Vijenac 703

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Leila Topić

Zbirka Morozov u Parizu

Zaklada Louis Vuitton još je jedanput odgodila predstavljanje Zbirke Morozov, jedne od najistaknutijih svjetskih kolekcija impresionističke i moderne umjetnosti. Izložba se, prema najnovijim informacijama, planira otvoriti 12. svibnja sa svrhom predstavljanja više od dvjesto remek-djela iz francuske i ruske zbirke moderne umjetnosti braće Mihaila i Ivana Morozova. To će biti prvi put da Zbirka putuje izvan Rusije od nastanka na prijelazu stoljeća. Posrijedi je druga u nizu serije izložbi Ikone moderne umjetnosti koju Zaklada organizira u partnerstvu s Državnim muzejom Ermitaž iz Sankt Peterburga, Državnim muzejom likovnih umjetnosti Puškin iz Moskva i moskovskom Državnom galerijom Tretjakov.


Morozov kojeg je naslikao
Valentin Serov /
Ljubaznošću Alamy Images

Prva je bila izložba djela iz kolekcije Šukin, koja je 2016. privukla 1,3 milijuna posjetitelja, a nastavlja seriju zaklade posvećenu istaknutim kolekcionarima i pionirskim pokroviteljima moderne umjetnosti, koja uključuje i predstavljanje Zbirke Courtauld. Instalirana u svim galerijama u kultnoj Zakladinoj zgradi Franka Gehryja, zbirka će okupiti izbor djela slavnih francuskih umjetnika, uključujući Maneta, Rodina, Moneta, Pissarroa, Toulouse-Lautreca ili Renoira, zajedno s ruskim majstorima, uključujući Rjepina, Vrubela, Korovina, Golovina, Serova, Larionova, Gončarovu ili Maljeviča.

Digitalna proslava obljetnice poljske Zachete

U prosincu 2020. obilježila se 160. godišnjica osnivanja Društva za poticanje likovne umjetnosti, koje je stvorilo Zachętu – Nacionalnu galeriju umjetnosti, najveću poljsku galeriju koja predstavlja suvremenu umjetnost.


Zachęta – Nacionalna galerija umjetnosti

Sve je počelo prije 160 godina sastankom skupine prijatelja. U vrijeme kada Poljska vizualna umjetnost nije bila prisutna na kulturnim zemljovidima, skupina umjetnika i pokrovitelja odlučila je osnovati društvo koje će se brinuti o poljskoj umjetnosti i umjetnicima. Društvo još postoji i provodi iste ciljeve u novoj stvarnosti pa je tako, kao odgovor na krizu koja je utjecala na umjetničku zajednicu tijekom pandemije sa Zachętom pokrenulo projekt 160/160. Obljetnica osnivanja dogodila se u godini koja se pokazala kao izniman izazov za sve. No umjetnost nikada prije nije bila toliko dostupna. Ne napuštajući dom, publika iz cijeloga svijeta može se sada uvjeriti u bogatstvo kolekcija na internetskoj adresi zacheta.art.pl.

Američka utopija Davida Byrnea

Umjetnik i glazbenik David Byrne, poznat kao frontman kultne grupe Talking Heads, upravo je objavio Američku utopiju, knjigu koja se temelji na njegovu istoimenom mjuziklu.


David Byrne  / Snimila Jody Rogac Time Out

Zaigrana suradnja starih prijatelja Davida Byrnea i Maire Kalman nudi čitateljima protuotrov za cinizam, prepun patetike, humanizma i nade, a njegove riječi i tekstovi oživljeni su s više od 150 njezinih živopisnih slika. Američka utopija prvo je postala hit na Broadwayu te potom i filmska uspješnica koju potpisuje Spike Lee. Četvorobojno umjetničko djelo Maire Kalman, koje je stvorila za brodvejski zastor, sastoji se od malih trenutaka, izraza, gesta i interakcija koji zajedno nude portret svakodnevnog života New Yorka.

U virtualnom razgovoru koji je moderirala kustosica Alison Stewart iz Muzeja grada New Yorka Byrne je razgovarao s ilustratoricom knjige Mairom Kalman o njihovoj suradnji i o životnim iskustvima umjetnika koji rade i žive u New Yorku.

Vijenac 703

703 - 11. veljače 2021. | Arhiva

Klikni za povratak