Vijenac 705

Glazba

Musica jazz – 75 godina

Jazz ad libitum Mladena Mazura


 

Gotovo svaka zapadnoeuropska država ima svoje za jazz specijalizirane listove različitih trajanja. Na hrvatskim kioscima i u specijaliziranim trgovinama, budući da nemamo vlastitih, moguće je zasad nabaviti samo dva strana relevantna jazz-mjesečnika. Oba sude među najstarije u svojim zemljama. Jedan je od njih američki Down Beat, koji izlazi već 87 godina, i o njem je već bilo riječi u ovoj rubrici. Premda relativno skup, dostupan je redovito našim ljubiteljima i glazbenicima jazza kao dobra informacija, dakako ponajprije o američkoj jazz-sceni.

Drugi je talijanski mjesečnik Musica Jazz, koji je počeo izlaziti još potkraj 1945. te je tako krajem prošle 2020. godine proslavio 75. rođendan. S tim se povodom valja prisjetiti pokretača tog časopisa, istaknutog talijanskog jazz-stručnjaka i ljubitelja jazza Arriga Pollila, pa ne čudi da jazz-institut u Sieni koji je naslijedio njegovu cjelokupnu i bogatu ostavštinu nosi i njegovo ime.


Naslovnica obljetničkog izdanja časopisa

Časopis Musica Jazz dostupan je i nama, istina kao remitenda sa zastarjelim brojevima, te može kao informacija poslužiti brojnim hrvatskim ljubiteljima jazza, napose onima sa znanjem talijanskog jezika. Vrlo dobro i ukusno opremljen s nizom fotografija talijanskih i svjetski poznatih džezista ipak donosi, što je i razumljivo, ponajprije vijesti iz susjedne nam Italije.

Musica Jazz jedna je od rijetkih, ako ne i jedina europska jazz-publikacija koja već godinama svoja tiskana izdanja obogaćuje redovito i CD-pločama uračunatim u zasad ne previsoku cijenu časopisa. Ti CD-ovi sadrže ponajviše snimke brojnih stilski različitih sastava i orkestara, zabilježene u raznim prilikama i raznih datuma snimanja koje više ne podliježu plaćanju autorskih honorara. O izboru odabranih glazbenih primjera priloženih CD-ova brine se posebno angažirana redakcija jazz-stručnjaka, pa njihovu izboru ne bi trebalo biti prigovora. No usprkos eventualnim primjedbama ta je dosta rijetka praksa u izdavaštvu dobrodošla jer redovitom kupcu časopisa Musica Jazz omogućuje slušanje i upoznavanje s raznim sastavima i stilovima jazza, premda s naglascima i obavijestima s talijanske pretežno moderne jazz-scene. Daje istina istovremeno i neku opću sliku o jazzu u svijetu, uz naravno i određenu opću informaciju o tom glazbenom fenomenu, koji je prema povjesničarima jazza upravo nedavno proslavio stotu godišnjicu postojanja. Uz to redoviti kupac časopisa mogao je s vremenom, istina s naglaskom na modernijem dijelu te glazbe, formirati i sasvim solidnu jazz-diskoteku.

Kako u Hrvatskoj ne postoji list specijaliziran za jazz, našim ljubiteljima te glazbe i ne preostaje drugo negoli osloniti se na dva spomenuta zavidno dugovječna izdanja. Razumljivo, ne bi trebalo smetnuti s uma ni nekim našim obožavateljima jazza dostupne mjesečnike već spomenutih zapadnoeuropskih zemalja. Ostalima pak ne preostaje ništa drugo negoli iz dva spomenuta časopisa crpsti informacije o jazzu, ma koliko se one i ne odnosile na naša, u ovom trenutku ionako skromna zbivanja u tom segmentu glazbe.

Vijenac 705

705 - 11. ožujka 2021. | Arhiva

Klikni za povratak