Vijenac 706

Glazba

Jazz ad libitum Mladena Mazura

Dva nova jazz-izdanja


 

U posvemašnjoj pandemijskoj situaciji bez koncertne aktivnosti, što znači i bez jazz-festivala i jazz-koncerata, ma što mi o njoj mislili, valja pozdraviti napore poznate zagrebačke etikete Croatia Records, koja je baš u ovim okolnostima u relativno kratku razdoblju izdala dva vrijedna i zanimljiva jazz-izdanja. Dvije za firmu evidentno nekomercijalne CD-ploče zagrebačkih sastava po svom se karakteru dosta razlikuju, ali su obje svaka na svoj način po glazbenim dometima zanimljive.


Croatia Records, Zagreb, 2020/21.

Prva donosi jazz malog sastava s naslovom Wes Meets Trane i referira se izvedbom domaćih džezista na važno stilsko razdoblje suradnje istaknutog američkog tenor- i sopran-saksofonista Johna Coltranea, o kojem ne bi trebalo zbog uloge koju je odigrao u modernom jazzu posebno govoriti, s drugim korifejom modernog američkog jazza, gitaristom i jednim od braće Montgomery, Wesom Montgomeryjem, poznatim i po sviranju u oktavama.

Sastav koji na sebi svojstven način evocira taj moderan segment djelovanja spomenute dvojice američkih džezista spomenut je na omotnici diska kao ClasiCroatian Quartette + 2, odnosno kao Klasična hrvatska četvorka + 2.

O tom je sastavu, potaknutu idejom splitskih sljedbenika Johna Coltranea na čelu sa Silviom Brajicom, direktorom Etnografskog muzeja u Splitu, već bilo riječi u ovoj rubrici. Sastav čine istaknuti zagrebački saksofonist koji se izvrsno snalazi u paradigmatskom koltrejnovskom tipu interpretacije Saša Nestorović, pijanist iz Zaprešića rodom iz Slovenije Hrvoje Galler, kontrabasist rodom iz Varaždina i dugogodišnji član Jazz orkestra HRT-a Saša Borovec, poznat i po svom načinu arco sviranja instrumenta, te mladi bubnjar, sin poznatoga dramskog pisca i jazz-gitarista Mate Matišića, Šimun Matišić.

U splitskom su dijelu sastava: bas-klarinetist i solist orkestra splitske Opere Željko Milić, koji se u projektu prihvatio ne baš beznačajne uloge avangardista originalne Coltraneove grupe Erica Dolphyja, i otkriće ovog projekta gitarist Goran Cetinić Koča, član splitskih skupina koje inače izvode blues i jazz. Taj se sastav prihvatio ne baš laka izvođenja evocirajući nekadašnju suradnju Coltranea i Montgomeryja i njihova repertoara sastavljena od Coltraneovih originala Miles Mode, Naima, Impressiones i Alabama te njemu čini se jedino draga standarda My Favourite Things izvedena u ¾ metru autora Rodgersa i Hammersteina.

Drugi CD s naslovom Music Conversation sadrži osam originala našeg istaknutog bubnjara, dirigenta, skladatelja i aranžera Silvija Glojnarića, nekad nezamjenjiva člana legendarnog Zagrebačkog jazz kvarteta, potom vođe vlastitog Glenn Rich big banda te dugogodišnjeg bubnjara i poslije dirigenta Big banda HRT-a, a dvije godine i člana Big banda RIAS iz Berlina. Na disku nazvanu Music Conversation Glojnarić se predstavlja s osam svojih novijih skladbi i aranžmana, zaokružujući na neki način svoj dosadašnji i dugogodišnji big band jazz opus. Naslovi su predstavljenih i svakako originalnih skladbi u modernim aranžmanima: Move, On The Road, Blue And Gentle, Moments, Right In The Pocket, Midnight Indigo, Simple Melody i Home.

Predstavljajući svu aranžersku dinamiku u različitim tempima, Glojnarić je vrlo dobro poznavao sve značajke big banda Hrvatske radiotelevizije i mogućnosti pojedinaca te je među članovima odabrao i soliste predstavljene u pojedinim izvedbama. To su redom: alt-saksofonist Miro Kadoić, trombonist Luka Žužić, pijanist David Gazarov, trubač Davor Križić, tenor-saksofonist Mario Bočić, bas-gitarist i kontrabasist Saša Borovec, gitarist Elvis Penava, tenor-saksofonist Saša Nestorović i sopran-saksofonist Vojkan Jocić.

Vijenac 706

706 - 25. ožujka 2021. | Arhiva

Klikni za povratak