Vijenac 699 - 700

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Jasen BOKO

Nekom tko je po zvanju profesor književnosti odrediti (samo) tri knjige koje su mu važne djeluje kao nemogući zadatak. Stoga preskačem genijalne klasike poput Dostojevskog ili Shakespearea da bih se usredotočio na tri područja koja su mi bitna posljednjih godina i određuju mi život. Mnoštvo je važnih knjiga o Indiji, mojoj putničkoj ljubavi kojoj se stalno vraćam, a o kojoj govori i moja posljednja putopisna knjiga. Uz putopise i Indiju posljednjih godina razvijam pravi čitateljski fanatizam prema publicistici, prije svega povijesnoj. Posebno me zanima dio povijesti koji govori o europskim korijenima: istraživanja o prapostojbini i migracijama Indoeuropljana, a onda i onome što je slijedilo nakon toga, pojavi Slavena i konačno Hrvata.

David W. Anthony, The Horse, the Wheel, and Language: How Bronze-Age Riders from the Eurasian Steppes Shaped the Modern World, 2007. –

Knjiga uglednog američkog antropologa, specijalizirana u pitanjima indoeuropskih migracija, ključna je za razumijevanje razloga zbog kojih su Indoeuropljani i njihovi jezici preplavili svijet.


Izd. Princeton University Press, Princeton, 2007.

Anthony je pobornik kurganske teorije, koju je prva iznijela antropologinja i arheologinja Marija Gimbutas još u pedesetim godinama 20. stoljeća, a ova knjiga dojmljiva je rasprava koja otkriva većini nepoznate pojedinosti o indoeuropskim kulturama koje su pokorile civilizacije stare Europe. U širenju Indoeuropljana i njihovih jezika ključnu su ulogu imali domestikacija konja i izum kotača. A za to su zaslužni upravo naši preci, Indoeuropljani iz pontsko-kaspijskih stepa.

Arundhati Roy, Bog malih stvari

Indijska spisateljica svojom je prvom knjigom Bog malih stvari preko noći stekla svjetsku slavu. U romanu o zabranjenoj ljubavi uspjela je prikazati svu složenost Indije 20. stoljeća, zemlje premrežene političkom korupcijom, dubokim jazom među kastama, socijalnim razlikama i neravnopravnim položajem žene, pogotovo u maloj ruralnoj sredini.


Izd. Buybook, Zg, 2019.

Bravurozan roman koji je polučio svjetski uspjeh nije slijedila uspješna spisateljska karijera. Arundhati Roy odlučila se za politički i ekološki aktivizam i svoju je slavu iskoristila kako bi Indiju učinila boljom i pravednijom zemljom, boreći se za ljudska prava obespravljenih, kritizirajući beskrupulozne korporacije i pišući aktivističke knjige i eseje. Nakon ovoga dirljivog i izuzetno dojmljivog romana napisala je samo još jednu knjigu proze, ali je i dalje aktivna u političkoj borbi za slobodu, pravdu i pravo na različitost.

 Hrvoje Ivančić, Dunavski blues: čamcem od Zagreba do Crnog mora

Volim brojne inozemne putopise, ali bih ovdje izdvojio jedan domaći, izbjegavajući pritom klasike poput onih Dinka Štambaka i kultne Potrage za staklenim gradom Malnara i Bebeka. Hrvoje Ivančić, putnik, reporter i putopisac, svojom je prvom knjigom dao hrvatskom putopisu vjerojatno najiskreniju i najspontaniju putničku ispovijed.


Izd. Sysprint, Zg, 2011.

Dvojica klinaca bez prave pripreme sjeli su u gumenjak u Zagrebu i spustili se „grlom u jagode“ niz Savu i Dunav do ušća u Crnom moru, uz brojne zaplete i drame. Pustolovina u izvornom duhu Toma Sawyera i Huckleberryja Finna ispričana je u jednako iskrenu i spontanu duhu kao što se odvijala i sama avantura.

Vijenac 699 - 700

699 - 700 - 17. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak