Vijenac 702

Matica hrvatska

Uz Zbornik za kulturu, znanost  i društvena pitanja

Kulturološka slika Đakova

Hrvoje Miletić

U povodu 50. obljetnice osnutka Ogranka Matice hrvatske u Đakovu i 30 godina od obnove rada objavljen je Zbornik za kulturu, znanost i društvena pitanja i promoviran 22. prosinca uz poštivanje epidemioloških mjera. Predsjednik đakovačkog ogranka prof. Vlado Filić govorio je o povijesti i značenju Matice, naglasivši donatorsku ulogu đakovačkog biskupa Josipa Kukovića pri osnutku i istaknuvši dvojicu Matičinih predsjednika podrijetlom iz ovoga kraja – akademika Ivana Supeka i akademika Stjepana Damjanovića. Dogradonačelnik Grada Đakova i član Predsjedništva Ogranka Robert Francem istaknuo je suizdavaštvo Grada na izdavanju Zbornika i značenje đakovačke Matice u kulturološkoj slici sredine.


Izd. OMH u Đakovu, Đakovo, 2020.

Dopredsjednik Ogranka MH u Đakovu i glavni urednik Zbornika Hrvoje Miletić upoznao je nazočne sa sadržajem. U prvom poglavlju prikazan je povijesni pregled rada s prvom dvojicom predsjednika; odvjetnikom Milanom Jurićem i dipl. ing. Marinkom Zirdumom. Pokrenuti su Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara i tiskana su 23 zbornika, tiskano je i stotinjak knjiga, održane su mnogobrojne književne promocije i tribine, predavanja, izložbe, koncerti i projekcije. U drugom dijelu predočen je Znanstveni diskurs, koji čine kako domicilni autori, tako i eminentna stručna imena iz Zagreba i Slavonskog Broda.

Širina je postignuta i uključivanjem pisaca iz okolnih sredina – Osijeka i Vinkovaca, potom i s Jadrana te temama iz Bosne, osobito u trećem poglavlju: Književnost; koje je predstavio član predsjedništva Ogranka Ivan Kunštić. Uvršteno je pedesetak autora na 260 strana velikog formata A4, tvrdog uveza na sjajnom papiru sa stotinjak fotografija u boji i umjetničkih slika koje čine završno poglavlje o Umjetnosti, u kojem su uz likovnjake zastupljena i područja glazbe, filma i plesa. Zbornik će izlaziti periodično svake dvije godine i vjerno će predočavati kulturološku sliku Đakova, djelatnost Matice i povijesno značenje sredine.

Vijenac 702

702 - 28. siječnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak