Vijenac 701

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara Jurkić Sviben

U SPOMEN PRIMADONI BISERKI CVEJIĆ (1923–2021)

Mezzosopranistica i vokalna pedagoginja hrvatskog podrijetla Biserka Cvejić rođena Katušić preminula je 7. siječnja u Beogradu. Rođena je u mjestu Krila Jesenica između Omiša i Splita 5. studenog 1923. S obitelji je kao dijete boravila u Belgiji, a po završetku Drugoga svjetskog rata vratila se u Jugoslaviju započevši svoje vokalno obrazovanje i djelovanje, isprva kao članica pjevačkog društva Ivo Lola Ribar u Beogradu, gdje je studirala pjevanje te debitirala na sceni Narodnog pozorišta.


Biserka Cvejić

Od 1951. do 1961. bila je članica Beogradske opere, kada je angažirana u Bečkoj državnoj operi, gdje je ostvarila 25 uloga i oko 370 nastupa. U razdoblju od 1975. do 1978. bila je članica Zagrebačke opere, u kojoj se pamte antologijske kreacije Verdijevih Amneris, Azucene i Eboli u Don Carlosu, kao i Bizetove Carmen. Nakon iznimno uspješne solističke karijere u Metropolitanu u New Yorku, u milanskoj Scali, Areni u Veroni, napuljskom San Carlu, londonskom Covent Gardenu, Boljšoj teatru u Moskvi, Teatru Colon u Buenos Airesu, u Tokiju, ali i na znamenitom opernom Splitskom ljetu i na Dubrovačkim ljetnim igrama, djelovala je kao profesorica solo pjevanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta umjetnosti u Beogradu. Uz brojne nagrade, 2001. Biserka Cvejić odlikovana je francuskom Legijom časti. Odgojila je niz uspješnih opernih pjevača, a u vokalnoj pedagogiji i danas je iznimno popularan priručnik Biserka i Dušan Cvejić: Art of Singing. Umetnost Pevanja. Die Gesangskunst. L’arte del canto.

NOVI SCARLATTI NA CD-u BRUNE VLAHEKA

Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek objavio je nosač zvuka s 22 sonate Domenica Scarlattija, u izdanju Naxos Label. Iza albuma pod naslovom Domenico Scarlatti, Complete Keyboard Sonatas Vol. 26 stoji intenzivan istraživački rad i planiranje izbora među mnogobrojnim poznatim, nepoznatim,

zaboravljenim ili zagubljenim sonatama ovoga autora kojih je prema recentnim muzikološkim istraživanjima i više od poznatih 555. Izbor sonata rezultat je slobodnog umjetničkog kriterija istraživanja i predstavljanja manje poznatih sonata u suodnosu s poznatijim kako bi tvorile novu cjelinu i ocrtale nov pristup umjetničkog promišljanja glazbenog stila 18. stoljeća na suvremenom instrumentu s tipkama.

10. JUBILARNI BOŽIĆNI KONCERT u Atriju Palače HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, 22. prosinca 2020. organizirala je u atriju palače HAZU Božićni koncert, nažalost bez publike zbog epidemioloških mjera.

U koncertu je publika mogla uživati putem izravnog prijenosa na programu HTV3 i na platformi HRTi. Božićni program priredili su violinistica Katarina Kutnar (na Guarnerijevoj violini King) uz umjetničku pratnju pijanistice Katarine Krpan, flautistica Tamara Coha Mandić, fagotist Žarko Perišić i harfistica Mirjana Krišković te članovi Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije uz maestra Davora Kelića. Božićni ugođaj u Palači HAZU kreirala je glazba Fritza Kreislera, André Joliveta te izbor hrvatskih božićnih pjesama u obradi Tomislava Fačinija.

Vijenac 701

701 - 14. siječnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak