Vijenac 698

Glazba

Jazz ad libitum
Mladena Mazura

Splitski jazz danas

Mladen Mazur

O jazzu u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj u ovom trenutku relativno malo znamo, premda su nam još živa sjećanja na nekadašnju splitsku jazz-ekipu: trubače Džekija Srbljenovića i Edija Radosavljevića, dirigenta Miću Brajevića, alt-saksofonista Ivicu Bašića, bariton-saksofonista Joška Biskupovića, gitarista i vokalista Pavla Kolarova alias Paula Colemana, pa i na nekad istaknuta zagrebačkog bubnjara Petra Pecu Peteja, koji živi u Splitu… i još neke. O događanjima splitskog jazza danas valja spomenuti da u tom gradu već pet godina postoji specifična jazz-manifestacija posvećena američkom tenor- i sopran-saksofonistu te skladatelju modernoga jazza Johnu Williamu Coltraneu (1926–1967), koja svake godine obilježava rođendan slavnog džezista. Njegova se opusa na taj datum prisjeća grupa Splićana na čelu s entuzijastom i direktorom splitskog Etnografskog muzeja Silviom Brajicom.

Coltrane je, to valja naglasiti, uz Milesa Davisa i Theloniousa Monka, uzor brojnim današnjim džezistima i ljubiteljima suvremenog jazza. Originalna ideja o proslavama Coltraneovih rođendana s primjerenim koncertima zaživjela je 2015. izvođenjem programa Interstellar Space u povodu 89. obljetnice autorova rođenja, a tim je povodom došlo i do suradnji splitskih i zagrebačkih džezista, pa su se u za to posebno formiranu kvartetu našli sopran- i tenor-saksofonist Saša Nestorović, inače naš izvođač Coltraneove džezističke paradigme, mladi kontrabasist Ivar Roban Križić, pijanist iz Zaprešića Hrvoje Galler te splitski bubnjar Darko Stanojkovski Grappone. Prvi je nastup kvartet imao u prostorima Glazbene škole Josipa Hatzea, da bi već drugi bio održan u povodu 90. rođendana Johna Coltranea u dvorani Etnografskog muzeja u Splitu, a izvođački je sastav nazvan Classic Croatian Quartet.


Saša Nestorović / Izvor MUZA

U travnju 2017. kvartet je Coltraneov 91. rođendan predstavio i na gostovanju u Zagrebu programom A Love Supreme, ali s nekim promjenama u sastavu, na kontrabasu je Robana Križića zamijenio Zvonimir Šestak, a koncertu je bio pridodan dio koji je trebao podsjetiti na jedine Coltraneove suradnje s vokalom zabilježene na ploči John Coltrane & Johnny Hart­man. Ulogu je američkog vokalista preuzeo karlovački gitarist i pjevač Goran Ilić. Iste je godine u Etnografskom muzeju u Splitu proslavljen 91. rođendan Johna Coltranea s dvama programskim djelima Coltraneova opusa: Live At The Village Vanguard i reprizom spomenutog projekta John Coltrane & Johnny Hartman. Kontrabasist je sada Saša Borovec, a sastav je pojačan splitskim bas-klarinetistom Željkom Milićem, koji instrumentom treba dočarati legendarnu nazočnost Erica Dolphyja.

 Tijekom obilježavanja 92. rođendana Johna Coltranea u Splitu 2018. sastavu se u izvedenom Coltraneovu programu Crescent pridružio i splitski gitarist Goran Cetinić Koča. Godinu poslije, 2019, s evociranjem 93. Coltraneova rođendana, organizatori i glazbenici u prostorima splitske Glazbene škole prisjetili su se i nekadašnjih tonski nezabilježenih Coltraneovih suradnji s gitaristom Wesom Montgomeryjem, no sada u sastavu s mladim zagrebačkim bubnjarem i vibrafonistom Šimunom Matešićem. Postavlja se samo pitanje koliko će u nas, ukoliko ne bude ponavljanja, živjeti ta nekim ljubiteljima modernog jazza svakako originalna i specifična jazz-ideja, budući da opus Johna Coltranea, premda zanimljiv, nije neiscrpan.

Uz taj u nas jedinstven i svakako originalan jazz-program vrijedi spomenuti i povremene festivale koji se održavaju u Splitu: Jazz u veljači preimenovan u JazZima, Split Open Jazz Fair i Split At Night Jazz Festival. Održavaju se na raznim lokacijama, a o njima se u našoj široj jazz-javnosti nažalost malo zna.

Vijenac 698

698 - 3. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak