Vijenac 699 - 700

Druga stranica

Riječ glavnog urednika

700. broj Vijenca

Goran Galić


Dragi čitatelji,

Pred vama je 700. broj nove serije Vijenca, ponovno božićni, kao i prvi 1993. s uvodnikom predsjednika Matice hrvatske Vlade Gotovca, Slijedeći zvijezdu betlehemsku, koji donosimo u preslici. Dugo je to razdoblje za list posvećen kulturnim i umjetničkim temama, pa bio on i žilav poput našeg Vijenca, odlučan u misiji promicanja i razvitka hrvatske kulture i umjetnosti. U svoj njezinoj širini i vidovima. No opet, epizoda je to tek u dugoj i isprekidanoj, 151 godinu dugoj povijesti Vi(j)enca, u koju smo u slavljeničkoj 2019. duboko zaronili. Epizoda, no nakon one prve od 1869. do 1903, najdulja. Bilo kako bilo, tu smo, na kraju 2020, i nećemo se osvrtati daleko unatrag, jer ova godina dovoljna je ne samo za jedan urednički uvodnik nego za čitav broj. Za povijest novoga Vijenca zainteresirane čitatelje podsjetit ćemo tek na božićni broj 2018. (647– 8), priređen u povodu 25. obljetnice, dostupan u našoj digitalnoj arhivi, u kojem su svoj pogled na naš list dali njegovi najistaknutiji i najdugovječniji autori i urednici, sadašnji i bivši. Među njima su donedavno bili i naši dragi suradnici Tonko Maroević i Božidar Alajbegović, dvojica u nizu najvećih iz područja kulture i umjetnosti, koji su nas ove godine napustili. Uistinu, 2020. je znala birati.

Ovo je ujedno i 20. broj pripremljen izvan naše redakcije, koja je u potresu oštećena do neuporabljivosti. Ovoga prosinca obnova je završena, no iz epidemioloških razloga još se nismo vratili u puni pogon. Uredništvo se u ovih 27 godina dosad nije susrelo s takvim izazovom, no hitro smo se reorganizirali i evo već deset mjeseci radimo na daljinu, iz kućnih ureda. To nam je omogućila tehnologija, koja ipak ne može nadomjestiti neposrednost susreta i živost redakcijske atmosfere. Sve to vrijeme nijedan broj Vijenca nije zakasnio, a posebno smo ponosni na krizni, potresni Vijenac, koji smo u tisak poslali dva dana nakon zagrebačkog potresa. Uza sve nedaće, podigli smo i novi EU-projekt Vijenca, vrijedan gotovo 1,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava, u kojem će dvadeset novinara sljedeće dvije godine pisati o ranjivim skupinama u našem društvu – djeci i mladima, starijima, nezaposlenima i o osobama s invaliditetom te o njihovoj kulturi.

Unatoč otegotnim okolnostima, zahvaljujući prirodi posla, i razvijenoj tehnologiji, mogli smo, znatno otežano, ali ipak raditi, za razliku od mnogih umjetnika i kulturnjaka, ali i niza drugih radnika, kojima je rad silom prilika obustavljen. Posebnu smo pozornost na našim stranicama posvećivali upravo toj problematici, a to činimo i u ovom broju.

Mnogi su umjetnički programi u ovoj 2020. odgođeni ili otkazani, ali mnogi su i, među njima više prvorazrednih, i održani. Naši kritičari i novinari o njima su vas redovito izvještavali. Dugo pripreman projekt Rijeke Europske prijestolnice kulture nažalost nije uspio ostvariti svoj potencijal. Ali iza njega će ostati 27.000 m2 revitalizirane industrijske baštine, novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Palača šećera kao novi dom Muzeju grada Rijeke, Dječja kuća i Gradska knjižnica, što će zasigurno u godinama koje dolaze dati novi poticaj Rijeci.

U kulturno-umjetničkoj, ali i u brojnim drugim djelatnostima, od ugostiteljstva do turizma, kao najveći izazov pokazalo se pitanje kako postići ravnotežu između potrebe za očuvanjem radnih mjesta s jedne strane i glavne zadaće očuvanja zdravlja nacije, s druge. U tom smislu treba pozdraviti napore Ministarstva kulture i medija, koje je, unatoč enormnim troškovima nastalim zbog potresa, osiguralo desetke milijuna dodatnih proračunskih i europskih sredstava za pomoć sektoru, uz potpore Ministarstva gospodarstva. Također, za razliku od drugih sektora u Hrvatskoj, kazališta, muzeji, koncertne dvorane nisu zatvoreni, i, doduše u znatno smanjenu kapacitetu, ipak rade. To se pokazalo, osobito u kazalištima, kao dvosjekli mač, i u razdoblju koje slijedi, posebno ako korona potraje, problemu treba pristupati vrlo oprezno i odgovorno. No cjepivo je pred vratima i nadajmo se da će pandemija ipak posustati te da će 2021. biti godina oporavka.

S tom željom, dragi čitatelji, opraštamo se od vas u 2020, uz obilje raznovrsnih članaka koji smo za vas pripremili u ovom 700. (dvo)broju. Želim vam miran, radostan i blagoslovljen Božić, u okrilju najdražih.

Vijenac 699 - 700

699 - 700 - 17. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak