Vijenac 698

Matica hrvatska

Dani Matice hrvatske u Osijeku, listopad–prosinac

Vrhunskim kulturnim produkcijama protiv straha

Ivan Trojan

Uz potporu Ministarstva kulture i medija i grada Osijeka, Dani Matice hrvatske u Osijeku nastavak su bogatih kulturnih sadržaja u kojima su Osječani mogli sudjelovati tijekom najveće kulturne manifestacije na istoku Hrvatske – Osječkog ljeta kulture, kada je Matica hrvatska Osijek bila zadužena za cjelokupni književni dio programa Ljeta, za što je i bila nagrađena Plaketom Grada Osijeka. Tada su u nekoliko dana predstavljena djela ponajboljih hrvatskih pisaca srednje generacije: Damira Karakaša, Đurđice Čilić, Tomice Ščavine i Nebojše Lujanovića.


Miro Gavran i Ivan Trojan na Danima MH u Osijeku

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske, koji se svake godine organiziraju tijekom listopada, studenog i prosinca nose pečat uspješna ljeta i vidljivo je iz programa Dana kako su organizatori odlučili da neće niti jednog trenutka snižavati kriterije pri izboru recentnih vrhunskih hrvatskih kulturnih sadržaja i umjetničkih osobnosti.

Dane je otvorio program Dimenzioniranje Jedne od sestara 22. listopada, tijekom kojeg je predstavljen umjetnički rad svih kazališnih struka na predstavi Jedna od sestara, monodrami Kordelije Paladin u režiji Roberta Raponje, koji je povjerio Katici Šubarić ulogu Irene. Irena utjelovljuje mnoge mlade u dvadesetim godinama koji su na presudnom životnom raskrižju, pred odlukama koje će im odrediti život. Vješto prikazani antagonizam između roditeljskih želja i mladenačkih snova, sumnje i lomovi jasno su predstavljeni publici uz pomoć izvedbe izabranih scena iz predstave. O redateljskom je postupku nakon izvedbe govorio Robert Raponja, a s „tajnovitom“ autoricom dramskog predloška, Kordelijom Paladin, upoznala nas je teatrologinja Katarina Žeravica.

Dani su se nastavili 16. studenog, kada je u svečanoj dvorani osječkoga Filozofskog fakulteta Miro Gavran povjerio svoj novi dramski tekst, Na kavici u podne, Ogranku MH u Osijeku i glumcima s osječke Akademije za umjetnost i kulturu za koncertno čitanje izabranih scena te je tim činom prvi put hrvatska javnost imala prigodu čuti dramu najizvođenijega hrvatskog autora na svjetskim pozornicama. Predstave nastale prema njegovim dramskim djelima vidjelo je više od dva milijuna ljudi na više od dvije stotine kazališnih premijera širom svijeta, na svim kontinentima. Koncertnom je čitanju prethodio razgovor sa slavnim hrvatskim dramatičarom tijekom kojega je brojna publika u Osijeku doznala i nekoliko novina o Gavranovu presudnom sudjelovanju u izgradnji suvremene hrvatske drame, o autorovu odnosu spram moderne kazališne produkcije te odnosu s glumcima, kojima daje apsolutni primat među kazališnim strukama, te modelima pozivanja publike na predstave Teatra Gavran.

Zbog velikog interesa javnosti višestruko nagrađivana predstava Teatra kabare Tuzla Bosanska kraljica Marice Petrović u režiji Vlade Keroševića izvedena je dva puta 26. studenog. Ulogu Katarine Kotromanić Kosače, kojoj je život bio ispunjen, s jedne strane, kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom zbog trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života, sjajno je interpretirala akademska glumica Ivana Milosavljević, koja je za oblikovanje složenoga lika Katarine na mnogim natjecateljskim festivalima od 2017. nagrađena kao najbolja glumica.

U završnom programu Dana 4. prosinca predstoji obilježiti 70 godina kulturnog rada i 90 godina života zaslužnoga slavonskog filološkog stručnjaka, književnika i slikara, dugogodišnjeg člana Matice hrvatske – Bogdana Mesingera, tijekom kojeg će biti prikazan dokumentarni film Bogdan Mesinger: traganje za obiteljskim vrijednostima Helene Sablić Tomić i Davora Šarića te će studenti Filozofskog fakulteta i Akademije za umjetnost kulturu čitati dijelove iz književnog i publicističkog opusa slavljenika.

Pozitivne reakcije brojne publike nakon izvedbe navedenih kulturnih programa, unatoč atmosferi straha i neizvjesnosti koja nas okružuje, svjedoče o hrabrosti zaljubljenika u kulturu, koji osjećaju iskonsku potrebu za zbližavanjem uz pomoć izvrsnoga kulturnog događaja, ali i odaju priznanje Ogranku MH u Osijeku da je na dobrom putu.

Vijenac 698

698 - 3. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak