Vijenac 701

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Grude

Matica hrvatska – Ogranak Grude zbog pandemije je ove godine otkazala mnoge već ustaljene kulturne priredbe u Grudama. Ipak se nešto i organiziralo. Tako je obilježena 21. obljetnica Bratovštine sv. Stipana Prvomučenika Gorica – Sovići. Svetu je misu slavio fra Nikola Spužević u župnoj crkvi u Gorici 11. prosinca. Nakon sv. mise mogla se pogledati izložba slika 4. humanitarne likovne kolonije, održane u znak zahvalnosti Zvonku Bušiću Taiku. Ove godine i Galerija, u staroj kapeli u Gorici, obilježava deset godina otkad je blagoslovljena i otvorena za izložbe. Ovom izložbom slika i taj je događaj obilježen. Inače, do početka ove pandemije svake je godine u Galeriji bilo u prosjeku desetak izložbi, gotovo jedna mjesečno. Izložbe su se događale u Gorici, dakako, i prije otvaranja ovako skladno uređena galerijskog prostora.

Voditelj 4. humanitarne likovne kolonije je prof. Antun Boris Švaljek, a ove godine zbog koronavirusa nije održana fizički Likovna kolonija, ali su se svejedno mnogi umjetnici odazvali i darovali slike u humanitarne svrhe. U OMH u Grudama nadaju se boljem vremenu i u tom duhu najavljuju iduću godinu, plodonosnu u kulturnim zbivanjima.

(Mario Bušić)

Jastrebarsko

OMH u Jastrebarskom i Kazalište Škrabe organiziraju već petu godinu zaredom božićni poetsko-glazbeni program Hote o ljudi sim. Nazvan je po drevnoj jaskanskoj božićnoj pjesmi, a zamišljen je kako bi sačuvao uspomenu na stare božićne običaje, pjesme i napjeve.

Program se protekle četiri godine uoči blagdana Tri kralja održavao u Župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom, no zbog epidemiološke situacije ove godine prikazan je na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja 2021. u 19 sati na Online Live TV Croatia. Program je ostvaren uz potporu Zagrebačke županije i Ministarstva kulture i medija RH, a nastao je uz veliko zalaganje brojnih izvođača, ali i tehničke ekipe koju predvode redateljica i scenaristica Klementina Škrabe, montažerke Antonia Šamija i Daniela Medved Tadić te tehnički urednik Luka Hrković. Umjetnički voditelj cijelog programa je Nino Škrabe. Neki dijelovi programa snimljeni su tijekom 2019, a većina je pripremljena baš za ovu prigodu. Održavanjem ovog programa na ovakav način želimo dokazati da su i u ovim teškim vremenima virusa i potresa umjetnost, kultura i glazba itekako važni jer krijepe dušu i hrabre ljude.

(Klementina Škrabe)

Mostar

Vodstvo Matičina Ogranka u Mostaru i njezin potpredsjednik fra Ante Martić služili su zajedničku svetu misu u predvečerje Božića, moleći se za duše prijatelja Matice hrvatske u Mostaru, umjetnika koji su redovito sudjelovali u programima Mostarskog proljeća, a napustili su ovaj svijet.


Misa za prijatelje OMH u Mostaru

Spomenuli smo se Vice Vukova, Vjekoslava Šuteja, Krunoslava Cigoja, Nedjeljka Fabrija, Arsena Dedića, Đele Jusića, Dragutina Tadijanovića, Krešimira Šege, Zvonimira Baloga, Tonija Pehara, Vlade Puljića, Krešimira Ledića, Ljupka Antunovića, fra Joze Peića, fra Vendelina Karačića, Tonka Maroevića, Srećka Mustagrudića, Tatjane Feher, Olivera Dragojevića, Krunoslava Slabinca i svih drugih koji su u Mostar dolazili s raznih strana svijeta i koji su voljeli Matičin festival. „Sjećanje na ove drage ljude i njihov golem doprinos mostarskoj Matici i njezinu festivalu utisnuti su i na stranice naše nedavno izašle monografije, što će ostati podsjetnik za vječnost“, kazao je akademik Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske u Mostaru i osobni prijatelj većine spomenutih umjetnika – pokojnika, a predsjednica Ogranka, akademkinja Ljerka Ostojić, kazala je kako će se redovitom misom Matica hrvatska u Mostaru pred svaki Božić prisjećati svih svojih umrlih prijatelja i festivalskih sudionika.

(Dragan Marijanović)

Sarajevo

U skladu s nastojanjem da bude stjecište kulturnih zbivanja, kao organizator manifestacija hrvatske kulture koje se nadopunjuju s bošnjačkom i srpskom, OMH u Sarajevu kao kulturno središte razmjene mišljenja, most afirmacije različitih kulturnih i duhovnih dobara i ove je godine u prosincu organizirao Dane Matice hrvatske, održavši manifestaciju online, u skladu s epidemiološkom situacijom.

Online nastup zbora sarajevske gimnazije

Sa željom da izložbu likovnih radova učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo i koncert zborova srednjih škola Kantona Sarajevo predstave što većem auditoriju obje manifestacije postavili su na Internet na Youtube-kanal Matice hrvatske u Sarajevu. Dobitnici nagrada za najbolje literarne radove sarajevskih srednjoškolaca osmislili su način kako da i njihova pisana riječ nađe put u svijet. Na YouTube kanalu postavljeni su video i audio zapisi radova nagrađenih i objavljenih u Zbornicima 2019. i 2020. U sklopu Dana MH Ogranak je prvi put, ekskluzivno, darovao i četiri broja Hrvatske misli, tri iz 2019. i broj 1–2 iz 2020, koji se mogu preuzeti na Facebook-stranici Ogranka i na mrežnim stranicama MH. Na tim se stranicama može preuzeti i Zbornik proznih i poetskih radova sarajevskih srednjoškolaca.

(I. H.)

Šibenik

U galeriji Gradske knjižnice u Šibeniku postavljena je izložba likovnih i literarnih djela članova OMH u Šibeniku i gostiju. U skladu s preporukama Civilnog stožera, svečanog otvaranja nije bilo, a izložba se mogla pogledati, uz poštivanje epidemioloških mjera, do 11. siječnja 2021.

Ante Bergam Momin, Hommage Rubensu, 2020, akrilik na platnu

Dani MH tradicionalna su i prepoznatljiva manifestacija s dugogodišnjom tradicijom, koja ove godine ima skromniji program nego inače. Unatoč okolnostima, uz izložbu pjesnici su se, umjesto živom riječju, predstavili ispisima svojih pjesama postavljenima uz slike. Ova je izložba svojevrsni presjek šibenske likovne scene u kojoj se susreću različiti likovni izrazi. Ove godine u programu sudjeluje osamnaest autora, slikara i pjesnika. Od tradicionalno prevladavajućih pejzažnih dalmatinskih motiva interes se pomalo premješta u neke druge sfere. Mogli bismo tako reći da je koronavirus postao nezaobilazni dio naše svakidašnjice, pa i kad nije tema slike ili pjesme, on je neizostavno tu. Obojio je naše slike, utišao pjesme, postavio neka teška i sudbinska pitanje, otvorio brojne teme kojima se nismo nadali.

(Zdenka Bilušić)

Široki Brijeg

Ogranak MH u Širokom Brijegu već tradicionalno kraj godine obilježi izlaskom novog broja časopisa Vitko. Unatoč epidemiji koronavirusa promocija je održana 22. prosinca u kinu Borak. Program je vodila Željka Šaravanja, dok ga je glazbenim brojem otvorila i upotpunila učenica 4. razreda Srednje glazbene škole Široki Brijeg Ines Marija Bilinovac. Gojko Jelić, predsjednik širokobriješkog ogranka MH, naglasio je da je Ogranak, iako nije organizirao događanja tijekom epidemije, tiskao šest novih naslova. Osvrnuo se na literarne natječaje za učenike osnovnih i srednjih škola te na obilježavanje 30. obljetnice utemeljenja Ogranka MH u Širokom Brijegu.

Predstavljanje časopisa Vitko u OMH u Širokom Brijegu

Na natječaju Tomica Penavić – Moja prva knjiga prvu nagradu dobio je Tomislav Kvesić. Ogranak je tiskao njegovu zbirku Poroci sanjara. Izbor iz radova sudionika Natječaja možete pronaći na stranicama Vitka. Članice Povjerenstva za ocjenu radova Mirela Lovrić, Diana Zovko i Ana Skoko ističu da nisu imale laganu zadaću izabrati najbolji rad te stoga svim autorima poručuju da ih ne obeshrabri „neuspjeh“ nego da nastave pisati jer se vidi da imaju što kazati svojim stihovima. Ogranak mnogo polaže u mlade pisce pa je i ove godine raspisan natječaj za najbolje poetske i prozne radove za učenike osnovnih i srednjih škola. Na natječaj raspisan u rujnu 2020. prispjelo je dvadeset radova u kategoriji osnovna škola poezija, četrnaest radova u kategoriji osnovna škola proza, devet radova u kategoriji srednja škola poezija i šesnaest radova u kategoriji srednja škola proza. Rezultati su objavljeni na mrežnim stranicama MH.

(Gojko Jelić)

Tuzla

Zbog pandemije ovogodišnji Dani MH u Tuzli realizirani su u studenome i prosincu, a ne, kao što je uobičajeno, u vremenu Mjeseca knjige. Nije bilo glazbene i likovne večeri, a ostale segmente priredili smo, na opće zadovoljstvo, pred odabranom publikom, prijateljima MH u Tuzli. Ove su godine izostali gosti iz Središnjice i neki od Ogranaka MH koje smo, ranijih godina, s radošću, dočekivali. Predstavljen je časopis Gradovrh, što smatramo najvažnijim svakogodišnjim projektom Ogranka. U studenome su održana predstavljanja književnog opusa Jasmina Imamovića, tuzlanskog književnika i političara, u povodu izostanka manifestacije Cum grano salis, regionalno važna književnoga susreta, te poetskog opusa Selme Kopić, profesorice iz Tuzle i pjesnikinje, s nizom domaćih i međunarodnih nagrada, u povodu izlaska i predstavljanja najnovije zbirke poezije Znak te okrugli stol s temom Bosanski franjevci i slavenstvo (voditeljica dr.sc. Indira Šabić). Prosinac je započeo radionicom kreativnoga pisanja i govorenja za učenike tuzlanskih gimnazijâ i studente UNTZ (voditelji: Alen Matošević, prof. i prof. dr. Marica Petrović). Dani MH u Tuzli završili su svečanim predstavljanjem časopisa Gradovrh XVI 10. prosinca (predstavljači Marijana Nikolić i Petar Matanović, gošća večeri Ivana Milosavljević, glumica Teatra Kabare Tuzla: fra Blaž Josić, Elegije o Bosni).

(Marica Petrović)

Vijenac 701

701 - 14. siječnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak