Vijenac 705

Film

FILM IZDVAJA

Janko Heidl

Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić u kinodistribuciji

Od početka ožujka na velikim se platnima hrvatskih kina počeo prikazivati cjelovečernji prvenac Ivane Marinić Kragić, dokumentarno-igrani film Nun of Your Business, čija je premijera održana na Posebnom izdanju 16. Zagreb Doxa u listopadu prošle godine, gdje je osvojio Nagradu publike. Posrijedi je dirljiva i uživljena rekonstrukcijska pripovijest dviju bivših časnih sestara, Slavonke Fani i Dalmatinke Marite.


Kadar filma

Inteligentne, duhovite i dobre pripovjedačice, one se prisjećaju svojih ne jednostavnih životnih putova koji su, češće uz zrnce humora negoli čemera i drame, ilustrirani, interpretirani, naglašeni ili podigrani mahom nizovima fotografija, gdjekad i prizora u klasičnopokretnim slikama. Dosad je film prikazan u zagrebačkoj Kinoteci i varaždinskom Gaju, a do kraja mjeseca najavljene su projekcije u zagrebačkom Tuškancu i Forumu, pulskom Valli, Centru za kulturu Čakovec i riječkom Art-kinu Croatia.

14. Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma uskoro i online

Krajem veljače i početkom ožujka u riječkom Art-kinu Croatia i zagrebačkoj Kinoteci održan je kinodvoranski odsječak vazda intrigantnih Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma, ovom prigodom podnaslovljen Kino Krisis, s krizom kao središnjom tematskom smjernicom.


Plakat događaja

Pandemijska kriza vremenski je izmjestila i festival koji se uobičajeno održava u prosincu, no ta je kriza – razdoblje suspendiranih izvjesnosti u kojem su stvari na kocki, a odluke ubrzane – uvela i dobrodošle novosti: od 15. do 31. ožujka održat će se inovativan online program austrijskog filmskog povjesničara i kustosa Alexandera Horvatha, koji ne nudi skup određenih slikopisa već popise i promjenljivi streaming filmskih poveznica. Taj sedamnaestodnevni program tek je uvod u najavljeni cjelogodišni tzv. procesualan rad što će ga ponuditi ovogodišnje Mutacije. Među najavljenim zbivanjima što nadilaze klasično filmsko prikazivanje i gledanje jest i snimanje epizode simpozija za kameru s temom Krisis ili tijelo filma koju vode Miljenka Buljević i Tanja Vrvilo s nizom umjetnika, teoretičara, kustosa i filozofa, najavljeno za 22. ožujka u zagrebačkom klubu Booksa.

Dokukino KIC ponovno je otvorilo vrata

Nakon odulje stanke, zagrebačko Dokukino KIC opet je otpočelo s radom i to, osmomartovski prigodno, buketom novijih društveno angažiranih dokumentarnih ostvarenja


Iz filma Odvjetnica

 


Iz filma Sjene bez sunca

o snažnim ženama koje se životnim izborima opiru opresivnim tekovinama patrijarhata. Na programu su izraelska Odvjetnica Philippea Belaichea i Rachel Leah Jones, iransko-norveške Sjene bez sunca Mehrdada Oskueia i izraelsko-američke Usidjelice Shosh Shlam i Hille Medalie.

Vijenac 705

705 - 11. ožujka 2021. | Arhiva

Klikni za povratak