Vijenac 704

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Karolina Rugle

57. Glazbena tribina HDS-a

Godina koja je preoblikovala ljudsko funkcioniranje u svim segmentima i dijelovima svijeta pogurala je neizbježne promjene i u svijetu kulture. Jedno je od godišnjih događanja pomaknutih iz prošle godine i 57. izdanje Glazbene tribine, koja se proteklih 56 godina svake godine odvijala početkom studenog u Opatiji i Puli, a u svojoj prijelaznoj fazi prvi se put organizira u Zagrebu te, neizbježno, u virtualnom prostoru.


Plakat 57. Glazbene tribine HDS-a

Četirima koncertima u Hrvatskom glazbenom zavodu i Zagrebačkom kazalištu mladih publici su se predstavili laureati natjecanja Papandopulo te ansambli Antiphonus, Synchronos i britanski Riot. Program je započeo prvim u nizu razgovora s umjetnicima što ih je održala muzikologinja Dina Puhovski. Kako je suosnivač Tribine, skladatelj Branimir Sakač, rekao u pozdravnom govoru 1964, ona „nije festival, nego instrument međusobnog upoznavanja, informativni pregled stvaranja (...) Cilj je dakle: stvaralačka konfrontacija i prijateljska razmjena stavova na što veću korist pojedinca i zajedničke, opće stvari... Ipak, naravno, u okviru Tribine postoje veoma široke mogućnosti za diskusiju i razmjenu mišljenja.“ Važan je segment tih susreta glazbenika i autora, pedagoga i studenata, muzikologa i žive glazbe, aktivna publika. Sakačevim riječima, to su „oni kojima se mi našom muzikom obraćamo i za koje bismo željeli da nas razumiju“, ističući nastojanje da glazba suvremenika prestane biti „prilično izolirana pojava, da postane živa, aktualna komponenta našeg duhovnog života, sa svim beskrajnim mnogostranostima koje današnji život donosi sa sobom izvan nas i u nama samima“. Povezivanje suvremenih opusa s izvođačkom praksom najmlađih, ali i nekih od ponajboljih interpreta, ostalo je jednom od žila kucavica neskriveno interna godišnjeg događaja, a kontekstualiziranje glazbe domaćih te opusa renomiranih skladatelj(ic)a međunarodne scene na koncertnim programima poticaj je autorima za razvoj, povezivanje te povod za kvalitetne rasprave o glazbi. Prvi put u Zagrebu, ovogodišnja Tribina programski nastavlja težnju trenutnog umjetničkog voditelja Tibora Szirovicze prema međunarodnom povezivanju. Sve što želite otkriti o novoj glazbi izvedenoj na ovogodišnjoj Tribini možete saznati na stranici tribina.eu.

Koncert Filipa Merčepa u Hrvatskom domu u Splitu

Nastavljajući niz koncerata u novootvorenoj koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu, 25. veljače nastupit će udaraljkaš Filip Merčep.

 


Plakat koncerta

Skladbe za mali bubanj Nicolasa Martynciowa i Siegfrieda Finka te četiri skladbe za marimbu (Anne Ignatowicz, Josepha Schwantnera, Tomasza Golinskong i Astora Piazzolle), instrumenta po kojemu je Merčep ponajviše poznat, na programu su njegova prvog koncerta u splitskoj dvorani. Od finala Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika 2010. osvojio je niz nagrada u Hrvatskoj, svoj glazbeni jezik proširio je u elektroakustički, ali i multimedijski prostor, a uz održavanje seminara i radionica, trenutni projekt i želja mu je snimiti koncertantna djela za udaraljke hrvatskih autora.

Vijenac 704

704 - 25. veljače 2021. | Arhiva

Klikni za povratak