Vijenac 699 - 700

Druga stranica, Naslovnica

BOŽIĆNA ČESTITKA 2020.

Zračiti matičarskim optimizmom, učvršćivati hrvatsko zajedništvo

Stipe Botica. predsjednik Matice hrvatske

Hvala svima koji su tijekom ove godine podarili Maticu nečim dobrim, osobito članovima i prijateljima koji su pomogli pri obnovi Palače Matice hrvatske. Biblija nas uči da je svatko od nas pred zajednicom, ustanovom, a onda u konačnici i pred Bogom, sam sa svojim imenom i aktivnim prinosom

Dragi članovi
i prijatelji Matice hrvatske,

Uobičajeno je dosad bilo da predsjednik Matice hrvatske izrekne božićnu čestitku na Božićnom susretu Matice hrvatske u našoj Dvorani Jure Petričevića. Jako mi­ je žao što nismo u mogućnosti proslaviti uobičajeni Matičin božićni susret u našoj Palači, u izravnom kontaktu. Na takvim su susretima uglavnom bili matičari i prijatelji Matice hrvatske iz Zagreba, a božićna se čestitka za ogranke izricala elektronički i u Vijencu. Ovom čestitkom objedinjujemo, dakle, i matičare u Središnjici i matičare u ograncima, i prijatelje Matice hrvatske u zemlji i inozemstvu. Činimo to ovako na daljinu, ali mislima i željama blizu smo jedni drugima, a Matica nam je poveznica, ona ista Matica hrvatska koja je uvijek imala snage savladati sve teškoće koje su mučile i tištale i matičare i našu hrvatsku domovinu.


Tradicionalno okićeno božićno drvce u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu  / Snimio MIRKO CVJETKO

Siguran sam da ćemo i sada imati snage, da ćemo – u skladu s kalendarom – u ovo predblagdansko vrijeme, vrijeme došašća, savladati sve teškoće, osobito ove koje nam je donio COVID-19. Ne dajmo se uvući u beznađe, u posvemašnji pesimizam, neka nas došašće, i posebno Božić, oplemene nečim lijepim i čestitim! Ovo predbožićno vrijeme idealno je vrijeme da se ljudi koji od blagdana očekuju mir i veselje, obilje, zdravlje i sreću – povežu i usredotoče, da učvrste svoj identitet, da preispitaju životne odluke i učinke, odnose prema drugima, samome sebi, Gospodu Bogu. A mi matičari da preispitamo svoj odnos prema najstarijoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi za koju većina Hrvata zna da je znatno, vrsno, neprestance pridonosila i pridonijela hrvatskom kulturnom i nacionalnom identitetu. Bila je i ostala takva i u ovoj godini, vremenu velikih kušnja, izazvanih, među ostalim, i pandemijom i potresom. Matica je sve vrijeme radila, zračila optimizmom, učvršćivala hrvatsko zajedništvo, bila prepoznatljiv optimistički simbol, ponajviše zahvaljujući svojim brojnim vrsnim članovima. Idealno je vrijeme da razumno odvagnemo što smo mi, svaki pojedinačno, dali ovoj ustanovi, te da to učinimo u miru, tišini i pred svojom savješću.

Možemo se Matici obraćati kao živom biću i obećati joj, što je u skladu s njezinom najvažnijom zadaćom, da ćemo čuvati i njegovati hrvatsku kulturu, širiti ljubav i razumijevanje, optimizam i razboritost, da ćemo odagnati od sebe sebeljublje i egoizam, iz naše sredine i iz naše domovine malodušje i nerazumijevanje, nevjeru, netrpeljivost, jal i nesnošljivost. Matica hrvatska bi nam bila zahvalna kada bismo preko nje u hrvatskom narodu unapređivali radinost, uzajamno poštovanje, toleranciju, promicali dobro, kada bismo kao i naš Gospod „prošli svijetom čineći dobro“.

Ususret Božiću možemo i moramo to ostvarivati, trebamo zaželjeti mir i ljubav, ali i nastojati da budemo dostojni mira. Kao matičari – posebice se to odnosi na Matičine dužnosnike i namještenike – to smo dužni i neporočnoj Matičinoj prošlosti, obvezni smo i prema brojnim matičarima, hrvatskim velikanima koji su pojam dobra ugrađivali i ugradili u Maticu hrvatsku i u hrvatsku povijest. Imamo obveze i prema onima koji su nas tijekom ove godine napustili, nama živima ostavili da unapređujemo Maticu, i prema onima koje nazivamo velikanima hrvatske kulturne prošlosti. Dužni smo, primjerice, i prvom Matičinu predsjedniku grofu Janku Draškoviću, na 250. obljetnicu njegova rođenja. On koji je okupio i pokrenuo matičare 1842. zaslužuje veliku zahvalu. Odužit ćemo mu se skupom kada nam dopuste okolnosti.

Hvala svima koji su tijekom ove godine podarili Maticu nečim dobrim, osobito članovima i prijateljima koji su pomogli pri obnovi Palače Matice hrvatske. Biblija nas uči da je svatko od nas pred zajednicom, ustanovom, a onda u konačnici i pred Bogom, sam sa svojim imenom i aktivnim prinosom.

Želim da vam ovo vrijeme došašća i Božić 2020. donesu mir i veselje, nadu i blagoslov, ostvarenje osobnih želja, a u novoj godini sklad i radišnost i neka vas zdravlje i optimizam obilno prate!

Zagreb, 15. prosinca 2020.

Vijenac 699 - 700

699 - 700 - 17. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak