Vijenac 699 - 700

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Sanja Drakulić

Neki novi interpretatori hrvatske glazbe

Udaraljkaš Davor Lončar i sopranistica Jelena Grubišić Čabo s ruskom pijanisticom Mašom Moskovič ostvarili su zapažen koncert u okviru Mjeseca hrvatske kulture u Moskvi u listopadu 2019. Bilo je to u Biblioteci inozemne literature M. Rudomino, koja ima u fondu 4,6 milijuna primjeraka knjiga na 150 jezika, gdje je tom prigodom promoviran i prijevod na ruski Jergovićevog romana Gloria in excelsis.


Davor Lončar i Jelena Grubišić Čabo

Na koncertu Zvuci suvremene hrvatske glazbe šire se Europom – glazba je jezik koji svatko razumije, glazba ne poznaje granice izveli su djela I. Kuljerića, I. Zajca, B. Papandopula, J. Hatzea, I. Kuljerić Bilić, D. Pejačević, S. Drakulić, M. Meštrovića, M. Tarbuka i D. Bobića. Davor Lončar i Jelena Grubišić Čabo su kao studenti u inozemstvu (Skopje, Sofija, Beč) uočili poseban interes publike i struke za našu glazbu. Davor je magistrirao na djelima hrvatskih autora za udaraljke, a specijalizirao se u muzikoterapiji na AUK u Osijeku. Jelena je studirala teoriju glazbe, glazbenu pedagogiju i pjevanje. Oni tumače našu glazbu iz svih aspekata svojih znanja kroz izvedbu, uz pisani i usmeni prikaz, a na radionicama pokazuju iscjeliteljsku moć glazbe i zato su posebni. Kao ni bilo tko drugi u Hrvatskoj, nemaju koncertne agencije da im organizira nastupe, prijevoz instrumenata, put i smještaj, pa napreduju vlastitim snagama i pripremaju novi oblik prezentacije glazbenih sadržaja pomičući ustaljene okvire. Najavljuju niz ljetnih koncerata na Jadranu u suradnji s Turističkom zajednicom, a zatim ih čeka put u Kinu. Priznanje koje su doživjeli u Moskvi dalo im je dobar vjetar u leđa.

Nova djela na putu do izvođača

U Poreču je 27. i 28. studenog održana svečanost zborske glazbe, 48. Naš kanat je lip, koju su utemeljili Slavko Zlatić, Renato Pernić i Ante Cukrov davne 1973.


Naslovnica nove zbirke XV. Naš kanat je lip

Da nije pandemije, okupilo bi se i dvadesetak zborova svih vrsta i uzrasta, od amaterskih do profesionalnih iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a pjevali bi skladbe koje se zasnivaju na čakavskoj poeziji i istarskom melosu. Svake godine bi se njihov repertoar obogatio novim skladbama, jer interes skladatelja za tu vrstu izričaja ne jenjava, a njihova su djela bila putem natječaja uvrštena u zbirke i tako brzo dopirala do pjevača. Ove se godine na Kantu nije pjevalo uživo, već su prikazane odabrane snimke, održan je okrugli stol kao sažetak te je promovirana nova zbirka XV. Naš kanat je lip. U toj zbirci objavljeno je jedanaest skladbi, pet novih nagrađenih i šest koje su prije nastale. Zbirku je priredila Đeni Dekleva Radaković, predsjednica programskog i stručnog odbora Susreta zborova Naš kanat je lip. Zbirka je oblikovana prema najvišim standardima, a obuhvaćeni su autori: Đeni Dekleva Radaković, Tatjana Merkl, Nello Millotti, Ivan Žufić, Laura Mjeda Čuperjani, Luka Demarin, Branko Starc i Sanja Drakulić. Do sada je ukupno zahvaljujući Kantu objavljena 241 skladba. To je velik doprinos hrvatskoj glazbenoj baštini u svakom pogledu, a ponajviše se odražava u bliskoj vezi između autora, izvođača i publike.

Vijenac 699 - 700

699 - 700 - 17. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak