Vijenac 703

Film

FILM IZDVAJA

Janko Heidl

Revizionistički vestern Sama Peckinpaha u Tuškancu 

Unatoč nevoljama uzrokovanima pandemijom zbog kojih na predstavama može biti ograničen broj posjetitelja i potresima na Banovini zbog kojih je i kino Tuškanac u siječnju bilo nakratko zatvoreno – dok statičari ne potvrde sigurnost zgrade – u tom se zagrebačkom kinu ustrajno nižu uzbudljivi i poučni filmski programi organizirani u čitke, profilirane i obuhvatne cikluse, mahom vezane uz redatelje.


Kadar iz filma Bojnik Dundee

Valja pripomenuti da je, tek uz pokoju iznimku, riječ o restauriranim kopijama klasika što ovdašnjoj publici, nerijetko i prvi put uopće, omogućuju da filmove na velikom platnu vide u punom sjaju. Spomenute neprilike uzrokovale su, doduše, početkom godine povećanje cijene ulaznice, no sam program i nadalje je na razini visokog standarda nekoliko proteklih sezona. Nakon ciklusa svih filmova u režiji Andreja Tarkovskog na tuškanački repertoar od 15. do 19. veljače stiže program nazvan Revizionistički vestern Sama Peckinpaha, koji osim silovito-filozofskih vesterna tog američkog redatelja nudi i nekoliko filmova kojih se radnja ne odvija na Divljem zapadu, već u Peckinpahovoj suvremenosti druge polovine 20. stoljeća, no koji odražavaju duh neugasle grube i neizvjesne vesternske borbe za preživljavanje u današnjici i eventualno bivstvovanje u sutrašnjici. Na rasporedu je osam Peckinpahovih filmova, od četrnaest koliko ih je režirao. Nije pretjerano reći – jedan bolji od drugoga.

50 godina Kinoteke u Zlatnim vratima

Projekcijom Oklopnjače Potemkin Sergeja Ejzenštejna u splitskoj kinoteci Zlatna vrata u siječnju je otpočeo cjelogodišnji ciklus 50 godina Kinoteke, s projekcijama utorkom, kojim se obilježava pedeset godina rada kinoteke Zlatna vrata.


Kinoteka Zlatna vrata

Posrijedi je program raznovrsnih, svevremenskih cjelovečernjih kinotečnih klasika, veličanstvenih ostvarenja što su znatno utjecala na svijet kinematografije i tijek povijesti sedme umjetnosti, među kojima se većina i danas doima začudno svježima i modernima. Njihova ih tzv. staromodnost izrade – jer vremena i pristupi se nužno mijenjaju – naime nije smjestila u ropotarnicu, već obasjala trajnim sjajem. U veljači su na programu Sedmi pečat (1957) Ingmara Bergmana, Loš dan u Black Rocku (1954) Johna Sturgesa i Nadnica za strah (1953) Henri-Georgesa Clouzota. Objavljen je, spomenimo uzgredice, i prigodni filmski kalendar.

Ljubav u doba korone 2 u Art-kinu Croatia

Konac veljače (od 19. do 28) u riječko Art-kino Croatia donosi ciklus Ljubav u doba korone 2, čiji je prvi dio održan u siječnju. Zamisao je u čudnim pandemijskim danima (mjesecima, godini) naglašene neizvjesnosti ponuditi uznemirenom pučanstvu djela što romantičnim optimizmom omogućuju eskapističku utjehu. Glavu gore!


Plakat ciklusa

Vijenac 703

703 - 11. veljače 2021. | Arhiva

Klikni za povratak