Vijenac 702

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Davor Schopf

Jakov Gotovac, Ero s onoga svijeta (2 CD-a)

Snimka Ere s onoga svijeta nastala je u koprodukciji tvrtke cpo i Bavarskog radija. Zabilježena je 2019. na koncertnoj izvedbi u Münchenu, u ciklusu Orkestra Minhenskog radija uz koji su nastupili hrvatski solisti i Zbor HRT-a.


Izd. cpo, Njemačka, 2020.

Valentina Fijačko Kobić kao Đula, Ljubomir Puškarić kao Sima i Ivica Čikeš kao Marko te su uloge često tumačili na sceni, dok su Jelena Kordić i Tomislav Mužek uloge Dome i Miće zapjevali prvi put. Svi vrlo uspješno, prokušani tumači s novim impulsom preciznosti, a novi tumači s nastojanjem da u nove uloge proniknu što dublje. Uz iskričavu interpretaciju i nadahnuće dirigenta Ivana Repušića.

Tvrtka cpo dosad je objavila mnoštvo CD-a hrvatske glazbe. Iako je Eru nekoć izvodilo osamdesetak europskih kazališta, danas je gotovo nepoznat u inozemstvu pa je novi CD velika prilika za njegovu ponovnu afirmaciju. Šteta je što su se na omotu potkrale pogrešne godine Gotovčeva rođenja i smrti.

I. pl. Zajc, Nikola Šubić Zrinjski (2 CD-a)

Ovaj CD opere Zrinjski nastao je od triju snimljenih predstava u HNK-u Ivana pl. Zajca, 2018, izvedenih sa skraćenom 4. slikom i uobičajenim skokovima. Zato na CD-u nema baletne glazbe. Ako se balet nije izvodio scenski, petnaestak minuta glazbe moglo se dosnimiti jer ta baletna glazba ima neizmjerno povijesno značenje. Ples balerina na zagrebačkoj praizvedbi, 1876, označio je početak naše baletne umjetnosti.



Izd. cpo, Njemačka, 2020.

CD se pojavljuje neposredno nakon cjelovite snimke Zrinjskog na CD-u HRT-a. Nije li se trebao sagledati širi kulturni kontekst od partikularnog prestiža Riječke opere i zainteresiranom inozemnom izdavaču ponuditi neka druga reprezentativna hrvatska opera? Jer osim Ljubavi i zlobe na jednom, Ere na dva i, sada, Zrinjskog na tri CD-izdanja, četvrte opere na CD-u nemamo. Osim toga, kompilacija snimki kazališnih izvedbi ne može postići pomnost studijske snimke.

Dirigent Ville Matvejeff lijepo je donio lirske stranice, dok stranice junačkog naboja nisu dojmljive. Najveća je vrijednost interpretacija Zrinjskog Roberta Kolara, koji, bojom glasa i fraziranjem, u najboljem smislu podsjeća na Vladimira Ruždjaka. U ulogama su Eve i Jelene Kristina Kolar i Anamarija Knego, Sulejman je Luka Ortar.

Pjesme Franje Krežme na CD-u

Mezzosopranistica Nataša Antoniazzo snimila je s pijanisticom Mijom Elezović dvadeset pjesama Franje Krežme na stihove Heinricha Heinea i Nikolausa Lenaua, na njihovu trećem CD-u za etiketu Antes Edition, čija svjetska distribucija počinje s početkom veljače.


Izd. Bella Musica, DDD, 2020

Nataša Antoniazzo priredila je i tiskano izdanje pjesama, smatrajući da je Krežma jedini hrvatski skladatelj koji se stilski potpuno približio formi njemačkoga Lieda. Njezina interpretacija istančano slijedi linije unutarnjeg svijeta svake od skladbi pretežno sjetnih ugođaja. Osebujnošću se izdvaja Lenauov ciklus Pjesme o trski. Glasovni preljevi i boje pjevačice idealno se stapaju s glazbenim sadržajem pjesama koje kao da su za nju skladane.

Ovaj CD važan je za recepciju i sagledavanje Krežmina skladanja u kontekstu hrvatske, ali i europske glazbe.

Vijenac 702

702 - 28. siječnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak