Vijenac 698

Matica hrvatska

Uz 10. rođendan Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom

Uspješno desetljeće jaskanskih matičara

Klementina Škrabe

Matica hrvatska u Jastrebarskom djeluje od samih početaka. U drugoj polovici 19. stoljeća članovi Matice u Jastrebarskom bili su pored ostalih i otac domovine Ante Starčević i njegov sinovac David Starčević. Rad Matice u Jastrebarskom obnovljen je u vrijeme Hrvatskog proljeća, 19. lipnja 1970. Među počasnim gostima bili su i Ljubo Babić, Josip Restek, Većeslav Holjevac i Pero Budak, a u Ogranak se učlanilo 240 građana. Za predsjednika je izabran Franjo Mikulić, predsjednik Skupštine općine Jastrebarsko, a za tajnika dr. Zdenko Lončarić. Nakon protuhrvatskog udara u Karađorđevu rad Ogranka je zabranjen. S uspostavom hrvatske države ponovo je 1991. pokrenut rad Matice u Jastrebarskom, ali tada počinje rat i sve je ponovo zamrlo.


Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom proslavio je 10 godina od obnove / FOTO Arhiva

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom uspješno je obnovljen 19. studenoga 2010. U proteklih deset godina Ogranak je organizirao više od dvjesto događanja na području Jastrebarskog i jaskanskog kraja, Zagrebačke županije i Zagreba, sudjelovao u izdavanju šesnaest vrijednih knjiga te obnovio djelovanje Gradskog pjevačkog društva Javor, čiji korijeni sežu u daleku 1875. Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom djelovanjem obuhvaća ponajprije područje Grada Jastrebarskog te okolnih općina – Klinča Sela, Krašić, Pisarovina i Žumberak.

Jaskanski matičari među svoje akcije u posljednjih deset godina, uz izdavanje knjiga i djelovanje Javora, mogu ubrojiti i predstavljanja knjiga te organizacije poetsko-glazbenih programa, koncerata, likovnih izložbi, kulturno-edukativnih izleta, predavanja, znanstvenih skupova, projekcija filmova, simpozija, izdavanje kalendara, književnih večeri, predstava i još puno mnogo toga. Posebno se ponose s deset uspješnih programa Svetom Duhu na čast koji se svake godine uoči blagdana Duhova održavaju u kapeli Svetog Duha u Jastrebarskom (ove godine zbog oštećenja kapele u potresu program se održao ispred Pastoralnog centra jaskanske župe) te četiri jednako uspješna programa Hote o ljudi sim, koji se svake godine uoči blagdana Sveta tri kralja održavaju u Župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom.

U posljednjih deset godina jaskanska Matica inicirala je i organizirala postavljanje spomen-ploča na kućama u kojima su se rodili, živjeli i djelovali znameniti Jaskanci – pjesnik Vlado Vlaisavljević, političari i odvjetnici Ante i David Starčević, teolog Stjepan Bakšić te književnik Janko Matko.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom brojem svojih akcija te brojem aktivnih članova prema podacima Središnjice Matice hrvatske svrstava se među deset najaktivnijih i najbrojnijih ogranaka u Hrvatskoj i inozemstvu.

Članovi predsjedništva Ogranka, koji proteklo desetljeće rade u istom sastavu (predsjednica Klementina Škrabe, potpredsjednik Želimir Hrković, tajnik Stjepan Volarić, blagajnica Vesna Tadić te članovi Josip Falica, Zvonimir Kufrin i Nino Škrabe) vesele se budućim akcijama uz pomoć svih vrijednih članova, prijatelja i suradnika Ogranka.

Vijenac 698

698 - 3. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak