Vijenac 706

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Karmen Širović


 

Koncert Vinku na dar

Koncert Vinku na dar (11. ožujka, HNK u Splitu) bio je Vinku Maroeviću, dugogodišnjem solistu Opere HNK-a u Splitu, najljepši dar u povodu umirovljenja. U jeku pandemije i prorijeđenih koncertnih aktivnosti od iznimne je važnosti, kako za osobnu satisfakciju tako i na radost publike, dostojanstven zaključak karijere tenora koji je nezaobilazan u solističkim podjelama domaćih opernih produkcija još od 1992.

 


Vinko Maroević

U izvedbi opernih arija na pozornici su se uz Vinka Maroevića izmjenjivali solisti splitske Opere, sopranistica Antonija Teskera, mezzosopranistica Terezija Kusanović, tenori Špiro Boban i Bože Jurić Pešić, basovi Ivica Čikeš, Mate Akrap i Božo Župić uz klavirsku pratnju Tetyane Borščagivske. Vinko Maroević karakterni pečat ostavio je u brojnim međunarodnim opernim naslovima, ali i na području domaćeg repertoara u sklopu kojeg je prvi put podario glas likovima u operama Krvava svadba i Atlantida Mirka Krstičevića te Maršalu Silvija Foretića.

Krstarenje Mediteranom uz mandoline

Splitski mandolinski kvartet 18. ožujka u Hrvatskom domu u Splitu poveo je publiku na Krstarenje Mediteranom. Kontinuiranu tradiciju mandoline u Splitu još od početka 90-ih njeguje Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio, pod vodstvom maestra Vlade Lukasa.


Plakat događaja

Članice su kvarteta Ivana Kenk Kalebić, koja je prva u Italiji stekla akademsko obrazovanje, te njezine učenice Sandra Katunarić, Dea Škorić i Stela Ivanišević, koje su diplomirale mandolinu na Konzervatoriju Giuseppea Verdija u Milanu. Produkt akademskih temelja je prvi profesionalni mandolinski kvartet u Hrvatskoj, koji je splitskoj publici predstavio originalne skladbe za klasični mandolinski kvartet iz „zlatnog doba mandoline”, romantizma, do suvremenih djela, od kojih su neka posvećena upravo njima. Osim umjetničkog djelovanja, mandolinistice su posvećene i pedagoškom radu, koji je od neizmjerne važnosti za repozicioniranje mandoline u dalmatinskom podneblju. Dugogodišnji napori Ivane Kenk Kalebić u Glazbenoj školi Josipa Hatzea urodili su brojnim nagradama učenika, a umjetnica svoju obrazovnu misiju nastavlja na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje je pokrenula proces uvođenja studija mandoline. Pedagoškim i umjetničkim naporima mandolinistice tradicijskom instrumentu vraćaju stari sjaj te ga uzdižu na novu profesionalnu i akademsku razinu.

Guitar Impressions Natana Zlodre

Guitar Impressions debitantski je album Natana Zlodre u izdanju Orpheus Classicala. Gitarista iz Sinja, koji je dio klase Pavela Steidla na haškom Kraljevskom konzervatoriju, eminentna diskografska kuća odabrala je na natječaju za mlade glazbenike 2020.


Izd. Orpheus Classical,
New York / Madrid, 2020.

Album s djelima Scarlattija, Tansmana, Piazzolle, Paganinija, Šuleka i Turine, Zlodre je posvetio profesoru Goranu Listešu, koji je preminuo nekoliko dana nakon što je završeno snimanje albuma u solinskom Domu kulture Zvonimir. Skladbe koje stoljeća dijele od nastanka Natan Zlodre povezao je bojama. Sposobnost sinestetskog doživljaja glazbe gitarista je potaknula na kolorističku igru tonovima A-E-H, pa zelenom, žutom i narančastom iz dugina spektra boja šalje poruku optimizma i nade.

Vijenac 706

706 - 25. ožujka 2021. | Arhiva

Klikni za povratak