Vijenac 702

Druga stranica

Prestižna međunarodna nagrada za klasičnu glazbu

Klasični Grammy Hrvatima

Jana Haluza

Ocjenjivački sud Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu (International Classical Music Award / ICMA) objavio je 20. siječnja dobitnike nagrada za 2021. Riječ je o priznanju proizišlu iz tzv. Cannes Classical Award (1994–2010), koje je sedam puta dodijeljeno u siječnju na svečanom koncertu u okviru Međunarodnog sajma diskografije i glazbenog nakladništva MIDEM u Cannesu, a od 2011. samostalno je i mijenja lokaciju. Ocjenjivački sud čine predstavnici dvadeset medija koji prate klasičnu glazbu iz šesnaest zemalja svijeta.



Naslovnica nagrađenog albuma i dirigent Ivan Repušić / Izvor: službena stranica Ivana Repušića

Ove je godine između iznimno većeg broja izdanja probrano 365 nominacija, a pobjednici su sedamnaest nakladnika iz osam različitih zemalja. Iako u članstvu komisije imamo i svoju predstavnicu (muzikologinja Sanda Vojković) koja redovito prijavljuje naša izdanja, nagrada svih ovih godina nije „dotaknula” Hrvatsku ni njezinu diskografiju. Sve do sada, kada je u kategoriji zborske glazbe nagradu osvojio album kompletno s hrvatskom glazbom: Hrvatski glagoljaški rekvijem Igora Kuljerića i Himna slobodi Jakova Gotovca, u izvedbi Zbora Bavarskog radija i Minhenskog radijskog orkestra pod dirigentskim vodstvom hrvatskog dirigenta Ivana Repušića. Riječ je o izdanju tvrtke BR-Klassik, koja kao nakladnik djeluje u sklopu Bavarskog radija u Münchenu te na svojim albumima često objavljuje glazbu koju njegovi glazbeni ansambli izvode na koncertima.

Otkako je u sezoni 2017/18. postao šef dirigent Minhenskog radijskog orkestra, maestro Repušić zacrtao si je kao cilj da svijetu predstavi ono najbolje od hrvatske glazbe, što je vodstvo orkestra objeručke prigrlilo željno novog, manje poznata repertoara. Iz tih je nastojanja 2019. došlo do koncertne izvedbe i albuma opere Ero s onoga svijeta priređene u dvorani minhenskog Prinzregententheatera, uz sudjelovanje njemačkog orkestra i hrvatskih zborova i pjevača pod Repušićevim vodstvom. Nakon toga maestro je otišao korak dalje: 14. je veljače 2020. u ciklusu Minhenskog radijskog orkestra Paradisi Gloria u minhenskoj Crkvi Srca Isusova (Herz-Jesu-Kirche) priredio koncert i snimanje Hrvatskoga glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića uz Zbor Bavarskog radija i uz dvoje hrvatskih i dvoje inozemnih vokalnih solista. Iz našeg su kraja kao naši najbolji vokalisti sudjelovali riječka operna prvakinja Kristina Kolar i zagrebački operni prvak Ljubomir Puškarić, a iz svijeta njemačka mezzosopranistica Annika Schlicht i kanadski tenor Eric Laporte. Oni su uz međunarodni sastav Zbora Bavarskog radija skladno uz intenzivni rad s dirigentovim asistentom, mladim dirigentom na radu u Münchenu (kao korepetitor u Gärtnerplatztheateru) svladali izgovor starohrvatskog. Istodobno je nastao i sada nagrađen album, a u izvrsnost izvedbe mogla se ubrzo uvjeriti i zagrebačka publika, kada je cijeli program tjedan poslije, 22. veljače 2020, gostovao u ciklusu Lisinski subotom.

Danas po tom događaju pamtimo upravo godinu 2020, koja nažalost u nastavku i nije mnogo toga donijela, što zbog pandemije, što zbog potresa, koji je i u završnici godine zatvorio vrata našega središnjeg glazbenog hrama. U svojem je Rekvijemu praizvedenom 1996. u Zadru Kuljerić spojio glagoljašku tradiciju pjevanih misa uz koju je na Silbi odrastao s klasičnom formom velebnog rekvijema kojom je kao ugledni skladatelj i dirigent zanatski ovladao. U obrazloženju nagrade izdvaja se: „Glagoljaški rekvijem hrvatskog skladatelja i dirigenta Igora Kuljerića spaja glagoljaške melizme s arhitekturom i oblikom latinskog rekvijema. Snimka nam omogućuje ne samo da otkrijemo pravo remek-djelo nego i da čujemo njegovu glazbu u osjećajnoj, dojmljivoj interpretaciji. Dirigent Ivan Repušić nalazi podršku u vrsnim solistima, izvanrednom zboru Bavarskog radija i vrlo posvećenom Minhenskom radijskom orkestru.“

Kuljerićev je „tamni ton“ na albumu osunčan Gotovčevom svečarskom Himnom slobodi, koju su pod Repušićevim vodstvom njemački ansambli uvježbali početkom 2019. za iznenađenje dodatku svojega prvog koncerta Fuoco di gioia u Münchenu i Zagrebu. Jubilarna deseta dodjela klasičnih Grammyja ove je godine planirana za 27. lipnja u glavnom gradu Lihtenštajna, Vaduzu, na svečanom koncertu Lihtenštajnskog simfonijskog orkestra, kada će posebno priznanje biti uručeno kulturnom menadžeru i osnivaču Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu, rođenom Čakovčaninu i zagrebačkom studentu klavira Draženu Domjaniću. Po svemu sudeći, 2021. bit će godina međunarodnog prepoznavanja hrvatske glazbe.

Vijenac 702

702 - 28. siječnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak