Vijenac 705

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Ksenija Baronica

 

ALL ABOUT EVERYTHING

http://www.allabouteverything.org naslov je izložbe grafičarke Ive Ćurić koja se od 12. do 27. ožujka održava u Galeriji SC. Istraživačkim pristupom u području proširene grafike autorica preispituje teoriju informacija iz pozicije umjetnosti kao kritičkog osvrta percepcije u odnosu na zbilju. Postavlja se pitanje opstanka i bitnosti informacija koje primamo i šaljemo u eter i čuvamo kao virtualnu arhitekturu pohrane podataka.

 Jedan od radova s izložbe

Rad se nastavlja na autoričina dosadašnja istraživanja, koja se temelje na ispitivanju percepcije, odnosa vidljivosti i nevidljivosti, povezivanja tehnologije, znanosti i umjetnosti. Iva Ćurić iz pozicije korisnika promišlja koncept informacija s interneta te nastoji ući u njegove slojevite strukture i složene sklopove. Izložbu čine interaktivna instalacija koje je središnji dio objekt što podsjeća na kontrolne ploče u složenim sustavima, videoradovi te crteži nalik dijagramima i grafikonima. Prostorna instalacija prikazuje proces sakupljanja podataka i sublimaciju ideje o informaciji kao pojavi.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MILANA PAVIĆA

U Galeriji Forum od 5. do 27. ožujka može se pogledati izložba fotografija Milana Pavića (Daruvar, 1914–Zagreb, 1986) Uredi, kavane, ateljei, kojom galerija obilježava pedesetu godišnjicu postojanja. Na izložbi su većinom fotoportreti, svojevrsne psihološke studije važnih osoba hrvatskoga kulturnog kruga prošlog stoljeća poput Miroslava Krleže, Emanuela Vidovića, Toše Dapca, Tina Ujevića, Ivana Generalića.


Snimio Milan Pavić / Galerije Forum

Pavićev talent prepoznat je pri kraju i nakon Drugoga svjetskog rata, kada u ulozi fotoreportera snima scene oslobođenja Zagreba i poslijeratnu obnovu, važne državne događaje i osobe, folklorne elemente za monografije, zagrebačke lokalitete i teme iz svakodnevice.

DNEVNIK S RUBA PUSTINJE

U Muzeju za umjetnost i obrt se od 9. do 28. ožujka održava izložba Dnevnik s ruba pustinje multimedijalne umjetnice Amele Frankl. Izloženo je oko 150 fotografija s putovanja po Mauritaniji, Francuskoj i Hrvatskoj nastalih u razdoblju od 2019. do 2021. Riječ je o dnevničkim fotomontažama i fotoslikama iz osobnog arhiva u kojima autorica snima usputne dojmove, nasumične prizore, emotivno i spontano, bez prethodnog plana i bilježenja datuma. Situacije u glavnom gradu Mauritanije, način života tamošnjeg stanovništva, geografske i klimatske prilike neke su od slika iz daleke egzotične destinacije.


Jedan od radova Amele Frank

Fotografije tek započinju priču i razmišljanja o fascinaciji zemljom na afričkom kontinentu. Iz Francuske je serija fotografija s motivima djece i njihove igre, a na izložbi su i prizori iz autoričine zagrebačke svakodnevice.

NOVA IZLOŽBA SNJEŽANE BAN

U Gradskom muzeju Nova Gradiška do 31. ožujka otvorena je izložba Snježane Ban Umjetnik sam, dakle sumnjam. Izložba je praktični dio doktorskog rada Sumnja kao potencijal u suvremenom slikarstvu realizirana na poslijediplomskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastala kao rezultat dugogodišnjih istraživanja teme sumnje kao kreativnog potencijala u suvremenoj umjetnosti. Izložba Snježane Ban još je jedna u nizu izložbi koje u nekoliko posljednjih godina organizira viši kustos Gradskog muzeja Nova Gradiška Miroslav Pišonić.


Plakat izložbe Snježane Ban

Dosad su održane izložbe Marije Ujević Galetović, Damira Sokića i mnogih drugih te pet izdanja bijenalnih izložbi SB – NG, na kojima izlažu umjetnici iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Agilnim vođenjem programa predstavljanja suvremenih hrvatskih umjetnika Nova Gradiška postaje važno mjesto susreta i upoznavanja publike s njihovim recentnim radovima i likovnom scenom Hrvatske. Velika pohvala za entuzijastičan rad višem kustosu Muzeja Miroslavu Pišoniću!

Vijenac 705

705 - 11. ožujka 2021. | Arhiva

Klikni za povratak