Vijenac 702

In memoriam, Matica hrvatska

In memoriam: IVAN PUHAR (Donji Desinec, 29. travnja 1929–
Zagreb, 24. prosinca 2020)

Zadužio je Maticu hrvatsku i kulturu voljenog zavičaja

NINO ŠKRABE

Ivan Puhar bio je ugledni obrtnik, a ostavio je neizbrisiv trag na mnogim područjima ljudske djelatnosti u rodnom Donjem Desincu, ali i u gradu Jastrebarskom i cijelom jaskanskom kraju. U Desincu je pored ostalog bio predsjednik školskog odbora, mjesne zajednice, a djelovao je i kao općinski odbornik. U Jaski je bio istaknuti električarski obrtnik, vrhunski majstor i odgojitelj mladih obrtnika, jedan od osnivača i prvi predsjednik jaskanskog Udruženja obrtnika, inicijator osnivanja Srednje škole za zanatska zanimanja, jedan od osnivača i prvi predsjednik sekcije umirovljenika Udruženja obrtnika te doživotni počasni predsjednik. Dobitnik mnogih nagrada i priznanja, istinski domoljub, bio je jedan od pionira demokratskih strujanja u jaskanskom kraju te aktivni sudionik demokratskih promjena potkraj 80-ih i početkom 90-ih godina.


Ivan Puhar

Iznimne su njegove zasluge u kulturi, ali i u povijesti Matice hrvatske jaskanskog kraja. Zaslugom Ivana Puhara kao predsjednika inicijativnog odbora u Donjem Desincu 28. veljače 1971. osnovana je Kulturno-umjetnička sekcija Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, u koju se odmah uključilo 47 članova. Predsjednik jaskanskog Ogranka Matice bio je tada Franjo Mikulić, a tajnik Zdenko Lončarić. Djelovanje desinečke kulturno-umjetničke sekcije na čelu s Ivanom Puharom okrunjeno je postavljanjem legendarne Prigorske svadbe, u kojoj su predstavljeni starinski svadbeni običaji u jaskanskim prigorskim selima.

U postavljanju Prigorske svadbe sudjelovali su na poziv Ivana Puhara kao redatelji i stručni savjetnici Ivica i Nino Škrabe. Desinečka Prigorska svadba bila je jedinstven, nezaboravan scenski spektakl, u kojem su sudjelovali svi žitelji Donjeg Desinca, veliki i mali, stari i mladi, na čelu s vrhunskim sviračima, pjevačicama i pjevačima, plesačicama i plesačima, a nositelji glavnih uloga na čelu s legendarnim cestarom, dedekom Stjepanom Volarićem, nisu uopće glumili svoje uloge, oni su to i u životu stvarno bili.

Prigorska svadba, čiji je producent i nenadmašni organizator bio Ivan Puhar, doživjela je nezaboravnu premijeru u jaskanskom kinu, reprizu u Donjem Desincu, a potom je obišla sva naselja jaskanskog kraja i mnoge hrvatske krajeve. Još se pamti gostovanje u naseljima austrijske pokrajine Gradišće, koje se pretvorilo u pravi trijumf, zahvaljujući gradišćanskim Hrvatima koji su sudionike Prigorske svadbe prihvatili kao svoje i priredili im obilje prekrasnih trenutaka. Svaka izvedba pretvorila se u jedinstveni događaj, koji je trajao više od tri sata, a u njemu su sudjelovali i izvođači i oduševljeni gledatelji. Udarom na Hrvatsko proljeće i zabranom rada Matice hrvatske došlo je i do gašenja predstave koja bi inače potrajala još godinama. No Ivan Puhar i njegovi najbliži suradnici nisu bacili koplje u trnje pa su 16. travnja 1975. osnovali Kulturno-umjetničko društvo Donji Desinec, koje je godinama djelovalo vrlo uspješno i nastupilo na mnogim smotrama i priredbama.

 

Vijenac 702

702 - 28. siječnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak