Vijenac 704

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Anđela Vidović


 

U samo Srce tame s BBC Radio 4

Baš kad je kratka radiodrama Potres (red. Dario Harjaček, prema pripovijetki Janka Polića Kamova) iz ciklusa Male forme Hrvatskog radija ušla u finale BBC-jeve nagrade za najbolju europsku dramu, pravo je vrijeme da u dugim danima iskoristite sve internetske blagodati te zavirite u bogat arhiv britanske dramatike na mrežnim stranicama BBC Radio 4. Trenutačno se tamo nalazi više od stotinu sedamdeset suvremenih drama i klasika. Preporučujem Srce tame Josepha Conrada, koje je u 21. stoljeće uvela nagrađivana radijska dramatičarka Anita Sullivan. U obliku trilera tu se izmjenjuju klimatske promjene i nepredvidljiva narav vodiča ekspedicije Kurtza. Marlow pak postaje znanstvenica Maya. Ako želite saznati više o samu klasiku, slobodno prebacite na fantastičnu emisiju Melvyna Bragga In Our Time, gdje o kolonijalizmu i njegovim odjecima u književnosti raspravljaju britanski sveučilišni profesori. U eri sličica vrijedi se prisjetiti koliko se blaga krije u slušanju.

Biografija Hermione Lee, Tom Stoppard, A Life (Alfred A. Knopf, 2020)

Hermione Lee dosad je napisala biografije Virginije Woolf, Edith Wharton, Wille Cather i Penelope Fitzgerald. Njezina nova knjiga o jednom od najvažnijih suvremenih britanskih dramskih pisaca, Tomu Stoppardu, podugačko je štivo koje se proteže na 872 stranice. Ono što bi zainteresiranima za kazališnu umjetnost moglo biti zanimljivo, a našoj literaturi nedostaje, dijelovi su koji se tiču same naravi pisanja.

Stoppard provodi opsežno istraživanje prije sama pisanja. Ne može pisati bez cigareta, i to najmanje njih dvanaest. Ne pije mnogo. Iako na raspolaganju ima mnoštvo prostorija, ipak gotovo uvijek piše za kuhinjskim stolom. Pasionirani je ljubitelj kriketa, iako ne veći od Pintera. Idealna bi mu smrt bila da ga poklopi polica s knjigama, dok čita. Na pusti otok ponio bi Danteov Pakao. Čitati s oprezom!

Škola otpora u berlinskom kazalištu Schaubühne i hibridni Good Grief

Od 24. do 28. veljače na mrežnim stranicama Schaubühne prenosit će se ciklus filmova i rasprava švicarskoga političnog redatelja i novinara Mile Raua, čijih smo Pet lakih komada imali prilike gledati na Festivalu svjetskog kazališta. Važnim se u kontekstu međunarodnih zbivanja tiče i rasprava o umjetnosti Can there be global art?, koja će se održati 27. veljače od 17 do 19 sati, a sudjelovat će Rabih Mroué, Wajdi Mouawad i Milo Rau.

Pristup je svim programima besplatan. Hibridna duodrama Lorien Haynes Good Grief pokušaj je da se domisli nova forma u karanteni. Nakon smrti mladića nalaze se njegova djevojka i najbolji prijatelj, koji detalje sklapaju u mozaik žalovanja. No tu nije riječ o filmu, ali ni o snimljenoj kazališnoj predstavi. Snimana u studiju nakon svega dva dana proba na Zoomu te zgusnuta u 45 minuta, plovi točno negdje između. Dostupna je od 15. veljače do 15. travnja te se karte kupuju na mrežnim stranicama The Original Theatre Company. Cijena je deset funti. Podsjetnik da ne uzimamo zdravo za gotovo „besplatnu“ kulturu.

Vijenac 704

704 - 25. veljače 2021. | Arhiva

Klikni za povratak