Vijenac 702

In memoriam, Matica hrvatska

In memoriam: Stjepan Preprotić
(Jastrebarsko, 20. V. 1943–Zagreb, 19. XII. 2020)

Jaskanac za sva vremena

KLEMENTINA ŠKRABE

Stjepan Preprotić, istinska legenda Jastrebarskog i okolice, široj javnosti bio je prije svega poznat kao dugogodišnji zaštitni znak Dobrovoljnoga vatrogasnog društva u Jastrebarskom, čiji je predsjednik bio od 1982. do 2017. Rođen je 20. lipnja 1943. u Jastrebarskom, a u rodnom gradu završio je i osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu završio je u Karlovcu, a zvanje ekonomista stekao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Bio je aktivan planinar i dužnosnik Akademskog kluba u Jastrebarskom, zaljubljenik u zemlju i konje, organizator jahačkih natjecanja na jaskanskom Sajmištu i u Mladini te dvostruki prvak Jaske u jahanju (Sajmište, 1967, 1968).


Stjepan Preprotić

Na njegov poticaj osnovana je 1968. Dramska družina Tomaš Mikloušić, a njezin je današnji nasljednik Kazalište Škrabe (s kazališnom tradicijom dugom 52 godine). U jaskanskom kazalištu Pepek je kao glumac ostvario niz zapaženih uloga, a osobito u predstavama Ljubica (1968), Lažac (1970) i Gospodsko dijete (1971). Više od šezdeset godina uspješno je djelovao u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Pod njegovim vodstvom jaskanski vatrogasci ostvarili su mnoga izvanredna dostignuća i postali ugledno i respektabilno društvo. Sjajan i požrtvovan organizator, agilan i poduzetan dužnosnik, istinski domoljub i lokalpatriot, nadasve zaljubljen u svoju Jasku, postao je za života legendom. Nagrađen je 2011. Plaketom Grada Jastrebarskog.

Stjepan Preprotić nije bio samo naš Pepek, dragi susjed, prijatelj, znanac, vatrogasac, službenik, glumac, otac obitelji... On je bio i ostao oličenje i utjelovljenje Jaskanca za sva vremena, Jaskanca oduvijek i zauvijek... Jedan od posljednjih Mohikanaca... Mijenjale su se zastave, vojske, režimi i čelnici, ali on je ostao isti, dobrohotan i dobroćudan, ali s bodljama naježenim poput ježurke. Planinari, glumi, popeva, jaše, službuje i vatru gasi, sa sijenom, šumom, konjima, trsjem i ljubavlju u srcu. Ljubavlju prema supruzi, djeci, unucima, roditeljima, braći i sestrama, rodbini, Jaski, zavičaju, domovini, prijateljima pa i neprijateljima.

Vijenac 702

702 - 28. siječnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak