Vijenac 705

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara JURKIĆ SVIBEN


 

U spomen na maestra Miroslava Homena (1940–2021)  


Miroslav Homen, redovni dirigent Sarajevske filharmonije, a zatim i Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, preminuo je 7. ožujka u Kotoru u 81. godini. Muzičku akademiju završio je u Sarajevu 1966, gdje je iste godine postao dirigent Sarajevske opere i baleta. Bio je redovni dirigent Sarajevske filharmonije i Orkestra RTV Sarajevo, a od 1988. do 1990. ravnatelj Sarajevske opere i Sarajevske filharmonije.


Miroslav Homen

Ratne 1992. odlazi u Rijeku, u HNK Ivana pl. Zajca, gdje je u sezoni 1993/94 ravnatelj Opere i gdje aktivno djeluje do umirovljenja. Nakon završetka rata u BiH 1998. postavio je prvu poratnu opernu premijeru u Sarajevu, Puccinijevu Toscu, potom 1999. i Verdijeva Trubadura, a 2000. praizvedbu prve bosanske opere Hasanaginica Asima Horozića. Gostovao je kao dirigent u svim kazališnim kućama bivše Jugoslavije i u mnogim europskim zemljama te se osim dirigiranjem stalno bavio i simfonijskom djelatnošću. Godine 1998. dobitnik je nagrade Milka Trnina za ravnanje operama Rigoletto Giuseppea Verdija i Madama Butterfly Giacoma Puccinija u izvedbi Opere HNK-a Ivana pl. Zajca.

Radionice dobrog zvuka

Koncertni ured u Zadru organizira besplatne radionice dobrog zvuka koje će se održati putem platforme Zoom.


Plakat radionice

Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti više o zvuku, akustici i glazbenoj produkciji. Tri termina od po tri sata obuhvatit će osnove fizike zvuka, akustike, principa ljudskog sluha, elektrotehnike i studijske opreme, kao i praktičnu primjenu naučenog uz korištenje DAW-softvera. Radionice koje će se održati 20. i 27. ožujka te 10. travnja vodit će Saša Miočić, tonski majstor zadarskog Koncertnog ureda, a prijaviti se može na e-adresu: ton@kuzd.hr.

Tamara Obrovac, Transhistria deconstructed

U cilju održavanja koncertne aktivnosti u neizvjesnim vremenima Tamara Obrovac osmislila je livestream koncerte pod naslovom Transhistria deconstructed.


Plakat livestreama

Dekonstrukcijom Transhistria ensemblea na 4 dueta umjetnica predstavlja zasebno sa svakim članom benda. Prvi duet sa Faustom Beccalossijem na harmonici održan je ispred crkvice sv. Roka u Draguću u Istri 31. listopada 2020. i dosad je imao oko 12.000 pregleda, dok je drugi duet iz livestream serije Tamare Obrovac s kontrabasistom Žigom Golobom bio u nedjelju 7. ožujka u Svetvinčentu, a linkovi su još aktivni na Facebooku i YouTube-kanalu Tamare Obrovac.

Radijske emisije U svijetu baleta i Tragom glazbe

Glazbeni (rado)znalci željni glazbenokulturnih i kulturoloških tema mogu svoju znatiželju obogatiti izvrsnim emisijama Trećeg programa Hrvatskoga radija.


U svijetu baleta

Jednom mjesečno, četvrtkom 13:30–14:30, o baletnom životu u zemlji i inozemstvu može se čuti u emisiji U svijetu baleta dostupnoj i u online arhivi: radio.hrt.hr/emisija/u-svijetu-baleta (urednica Đurđa Otržan, autor Davor Schopf), dok u emisiji Tragom glazbe na poveznici radio.hrt.hr/emisija/tragom-glazbe svake subote u 16:35 kod urednice Gordane Krpan u širokom spektru glazbenopovijesnih tema progovaraju muzikološki znalci Domagoj Marić, Hana Breko Kustura, Dina Puhovski i Zdenka Weber.

Vijenac 705

705 - 11. ožujka 2021. | Arhiva

Klikni za povratak