Vijenac 704

Matica hrvatska

Kazališni bal pod maskama, OMH u Jastrebarskom i Kazalište Škrabe, 13. veljače

Plesom prizivajući radost

Klementina Škrabe

Na Online Live TV Croatia 13. veljače prikazan je Kazališni bal pod maskama koji su pripremili Kazalište Škrabe, Kreativni studio Zvrk i Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom. Program se može pogledati na poveznici Facebook stranice Onlinelivetvcroatia.

Kazališni bal pod maskama nastavlja se na tradiciju popularnih krabuljnih plesova koji su se u Jastrebarskom održavali 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, a proteklih nekoliko godina Kazalište Škrabe organiziralo je Bal uživo. Zbog pandemije i zabrane održavanja proba i kulturnih programa za ovogodišnji Bal glumice i glumci Kazališta Škrabe te njihovi brojni gosti snimili su priloge kod kuće, a u programu su prikazani i neki prilozi snimljeni prije početka pandemije.


Kolaž događaja u OMH u Jastrebarskom

Tijekom prosinca 2020. i početkom siječnja 2021. Kazalište Škrabe i jaskanska Matica pripremili su tri uspješna programa prikazana na Online Live TV Croatia. Imali su oko 10.000 pregleda i dobili brojne pohvale iz raznih krajeva Hrvatske i svijeta. Iako se ništa ne može usporediti s doživljajem umjetnosti, glume, plesa i glazbe uživo, jaskanski kazalištarci i matičari žele dokazati da se u kulturnim programima koji hrabre duh i krijepe dušu može uživati i online. Pozitivne vibracije i optimizam malih i velikih izvođača, profesionalaca i amatera, gledatelji itekako cijene i vole i u programima koji se održavaju internetski.

Uz glumice i glumce Kazališta Škrabe, koji izvode glumačke, plesačke i pjevačke točke, u programu nastupaju Tamburaški orkestar Panonci iz Gradišća (Austrija), Ansambl za ranu glazbu Otium iz Zagreba, Baletni studio Jastrebarsko, Gospodari tambura, Studio Lepeza iz Zagreba, Gradsko pjevačko društvo Javor, pjevačica Maja Sever Cuglin, maestro Josip Cvitanović sa svojim Family Bandom te profesori i učenici Glazbene škole Jastrebarsko. Glumice i glumce Kazališta Škrabe predvodi doajen jaskanskog glumišta Želimir Hrković (ujedno potpredsjednik jaskanskog ogranka Matice hrvatske), a u programu su se našle i rasplesane, komične scene iz predstava Knjiga o džungli, Mary Poppins, Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir, Velika pustolovina Sherlocka Holmesa i Zemlja Čudesa.

Scenarij i režiju programa potpisuje Klementina Škrabe, tonski je urednik priloga iz predstava Krešo Karas, za montažu i specijalne efekte zaslužna je Antonia Šamija, a umjetnički voditelj je Nino Škrabe. Koreografije plesova prikazanih u programu osmislile su Ida Benčik, Marta Brkljačić, Tena Grabner, Ines Jerčinović i Svetlana Lukić. Kazališni bal pod maskama dosad je imao 2700 pregleda, stigle su pohvale iz svih dijelova Hrvatske, a austrijska nacionalna televizija ORF objavila je najavu programa na svojoj službenoj stranici. Veselimo se našim budućim online-programima, uz nadu da ćemo programe, predstave i balove uskoro moći izvoditi i uživo pred publikom!

Vijenac 704

704 - 25. veljače 2021. | Arhiva

Klikni za povratak