Vijenac 704

Komentar

Knjižničari PREPORUČUJU

Tanja Radović, Knjižnica Vladimira Nazora, Zagreb

 

Merethe Lindstrøm, Vjerujem da je ondje usamljeno

Ova knjiga izbor je novela i priča etablirane norveške spisateljice te nakon romana Dani u priči tišine (2013) i Skupljači kamenja (2018) njezina treća objavljena knjiga u izdanju Fidipida, izdavačke kuće koja se profilirala izdavanjem norveških pisaca. Ono što objedinjuje priče egzistencijalna je nesigurnost pripovjedača, muškaraca te osobito žena, koji kroz prizmu situacije u kojoj se nalaze preispituju svoje odnose s partnerima, djecom, braćom, roditeljima.


Izd. Fidipid, Zagreb, 2020.

Ti junaci, nesigurni u sebe, jednako kao i u postupke bližnjih, pokušavaju pronaći uporišne točke svog života, no često nailaze samo na nešto što dodatno zamućuje ionako neshvatljivu prošlost i problematičnu sadašnjost. Autorica brižljivo gradi svoj sofisticiran stil na rubu poetskog, a mjesta tišine, neizrečenih, nedorečenih emocija govore o svemu onome potisnutom u čovjeku, koje ponekad izađe na vidjelo u obliku neshvatljivih postupaka. Također, autoričin stil ostavlja prostora čitatelju da preispituje vlastita mjesta egzistencijalne nesigurnosti i izgubljenosti.

Elif Shafak, Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela

Britansko-turska spisateljica, aktivistica, zagovarateljica ženskih prava i prava manjina, sveučilišna profesorica, u nadahnutom i angažiranom eseju progovara o suvremenom svijetu koji karakteriziraju brojne podjele, nepravde i patnje, još dodatno produbljene pandemijskom krizom. Polazeći od sebe i svog odrastanja u raznim sredinama govori o svojoj izmještenosti, višestrukoj pripadnosti, što je uvelike pridonijelo da postane osjetljiva na priče drugih i drukčijih. Moramo naučiti slušati i uvažiti drugog i različitog od nas samih, jer samo od razlika učimo, naglašava Elif Shafak. Mrežna povezanost, dostupnost i prekomjernost informacija (kao i dezinformacija) nisu ostvarile jednakost i demokratizaciju, nisu otvorile uši svijeta već su, paradoksalno, pospješile grupni narcizam, polarizacije, gluhoću za glasove obespravljenih.


Izd. Fidipid, Zagreb, 2020.

Tako se današnji čovjek u epicentru višestrukih kriza (pandemijske, gospodarske, klimatske, izbjegličke) suočava s razočaranošću, zbunjenošću, tjeskobom, ljutnjom i apatijom, osjećajima o kojima autorica govori na osobnoj i globalnoj razini. Kako bismo pomogli da ovaj svijet postane pravednije mjesto za život, moramo stjecati ne samo informacije, znanja, nego i „mudrost, koja spaja um i srce, aktivira emocionalnu inteligenciju, proširuje empatiju. Za to su nam potrebne priče i pripovijedanje. (…) Kao književnica vjerujem u moć priča da spoje ljude, prošire naše kognitivne horizonte i nježno oslobode naš pravi potencijal za empatiju i mudrost.“

Vijenac 704

704 - 25. veljače 2021. | Arhiva

Klikni za povratak