Vijenac 703

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA


 

Čitluk

U najstarijoj župi u Hercegovini održana je 29. siječnja Noć muzeja. Već treću godinu zaredom manifestacija je priređena u najstarijem, izvorno sačuvanom, vinskom podrumu-muzeju u BiH, dok je u Galeriji fra Didaka Buntića središnji događaj bilo otvaranje izložbe umjetničkih radova nastalih na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji Didak.


Nastup učenika Osnovne glazbene škole Brotnjo

Svoju plodonosnu suradnju novim zajedničkim koncertom, koji je održan iste večeri u Staroj crkvi u Gradnićima nastavili su HKUD Didak i Osnovna glazbena škola Brotnjo, Čitluk. Na koncertu održanu uoči početka trodnevnice nebeskom zaštitniku župe Gradnići sv. Blažu nastupili su učenice i učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo, učenice koje su glazbeno obrazovanje nastavile u srednjim glazbenim školama i Ženska vokalna skupina HKUD-a Didak. Po završetku koncerta posjetitelji su mogli razgledati izložene umjetničke radove tridesetak autora, povezanih dugogodišnjim sudjelovanjem na Međunarodnoj likovnoj koloniji Didak, koja se ove godine, već sedamnaesti put zaredom, održava u Gradnićima u slavu, čast i zahvalu velikom sinu Hercegovine fra Didaku Buntiću, rodom iz Buniću Paoče, župe sv. Blaža, Gradnići. Izložba i cjelovečernji program organiziran je suradnjom Župnog ureda sv. Blaža, Gradnići, Međunarodne kolonije Didak i OMH u Čitluku, a mogla se razgledati iste večeri uz stručno vodstvo. (Andrija Stojić)

Grude

Posljednji petak u siječnju tradicionalno je rezerviran za Noć muzeja, koja se ove godine u Gorici održala jedanaesti put. Muzej Hrvatske franjevačke arheološke zbirke zajedno sa Starom crkvom sv. Stjepana Prvomučenika i galerijom Bratovštine još jednom su otvorili svoja vrata. Program je počeo u Staroj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika službenim otvaranjem Noći muzeja, koje je proglasio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Nakon kratkog uvodnog govora voditeljica Marija Prlić pozvala je fra Antu Marića kako bi im ukratko ispričao sve što su on i fra Vinko Mikulić zajedno s mnogobrojnim sudionicima radili i danas rade na predstavljanju sama mjesta i svemu onome u čemu će posjetitelji moći uživati te večeri. Na kraju obraćanja najavio je i otvorio izložbu slika akademskog slikara Srećka Sliškovića iz Širokog Brijega. U Staroj crkvi sv. Stjepana nazočnima se obratio i sam autor izložbe pozdravljajući goste i zahvaljujući na pruženoj prilici da u galeriji Bratovštine, gdje su svoja djela izlagali mnogobrojni umjetnici, i on može izložiti i prikazati svoje radove. Potkraj službenoga dijela programa voditeljica Marija Prlić najavila je i videoprilog koji je započeo kružiti virtualnim svijetom o povijesnom mjestu u kojem govori fra Ante Marić. Videoprilog prati ovogodišnju temu Noći muzeja, a ona glasi Digitalna Noć muzeja. Na taj način svima zainteresiranima pripremljeni video daje osnovne informacije o mjestu i događaju. U kreiranju videopriloga sudjelovali su kao snimatelji Ivan Jasak i Slaven Tomić, koji je i montirao video, a produkciju je odradio Vision Art Studio iz Gruda. U glazbenoj pozadini pjesmu Svetom Stipanu, za koju su tekst i glazbu napisali Živko Ključe i Tina Ključe, pjeva klapa Bratovština. Nakon službenog dijela u Staroj crkvi sv. Stjepana posjetitelji su otišli u razgledavanje izložbe Srećka Sliškovića, koji je sve očarao svojim djelima od kojih su neka stara tridesetak godina, a na nekima se boja još nije osušila. Kroz arheološku zbirku posjetitelje su proveli fra Ante Marić i fra Vinko Mikulić. (Mario Bušić)

Koprivnica

U povodu pete godišnjice smrti Josipa Friščića (1949–2016), hrvatskog političara i člana Ogranka MH u Koprivnici od obnoviteljske skupštine Ogranka 1990, na njegovo posljednje počivalište na groblju u Koprivničkom Ivancu 23. siječnja članovi Ogranka MH i UHBDR91 zapalili su svijeće u znak zahvale i sjećanja. Bio je zastupnik Hrvatskog sabora 2003–2008, a potom potpredsjednik Hrvatskog sabora 2008–2011. pa je sahranjen uz visoke državničke počasti. Također, bio je sudionik Domovinskog rata, peti po redu predsjednik Hrvatske seljačke stranke, a obnašao je i dužnost župana Koprivničko-križevačke županije 2001–2008. te kao zaljubljenik u sport i dužnosti potpredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i člana uprave NK Slaven Belupo. Silno je volio rodnu Podravinu, u kojoj je ostavio dubok trag na području razvoja društvenih, prosvjetnih, kulturnih i humanitarnih organizacija. (Dražen Ernečić)

Kutina

U Krapju, sjedištu Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, obilježen je 2. veljače Svjetski dan vlažnih staništa. S razlogom aktivan sudionik obilježbe bio je OMH u Kutini. Poruka 50. obljetnice Ramsarske konvencije bila je naslovljena Vlažna staništa i voda. Ravnateljica Parka Marija Kušmiš podsjetila je u biološkoj te zaštiti kulturne baštine na važnost skupa Budućnost na rubu močvare. Prije dvadeset godina osmislio ga je i započeo Ogranak MH u Kutini. Gradonačelnik Popovače Josip Mišković ocijenio je korisnom tu Matičinu animaciju u šest moslavačkih sela. Višednevni skupovi okupili su gotovo 15.000 stanovnika, podsjetio je predsjednik OMH Dragutin Pasarić. Ozračje Lonjskog polja interpretacijom kajkavskih stihova približila je Marija Troha, članica OMH, a stručna suradnica JU Park prirode Lonjsko polje Valerija Hima prezentacijom Nerazdvojni – voda, vlažna staništa, život uz klimatske promjene upozorila je na sve manji broj dolaska ptica zimovalica u Lonjsko polje. Inače između više korisnih uloga (prirodna retencija zaštite od poplava), dragocjenost tog najvećeg hrvatskog vlažnog staništa izgrađeni su vodonosnici u Osekovu i Drenovu Boku u opskrbi pitkom vodom širega područja. Djelatnici Parka demonstrirali su izradu postolja za rodina gnijezda. Najavljeno je da će uz 20. obljetnicu skupa Budućnost na rubu močvare biti tiskana prigodna publikacija. (Dragutin Pasarić)

Šibenik

U dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić obilježen je spomendan Mladena Bjažića, hrvatskog književnika (Zlarin, 26. siječnja 1924–Šibenik, 24. siječnja 2017). Tom je prigodom održan susret lokalnih pjesnika koji pišu čakavicom pod naslovom Neka zvoni ČA. Mladen Bjažić bio je, između ostalog, voditelj ljetne škole zlarinske čakavske škole Neka zvoni ča, koju je predano i s ljubavlju vodio zadnjih desetak godina svojega života. Na susretu u organizaciji OMH u Šibeniku i Gradske knjižnice nastupili su lokalni pjesnici koji pišu na čakavici: Ivan Dobra Žirjanin, Sava Maričić, Katarina Simsig, Dinko Škevin, Mladen Tabulov Truta, i Edita Vlahov. Zvonko Varošanec, novinar, urednik, pisac i skladatelj, prijatelj i kolega Mladena Bjažića, obogatio je program s nekoliko prigodnih skladbi. Program je održan u skladu s epidemiološkim mjerama.

U galeriji Gradske knjižnice Juraj Šižgorić 3. veljače otvorena je izložba Maske i krinke dugogodišnje članice OMH u Šibeniku Janje Parać. Još su se prošle godine članice OMH u Šibeniku odlučile pozabaviti temom maske u pokladnom vremenu. Tradicija maškaravanja u našem je gradu i okolici duga i bogata.

 

Maske
Janje Parać

Nažalost, više nije tako, a i svima nam znane okolnosti pod uvjetima zaštite od koronavirusa priječe sve oblike sličnih druženja. Janja Parać u svom dvadesetogodišnjem radu u strukovnoj školi podučavala je, uz ostale stručne predmete, bodypainting i izradu maski te uspješno organizirala revijalne nastupe učenika. U izradi maski se autorica drži kanona, ulazi u tajne zanata mascherera, usavršuje se u pripremanju cartapesta, dapače, razvija i svoje recepture, što je za svaku pohvalu. Dakle, kao i venecijanske, i ove su izrađene od kaširanog papira i ukrašene čipkom, perjem, perlicama, šljokicama i slično. Budući da se i tipski i tehnološki drži uzora, među izlošcima ćemo tako prepoznati tipične Pulcinellu, Bautu, Morettu, Pantalonea, Gnagu, Arlecchina ili Colombinu. (Zdenka Bilušić)

Vijenac 703

703 - 11. veljače 2021. | Arhiva

Klikni za povratak