Vijenac 706

Film

FILM IZDVAJA

Josip GROZDANIĆ

Pavo Marinković novi umjet­nički ravnatelj Pule

Novim umjetničkim ravnateljem Pulskoga filmskog festivala, najstarijeg i najvažnijeg domaćeg filmskog festivala, na mandat od dvije godine imenovan je Pavo Marinković. Diplomirani dramaturg i nekadašnji urednik dramaturg na HRT-u, koji od 2005. djeluje kao samostalni dramski pisac te filmski scenarist i redatelj, Marinković je i autor gledanih i nagrađivanih igranih filmova.


Pavo Marinković imenovan je na mandat od 2 godine

Osim kao redatelj dugometražnih kinofilmova Ljubavni život domobrana, u Puli 2009. nagrađena trima Zlatnim arenama, i Ministarstvo ljubavi, Marinković se afirmirao i kao suautor TV-filma Trešeta, koji je režirao u paru s Draženom Žarkovićem, te kao redatelj dokumentarnog filma Okupacija, 27. slika. U mandatu umjetničkog ravnatelja PFF-a najavljuje brojne i velike promjene, od neprikazivanja hrvatskih filmova na drugoj večernjoj projekciji u Areni i njihova premještanja u Istarsko narodno kazalište u 19 sati, preko uvođenja međunarodnog žirija za ocjenjivanje hrvatskih filmova, koji bi dodjeljivao pet ili 6 najvažnijih Zlatnih arena, do dovođenja inozemnih predstavnika filmske industrije i agenata za prodaju filmova. Marinković najavljuje da PFF želi pretvoriti u manifestaciju ključnu i za međunarodnu afirmaciju hrvatskih filmova i filmaša, pa valja držati palčeve da u tome i uspije.

Knjiga Tko pjeva zlo ne misli – 50 godina poslije u knjižarama

Dok se na HTV-u prikazuje nova humoristična serija Dnevnik velikog Perice, svojevrsni nastavak glasovita filma Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika, prema mnogima najuspjelijega domaćeg filma svih vremena, u nedavno objavljenoj knjizi Tko pjeva zlo ne misli – 50 godina poslije zgodno se prisjetiti antologijskog Golikova ostvarenja.


Izd. HFS, Zagreb, 2020.

Pola stoljeća od njegove premijere knjigu je u okrilju biblioteke Učimo klasike objavio Hrvatski filmski savez, a riječ je o zbirci filmoloških eseja u kojima se film interpretira i valorizira iz današnjeg motrišta te se novim generacijama gledatelja nudi metodički vodič za njegovo tumačenje. Knjigu dodatno zanimljivom čine isječci scenarija aktualne serije o odraslom Perici.

Filmovi Alaina Resnaisa u Kinu Kinoteka

Do 1. travnja u programima zagrebačkog Kina Kinoteka traje ciklus filmova Alaina Resnaisa, jednog od ključnih autora francuskoga novog vala koji je ostao aktivan sve do smrti, u ožujku 2014. u dobi od 91 godine.


Kadar iz filma Hirošima, ljubavi moja

Ciklus će zaključiti Resnaisovo najpoznatije ostvarenje, remek-djelo Hirošima, ljubavi moja, impresivna adaptacija istoimenoga romana Marguerite Duras, a posjetitelji Kinoteke do početka travnja imaju prilike pogledati i venecijanskim Zlatnim lavom ovjenčanu enigmatičnu dramu Prošle godine u Marienbadu, sjajnu fantastičnu dramu Volim te, volim te, autorovo najsloženije i strukturno maestralno oblikovano djelo, te dramu Muriel ili vrijeme povratka, koja je u Veneciji 1963. ovjenčana dvjema nagradama.

Vijenac 706

706 - 25. ožujka 2021. | Arhiva

Klikni za povratak