriti o rokovima u kojima će se obnova provoditi dok se ne izrade cjeloviti projekti.

Ministrica kulture i medija 11. ožujka posjetila je i Sisak i Topusko, gdje je nakon jednogodišnjega, pandemijom uzrokovana zastoja, ponovno pokrenut projekt Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi. Riječ je o stalnom programu što ga Ministarstvo kulture i medija uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi posljednjih osam godina, a cilj mu je poticanje djece i mladih u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture. Od 2013. do 2020. u programima okupljenim pod tim krovnim projektom sudjelovalo je gotovo 35.000 djece i mladih u više od 250 gradova i općina. Karti koja bilježi Ruksakova proputovanja Hrvatskom u prvom je tjednu ožujka pridodano i Topusko, u čijem je Lječilištu započeo poseban program namijenjen djeci i mladima iz potresom pogođenih područja Banovine.

U pratnji Željke Josić, državne tajnice Središnjega državnog ureda za demografiju i razvoj, partnera u ovogodišnjem provođenju programa, ministrica je obišla Lječilište i istaknula važnost što ju umjetnost i kultura imaju u toliko potrebnu odmaku od tmurne i okrutne svakodnevice. Podsjetila je, usto, na važnost senzibilizacije djece i mladih prema različitim vrstama umjetnosti, a tajnica Josić kazala je da će se djeci i mladima koja žive izvan kulturnih centara umjetnost i kultura programima dodatno približiti. U ovom slučaju u programima će, u stotinjak radionica, deset glazbenih koncerata i isto toliko filmskih projekata te trideset kazališnih i deset plesnih predstava, sudjelovati 3174 učenika iz 24 osnovne škole.

Ipak, program je, unatoč bogatstvu i multidisciplinarnosti, ograničena trajanja, a da bi djeci i mladima slobodan pristup kulturi bio osiguran i nakon njegova završetka, ministrica je za istog posjeta prisustvovala otvaranju dječjeg odjela sisačke Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac. Prostor Knjižnice u Kranjčevićevoj ulici stradao je u zemljotresu pa se knjižni fond privremeno nalazi na adresi Ante Starčevića 20, gdje je za najam Ministarstvo osiguralo sredstva. Ministrica je pritom zahvalila svim knjižničarima i djelatnicima ostalih kulturnih ustanova koji, unatoč pritisnutosti egzistencijalnim problemima, nisu odustali od zbrinjavanja knjiga i ostalih predmeta s upisanim kulturnim identitetom.

Vijenac 706

706 - 25. ožujka 2021. | Arhiva

Klikni za povratak