Vijenac 699 - 700

Matica hrvatska

Uz knjigu Ogledi, kritike i polemike, 2007. – 2019. Nevenke Nekić, OMh u Novoj Gradiški, 2020.

Dokazana svestranost

Đuro Vidmarović

Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški objavio je opsežnu, raznoliku i zanimljivu knjigu Nevenke Nekić Ogledi, kritike i polemike 2007. – 2019. S obzirom na to da je je sve teže pronaći sredstva za objavljivanje vrijednih knjiga, izdavački pothvat Ogranka iz Nove Gradiške vrijedan je pohvale. Nevenka Nekić istaknuta je hrvatska književnica, koja se okušala gotovo u svim književnim formama, a unatoč činjenici što je rođena 1942. i što je narušena zdravlja, marljivo stvara i objavljuje knjigu gotovo svake godine. U ovoj koju predstavljamo sakupila je svoje oglede, kritike i polemike koje je pisala tijekom proteklih desetak godina. Posebno su zanimljive autoričine polemike, a zatim i njezini likovni ogledi. Po njima je manje poznata. Manje se znade i da se pored književnoga Nevenka Nekić bavi i slikarskim radom te je afirmirana slikarica amaterka.


Izd. OMH u Novoj Gradiški, 2019.

Knjiga sadrži 104 priloga, objavljena na 460 stranica. U predgovoru Marija Peakić-Mikuljan, naša ugledna književnica i bivša predsjednica Društva hrvatskih književnika, ističe: „Kompetencija ove autorice u promišljanju literarnih, kulturnih i društvenih događanja našega vremena upada u oči ponajviše po iznimnoj širini obrazovanja pretvorenog u zavidnu osobnu imovinu kao i po širini njezina zanimanja za sve vrste stvaralaštva i na kraju po jezičnom bogatstvu kojim doista iznimno dojmljivo vibrira svaka tema dotaknuta njezinom mišlju i darovitošću. Književnica Nevenka Nekić se ubraja u rijetke osobe koje jednako znalački, darovito i s puno strasti desetljećima prate ponajprije naše književne prilike, ali jednako tako i život hrvatskog kazališta, medija, filma i politike. Ona zapravo i nije tek puki književni kritičar s nekim plaćenim tjednim ugovorom u manje ili više službenim medijima, njezin pogled zahvaća dublje od književnog faha, ona samosvojno, neodvisno od poželjnih trendova vlada procjenom djela i autora u kontekstu vremena pazeći pri tom da nikad ne napravi nikakav ustupak na račun vlastite čestitosti.“

Zbirka koju predstavljamo nije podijeljena na tematske cjeline, što joj je, nažalost, nedostatak, već autorica donosi svoje tekstove kronološkim slijedom. Isto tako, šteta što nije urađeno kazalo imena i pojmova, jer knjiga donosi vrlo velik broj imena i tema. Navodim nekoliko, po meni najvažnijih priloga u ovoj knjizi, misleći time na utemeljenost i aktualnost njihova sadržaja: prikaz Bračkog zbornika, posvećena velikom hrvatskom jezikoslovcu akademiku Petru Šimunoviću; prikaz filma Miroslava Mikuljana i Marije Peakić-Mikuljan iz 2008; Moj posljednji razgovor s fra Markom Dragičevićem – prikaz filma o Širokome Brijegu na Uskrs 2008, prikaz filma Miroslava Mikuljana Crkve u plamenu; prikazi knjiga: Sanje Nikčević Nova europska drama ili velika obmana 2 (Zagreb, 2009), Đure Vidmarovića Hrvatsko rasuće: teme iz hrvatske dijaspore (Split, 2009), Mirka Ćurića Đakovo, romansirani gradopis (Đakovo, 2008), Joje Ricova (S)lovom u lik/likovid (1952 – 2008) (Zagreb 2009), Josipa Pavičića Ponedjeljak ujutro (Zagreb, 2008), Đure Vidmarovića Hrvati Boke kotorske kroz povijest – Sjećanja i zaboravi (Tivat, 2011), Dragice Vranjić – Golub Filozofija i pjesništvo – Tin Ujević (Split, 2011), fra Miljenka Stojića Halo, ovdje Herceg Bosna – (p)ogledi o društvu oko nas (Split, 2012), Nikole Pulića Krkom uzvodno (Zagreb, 2012.), Nenada Piskača Pem tam tim pem (Split, 2013), prikaz knjige Tito na Golom otoku: uspomene na robiju i emigraciju i razmatranja o Hrvatskoj i Zapadu (Split, 2013),Vasilija Grossmana Sve teče (Zagreb, 2010), Borislava Arapovića Bijeli put i sivi Haag (Mostar, 2013), Tihomira Dujmovića Hrvatska u raljama djece komunizma (Zagreb, 2014), Nele Stipančić Radonić Grišnici i pravednici (i njihovi savjetnici) (Split, 2016), Jurja Batelje Rivellijeva zavjera laži (Zagreb, 2015), Zdravka Tomca Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo – hrvatstvo političara, kardinala, biskupa i hrvatskih mučenika (Zagreb, 2017), Igora Vukića – Radni logor Jasenovac (Zagreb, 2018)…; Tamni leksik u zbirci ‘Lirika’ Ive Lendića (Zagreb, 1930), predavanje održano na Neretvanskim književnim susretima 2010; Rekonstrukcija autobiografije Lidije Jahr-Weis – esej izložen na Susretima domovinske i iseljene književnosti održanim u Rovinju 2010; Faust Vrančić – hrvatski polihistor –scenarij za istoimeni film; Semantika riječi zemlja u Skitnjama Matka Peića – odličan prikaz poznate knjige…

Zanimljivi su i prikazi likovnoga stvaralaštva i slikarskih izložbi Josipa Botterija Dinija i njegove kćeri, također poznate umjetnice Ane Marije Botteri.

Knjiga donosi i brojne tekstove književno-kritičarskog, ali i društvenog i politički polemičkog karaktera koje je Nevenka Nekić objavljivala na portalu HKV. Ona je time pokazala kako se i svemrežje, odnosno internet i tzv. portali, mogu dobro iskoristiti u književne svrhe.

Nevenka Nekić je u ovoj knjizi ponovno dokazala enciklopedijsku obrazovanost, erudiciju, vrlo oštro i promptno reagiranje na političke situacije, jasno i nepokolebljivo rodoljublje te snažnu kršćansku inspirativnost. Voljeli ju ili ne, ne možemo ostati ravnodušni prema njezinim tekstovima, a to je veliki kompliment za svakoga književnika. Nevenka Nekić nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Stoga je ova knjiga i vrijedan prilog žanru književne polemike koji u našoj suvremenoj literaturi gubi dignitet, jer ga potiskuje stranačka, politička i ideološka polemika koja ide ad hominem, a ne ad rem. Nevenka uvijek ukazuje na problem, a nikada ne ruši ljudsko dostojanstvo osobe s kojom se ne slaže.

Vijenac 699 - 700

699 - 700 - 17. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak