Vijenac 699 - 700

Glazba

Jazz ad libitum

Jazz braće Kovačević

Mladen Mazur


 

U svijetu jazza postoji nekoliko slučajeva poznatih bratskih djelovanja istaknutih glazbenika. Primjerice u jazzu Sjedinjenih Država glasovita su braća kontrabasist Percy i tenor-saksofonist Albert Heath, trubač Randy i gitarist Mike Brecker, potom trubač Warren i klarinetist Alan Vache, a ima naravno i drugih. I u povijesti hrvatskoga jazza bilježimo nekoliko slučajeva dvojice braće džezista: tenor-saksofonist Stanko i trubač Pero Brajša, Boris i Leo Temmer, braća Res, te bariton-saksofonist Maks i trubač Fritz Johan.

No slučajevi da se izvođenjem jazza bave uspješno trojica braće već su rjeđi. U američkom jazzu spominju se braća Jones, kornetist Thad, pijanist Hank i bubnjar Elvin, a široj je jazz-javnosti danas zacijelo najpoznatiji slučaj jazz-pijanista iz New Orleansa Ellisa Marsalisa, koji je uspio odgojiti trojicu sinova izvrsnih džezista, trubača Wyntona, tenor-saksofonista Brandforda i bubnjara Delfyja. Na našoj sceni bilježimo u ovom trenutku tek jednu od takvih u našem jazzu svakako rijetkih pojava, a to je slučaj braće Kovačević, biblijskih imena: Maasej (1984), Abel (1985) i Jošua (1993), a svi su rođeni u Čakovcu.

Najstariji je i najafirmiraniji od njih u ovom trenutku pijanist Maasej, koji je svoje glazbeno školovanje započeo u Čakovcu i Varaždinu. Jazz-glasovir diplomirao je kod američkog profesora Roberta Bargada na Kärtner Landeskonservatoriumu u Klagenfurtu. Od 2004. do 2009. surađuje s američkom jazz-pjevačicom Gwen Hughes, s kojom nastupa na jazz-festivalima u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Godine 2005. postaje stalnim članom sastava gitarista Elvisa Stanića, s kojim je dosad snimio nekoliko CD-ploča i apsolvirao velik broj koncerata. U ljetu 2007. nastupio je na tri koncerta u Zagrebu, Mariboru i Klagenfurtu u sastavu znanog austrijskog pijanista i skladatelja Josepha Joea Zawinula. Stalni je član kvarteta bubnjara Branimira Gadzika, s kojim je snimio tri CD-albuma, a surađivao je, što je za neke naše džeziste uobičajeno, i s nekoliko istaknutih imena naše estrade.

Godinu mlađi brat Abel prve je glazbene korake napravio u vlastitom domu uz pomoć oca i starijeg brata. Kao osmogodišnjak prihvatio se bubnjeva i počeo pohađati privatne satove kod bubnjara Roberta Jambrušića Džebe. U toj je ulozi već 1995. zajedno sa starijim bratom osnovao Intro Band, s kojim je nastupio diljem Hrvatske, a 2002. postaje članom velikog jazz-orkestra u Čakovcu, u kojem i danas svira. Godine 2007. upisuje se na Jazz akademiju u Grazu u klasi profesora Howarda Curtisa, na kojoj će 2011. i diplomirati. Usporedno sa studijem bubnjeva završio je i Učiteljski fakultet u Zagrebu. Instrument je brusio slušajući najpoznatije svjetske jazz-bubnjare kao što su: Adam Nussbaum, John Riley, Jimmy Cobb, Jeff Ballard i Billy Hart, a surađivao je i s nekim od poznatih džezista, primjerice s Marcom Bolingom, Primožom Grašičem, Stjepkom Gutom, Antom Gelom, Matijom Dedićem, a nerijetko svira bubnjeve i kao studijski glazbenik. Dosad je u raznim kombinacijama sastava nastupio u mnogim zemljama. Godine 2015. osnovao je i privatnu školu bubnjeva nazvanu Rhythm Percussion.

Najmlađi brat Jošua od najranije mladosti pokazuje zanimanje za jazz i sviranje saksofona. Glasovir je počeo učiti s devet godina stekavši temeljnu glazbenu naobrazbu, a saksofona se prihvatio u jedanaestoj pridruživši se još vrlo mlad saksofonskoj sekciji čakovečkog big banda. Jazz-saksofon diplomirat će u Beču na tamošnjoj visokoj glazbenoj školi, Vienna Konzervatoriumu. Stalni je član i sastava October Light. Nastupao je na raznim glazbenim događanjima diljem svijeta, od Sjedinjenih Država preko Švicarske, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Švedske do Bjelorusije, Ukrajine, Rumunjske i Egipta. Od suradnji s domaćim džezistima spominje one s bubnjarem Branimirom Gadzikom, kontrabasistom Zvonimirom Šestakom, tenor-saksofonistom Mariom Bočićem te sastavom Scifidelity Orchestra.

Vijenac 699 - 700

699 - 700 - 17. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak